Actualitate Cultură

Băile Figa se extind pentru a face faţă unui aflux de 10.000 de turişti într-o zi

Încă o piscină uriaşă cu apă dulce va fi construită la Băile Figa până vara viitoare aşa încât staţiunea să ofere condiţii excelente pentru toţi turiştii care aleg să-şi petreacă vacanţa aici. De asemenea, se mai lucrează la amenajarea de noi terase şi grupuri sociale. Cabanele din jur vor avea capacitatea să ofere circa o mie de locuri de cazare.

Staţiunea Băile Figa, deschisă în 2010, este cea mai căutată din judeţ, dar şi din Ardeal. O dovedesc statisticile care arată că, vara aceasta, peste 140.000 de turişti i-au trecut pragul. Mai ales la sfârşit de săptămână, aglomeraţia a fost la ordinea zilei. Tocmai de aceea, Primăria Beclean nu va sta cu mâinile în sân, ci va extinde parcul balnear pentru ca toată lumea să se simtă bine şi confortabil.

„O staţiune nu se promovează într-un singur an, iar o istorie nu se scrie în trei ani. Fiecare pas în sensul promovării a dat însă roade. Avem un bilanţ parţial – unul final îl putem face, dar abia în septembrie – şi putem spune că am depăşit numărul de turişti de anul trecut. Dacă anul trecut am avut 130.000 de turişti, anul acesta cred că ajungem la 130-140.000 de turişti. În primul an, am avut 70.000 de turişti, în al doilea 80.000, iar acum depăşim 130.000 de turişti vă daţi seama că noi culegem acum roadele promovării acestei staţiuni. Începutul de sezon nu a fost tocmai bun din cauza vremii, dar faptul că au funcţiona toboganele a fost un lucru bun fiindcă au completat aceste încasări. Anul trecut le-am avut doar de la mijlocul lui august, dar acum tot sezonul au funcţionat. Mulţi vin pentru tobogane. Nu sunt în zona Ardealului parcuri acvatice, ceea ce ne face să propunem proiecte ca să mărim oferta în această direcţie. Vom face o nouă piscină imensă cu apă dulce. În ce priveşte apa sărată, facem faţă-. Bazinul acesta cu apă dulce va fi unul imens, nu de forme geometrice complexe. Dorinţa mea este ca fiecare turist să poată face o baie. Condiţiile sunt bune – şi mă refer la calitatea apei şi curăţenie- dar duminica e om lângă om şi nici mie nu-mi place aglomeraţia. În rest, de luni până sâmbăta, e în regulă. Aşa că îmi doresc ca şi duminica să avem această capacitate. Aşa că vom face această piscină nouă în spatele staţiunii. Avem deja un drum amenajat şi pe acolo vor intra utilajele. Chiar dacă se lucrează deja, nu deranjăm cu nimic activitatea din băi”, a spus Nicolae Moldovan.

În afară de bazin, se mai face şi o terasă. „Dacă noi chemăm turiştii într-o altă zonă, nu trebuie să meargă 500 de metri la o terasă sau la un suc. Aici trebuie să fie toate condiţiile, şezlonguri, umbreluţe, terase, toalete aici în zonă şi un alt bazin. Atunci oamenii singuri se vor dispersa. Am siguranţă 100% că va funcţiona această nouă gândire. În septembrie, când închidem aici activităţile complexe, din momentul respectiv începem. Nu e un proiect greoi. Avem un proiectant cu experienţă. Facem ce am mai făcut. Ştim ce funcţionează şi ce nu, facem o nouă staţie de filtrare. Deci totul va fi separat ca şi cum mai facem o parte din staţiune aici”, a spus Nicolae Moldovan.

În ce priveşte unităţile de cazare, primarul Becleanului spune că se fac paşi şi în această direcţie. „S-au construit cabane, dar am avut nişte probleme legate de curentul electric. Cei de la Electrica au nişte condiţii draconice. Sunt nişte proceduri care durează şi o lună. Din punctul nostru de vedere, noi am făcut lucrarea, dar ei nu i-au legat la curent. Până anul viitor, vor fi aici între 150 şi 200 de cabane care au cel puţin patru locuri de cazare disponibile. Aşadar, vom avea între 600 şi 1000 de locuri de cazare în zonă. Aproape toţi turiştii se vor putea caza aici. În plus, mulţi sunt cu corturile”,a  spus primarul.

Edilul Becleanului spune că, anul acesta, recordul de turişti într-o zi a fost de 8000 de persoane, cu 2000 mai mulţi decât anul trecut. „Am văzut că aceşti turişti nu au toate condiţiile. Noi le vedem. Turiştii ne obligă să facem aceste lucruri. Dacă ajungem la capacitatea de a oferi condiţii pentru 8000-10.000 de turişti, care cred că e maximum într-o duminică, atunci e bine. Când mă refer la condiţii includ piscine, terase, duşuri. În momentul în care cei 10.000 au aceste condiţii, eu cred că toată lumea va avea confort. Apoi vom lucra la detalii, la nuanţe, reespectiv să avem zone VIP. În orice caz, în trei ani nu poţi face tot. Faptul că am avut şi avem succes cu Băile Figa este demonstrat în acte, în încasări. Nu cred că firmele private au venituri ca noi, firmă de stat. Până la urmă, suntem o instituţie. Funcţionăm aici cu zece oameni”, a declarat Nicolae Molodovan.

Edilul a spus că, în fiecare an, se cumpără peste 500 de şezlonguri şi că se vor mai cumpăra. „Vă daţi seama că acum avem 1000 de şezlonguri. În cursul săptămânii nu e o problemă, doar duminica”, a spus Nicolae Moldovan.

Cristiana Sabău

Baile Figa 9 terasa Baile Figa Baile Figa 3 Baile Figa 4 Baile Figa 5 Baile Figa 6 Baile Figa 7 Baile Figa 8

15 comentarii

  • Cred ca nici celor din Beclean nu le vine sa creada ce mult s-a dezvoltat aceasta zona! Felicitari pentru consecventa de care a dat dovada primaria.
    Intr-adevar trebuie aduse imbunatatiri pe grupuri sociale (prioritateI), filtrare (chiar si la bazinul cu apa sarata), fara buruieni.
    Se mai pot dezvolta chiar si proiecte ce sa implice avantajul padurii alaturate sau a hergheliei Beclean.
    Am fi dorit ca si la Bistrita sa se fi imbunatatit „spatiul” necesar relaxarii, chiar si prin modernizarea standului municipal.

  • Oare de ce nu este o firma de transport care sa faca ruta Bistrita-Figa si retur de cateva ori pe zi?!!!! Sa stiti ca foarte multa lume ar fi interesata, deoarece nu toti au masina pentru deplasare. Va multumesc!

  • Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista, spune un vechi proverb. Orasele care au fost inzestrate de natura cu factori naturali de cura balneara au reusit sa-si amenajeze in apropiere statiuni locale de odihna, relaxare si tratament, cu fonduri europene. Un exemplu din multe altele este cazul orasului Beclean care datorita unui primar cu viziune si vointa a reusit sa faca din lacurile sarate de la Figa o adevarata minune. Bistriţa care dispune în apropiere de două locaţii cu izvoare sărate (Sărata şi Slătiniţa) nu a reuşit să valorifice aceste facilităţi prin amenajarea unor staţiuni balneare locale. Ba mai mult despre namolul de la Sarata se spune ca are proprietati terapeutice similare celui de la Techirghiol. Si cu toate astea nu se intreprinde nimic, din cauza ca un primar mediocru, lipsit de orizont a ramas incremenit in tampenia numita pompos Wonderland, un proiect fara perspectiva pentru care nici bancile nu se incumeta sa acorde credit rambursabil. Treziti-va.

  • Mai dar ce ati inceput uslistii sa-l omagiati pe primarul Becleanului . Ce a facut atat de senzational ? Nu a facut o centura pt Beclean profitand astfel ca dj Cj-Suceava sa-i rezolve si lui drumul principal din Beclean ingreunand traficul . La figa de ce face tot ce face se stie dlor pentru interesul lui personal si a altora din zona de influenta PSD . Mergeti sa vedeti strazile laterale ca sunt praf facute si nici nu-l intereseaza . Toti cand este vorba de interesul personal au viziune ,actiune pe banii nostri ,beneficiile numai ale lor .

    • Aici nu-i vorba de USL. In orice partid exista oameni de isprava. Dupa cum se stie, cel mai bun proiect de turism la nivel national a fost desemnat „Salina Turda”, iar „Baile Figa” a fost considerat cel mai bun proiect turistic la nivelul regiunii nord-vest. Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, face parte din PDL, in timp ce primarul orasului Beclean, Nicolae Moldovan este membru PSD. Cu alte cuvinte nu conteaza partidul, amandoi acesti primari sunt oameni de actiune. In schimb nu acelasi lucru se poate spune despre actiunile primarului PSD-ist al Bistritei. El a ramas blocat cu centura „ocolitoare” prin padurea Codrisor (care nu ocoleste nimic) si in „Wonderlandul” de pe pasunea din Unirea unde viseaza o partie de schi fara zapada.

  • Este de felicitat tot ce s-a facut la Figa , si mai ales bunavointa de a extinde parcul.
    Dar parerea mea e ca aveti o bila neagra la capitolul grupuri sociale.
    Daca tot asteptati asa de multi turisti , apoi ganditi-va sa le puneti la dispozitie minime conditii de igiena – o fii padurea aproape dar nici chiar asa.

  • Neaparat e nevoie de imbunatatiri la grupurile sociale! Sunt insuficiente, mereu sunt cozi la ele. O noua piscina de apa rece este obligatorie deoarece in weekend-uri e om langa om, nu se poate inota deloc.

    Consider ca si in privinta curateniei trebuie avut grija:sunt o gramada de sezlonguri rupte care ar trebui scoase din functiune, bucati din ele lasate aiurea, iar femeile de servici ar trebui sa mai curate si pe timpul zilei grupurile sanitare.

    Ceea ce nu inteleg e de ce au ramas atat de putine colace pe raul lenes? Era unul dintre farmecele locului. Acum e pustiu.

  • Felicitari domnule primar Moldovan, pentru tot ceea ce ai facut impreuna cu Consiliul local evident.. Palaria, iti vine bine, niciodata nu a fost prea mare. Ar fi bine daca ai putea ,,exporta” asemenea palarii (initiative, exparienta), si celorlalti primari de pe ,,linia sarii” Praid- Ocna Dej. Cine stie?!

  • Asazisele „bai” de la figa sunt niste taranisme impopotonate cu zece mii de plasticuri.. Peste tot se vad chinezariile, ieftinisagurile si pute a plastic incalzit. Tipic pt. o tara africana.. 🙂

    • domnule gogu…cine se face vinovat pentru putoarea de urina, jumatateta de sezlonguri rupte si pentru prezenta gunoaielor peste gunoaie?
      inainte sa criticati, apreciati ceea ce s`a realizat.
      P.S. nu sunt beclenar, nu sunt uselist.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.