Politică

Bălan: Primarul ţine cu dinţii de nişte investiţii nefezabile. Poate vin extratereştrii să i le facă

Preşedintele Organizaţiei Municipale PER Bistriţa, Marius Bălan, spune că primarul Ovidiu Creţu şi-a propus să joace ping-pong cu ecologiştii şi să îi enerveze, iar prin ”conducere dictatorială şi a bunului plac” insistă cu realizarea unei parcări subterane în Piaţa Mihai Eminescu: ”Trebuie să reacţionăm”.

afis per parcul m eminescuPER Bistriţa organizează duminică 1 martie, de la ora 17.00, în faţa magazinului Profi din Piaţa Mihai Eminescu, o dezbatere având ca temă parcarea subterană pe care municipalitatea intenţionează s-o construiască acolo. ”Parcul este în pericol de a fi desfiinţat. Primăria a comandat un studiu pentru proiectarea unei parcări subterane, încălcând legea 24 a spaţiilor verzi. Salvăm împreună acest părculeţ?”, este mesajul ecologistului Marius Bălan.

”În România lucrului bine făcut, dictonul preşedintelui Klaus Iohannis, administraţia ne face să credem că nu doreşte lucruri bine făcute. Au fost alocaţi bani de la bugetul local pentru un studiu privind o parcare subterană în Piaţa Mihai Eminescu. Consilierii locali PER au propus schimbarea locaţiei, însă proiectul nu a trecut. Domnul primar nici nu ştie câţi adversari are în acest proiect, multă lume e oripilată. Vom strînge semnături împotriva acestei idei şi când vom avea 1.000 le vom depune la Primărie. Suntem conştienţi că suntem sufocaţi de automobile, dar administraţia trebui să găsească locaţiile cele mai potrivite pentru parcări şi ele există. Domnul primar, prin conducerea dictatorială şi a bunului plac, ţine cu dinţii de nişte investiţii nefezabile, nu vrea să înţeleagă că se pot face parcări pe terenurile din zona Trezoreriei, pe Bistricioarei, nu în parcul din Eminescu, unde dedesubt e apă, mlaştină, ca să nu mai vorbim de păienjenişul de cabluri şi conducte. Doar extratereştrii eventual ar putea să execute asemenea lucrări acolo. Ca ecologişti trebuie să reacţionăm, dacă nu am face-o am primi o notă proastă din partea cetăţenilor. Ovidiu Creţu aşa şi-a propus, să ne enerveze, să joace ping-pong cu ecologiştii, dar suntem sufieicent de puternici să acţionăm în instanţă administraţia dacă se încalcă legea şi se face acea parcare”, a spus Bălan într-o conferinţă de presă.

Terenul pe care este propusă amenajarea parcării subterane în Piaţa Mihai Eminescu are o suprafaţă de 9.274 mp. Proiectul prevede construirea pe două nivele a unui număr total de locuri de parcare de minim 500, din care 450 pentru autoturisme iar 50 pentru alte tipuri de vehicule – motociclete şi microbuze cu capacitate de 16 locuri. Parcarea va beneficia de minim două accese şi două ieşiri pentru autovehicule plus minim două intrări/ieşiri pentru pietoni. Intrările/ieşirile pentru autovehicule vor fi prevăzute cu: un limitator al înălţimii de intrare, corespunzător înălţimii autovehiculului cel mai înalt; sistem de afişare a capacităţii parcării şi locurilor de parcare libere; sistem de barieră automată şi eliberare tichete la intrare; sistem de supraveghere video. Intrările/ieşirile pentru pietoni vor fi cu scări şi vor fi dotate cu dispozitive pentru persoanele cu dizabilităţi (lift de ultimă generaţie).

Etichete

9 comentarii

  • Parcarile etajate trebuie sa fie pt a reduce nr masinilor de pe marginea strazilor, deci trebuie sa fie fara taxare sau la un pret mic- egal cu pretul la oricare parcare. Altfel nu se rezolva nimic. Deci trebuie sa se gandeasca la o solutie – doar nu o sa ia bani de la cetateni prin impozite si sa construiasca ceva pt „a-i ajuta punandu-i sa plateasca”

  • Domnule „eu” parcarea subterana nu este necesara in aceasta zona care are in jur terenuri amenajate cu parcari si terenuri virane (ex: la trezorerie) unde se pot amenaja alte parcari daca chiar trebuie. Cu ce pret vrea sa construiasca primarul aceasta parcare? Cu incalcarea legii spatiilor verzi, cu distrugerea acestei zone de vedeata, micsorand cu pasi mari si repezi procentul de ocupare a spatiilor verzi in municipiu, impotriva vointei unui mare numar de persoane. Cei care merg pana la Policlinica sau la cumparaturi in zona nu vor duce masina in parcarea subterana fiindca trebuie sa plateasca. Ce credeati ca va fi gratuita aceasta parcare? Sa vedeti, aceasta va fi goala, iar masinile vor fi parcate pe strazi laturalnice, trotuare, spatii verzi.
    Vom fi acolo dumunica, domnule Balan! Va rog sa tineti acest articol cat mai mult pe prima pagina pentru a fi vazut de cat mai multi.

    • Cunosti zona?, sau te bagi asa ca sa te afli in treaba. Daca esti asa destept da o solutie care sa stea in picioare, realizabila si lumea iti va multumi, dar pana atunci nu ai spus nimic care sa faca viata mai usoara in aceasta zona.

  • O parcare subterana in Piata Eminescu nu se justifica. In primul rand, costul ridicat al unei astfel de investitii este corelat cu un numar mic de locuri de parcare, comparativ cu o parcare supraetajata unde cheltuiala este mai redusa iar numarul de locuri mai mare. In al doilea rand, cheltuielile de exploatare ale unei parcari subterane sunt destul de ridicate. Este vorba de sisteme permanente de iluminare si ventilatie, mari consumatoare de energie. Apoi trebuie prevazute sisteme de pompare pentru eventuale pericole de inundatii accidentale. Toate acestea duc la cresterea taxei de parcare facand neatractiva utilizarea parcarii. Evident, nu se pune problema construirii unei parcari etajate in Piata Eminescu. In apropiere exista solutii alternative de rezolvare a problemei parcarii. Spre exemplu, pe Str. Lupeni, in spatele Bisericii Catolice „Sf. Anton” exista un spatiu generos ce ar putea fi amenajat ca parcare. Chiar si o parcare etajata bine gandita pe locul de alaturi situat fata trezoreriei ar putea asigura un numar mai mare de locuri de parcare decat o parcare subterana realizata cu pretul distrugerii parcului din Piata Eminescu.

    • Fiule tot mutam aceasta parcare cand pe Alba Iulia, cand pe Lupeni hai s-o facem in MANASTUR ca tot nu rezolvam problema in Eminescu. Ce va place sa frecati menta si nu sunteti in stare sa veniti cu ceva concret care sa rezolve problemele punctiform. Asa ramane Bistrita fara drum de centura, Eminescu fara parcare, centru istoric neamenajat si alte pulte probleme care nu-si gasesc rezolvarea si voi dormiti linistiti ca ati mai bifat un lucru care nu se mai face. Halal barbati.

  • De ce nu se doreste acea parcare acolo? Daca se poate marii spatiul verde de la suprafata in beneficiul cetatenilor, mutand toata parcarea subteran si facand o parcare mai mare…Mlastina se poate asana….

    .

    (26/02/2015 12:53:41)

  • DACA BISTRITA NU EXCELEAZA PRIN INDUSTRIE DE CE NU AR DEVENI UN ORAS CULTURAL ?
    EU MI-AS DORI CONSTRUIREA UNUI TEATRU MUNICIPAL IN ACEASTA PIATA, CA TEREN EXISTA SI PENTRU PARCARI..!

  • Chiar azi am trecut pe-acolo si am masurat din priviri parculetul. ce contine el de fapt? Doua parcari foarte mari, multe alei betonate si pavate si FOARTE PUTINA verdeata. daca s-ar putea muta parcarea in subteran si s-ar amenaja la suprafata un parc, in adevaratul sens al cuvantului, ar fi minunat. Ecologistii sunt impotriva „la orice”, ne faultam intre noi pana nu se mai face nimic.

  • Domnul Balan nu intelege conceptul de subteran. Ca daca l-ar intelege si-ar da seama ca nu presupune distrugerea parcului, ci, dimpotriva, odata cu mutarea parcarii in subteran, parcul din Eminescu se va mari. Pe de alta parte, poate domnul Balan intelege conceptul de subteran, dar are el o rafuiala mai veche cu primarul si de aceea presupun ca tot face gargara la orice proiect al lui Cretu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.