Actualitate Recomandări

Banca Mondială: Alege prioritățile orașului Bistrița. 10 proiecte selectate, campanie de consultare

Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru București și reședințele de județ.

Până în 22 martie, cetățenii sunt invitați să participe la campania de consultare „Alege prioritățile orașului tău!” și să se implice în ierarhizarea celor mai importante proiecte pentru orașul lor, completând un scurt chestionar: kwiksurveys.com/s/e7k9afsk.

Proiectele selectate pentru zona urbană Bistrița, care pot fi ierarhizate în chestionar, sunt:

Selecția proiectelor a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan.

Proiectele selectate îndeplinesc următoarele criterii: 1) Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Planul Urbanistic General, Masterplanul General de Transport, etc.). 2) Au un prag valoric minim, ajustat în funcție de capacitatea bugetară a fiecărei reședință de județ. 3) Nu au finanțare asigurată (în general, lista conține proiecte pentru care este necesară finanțare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse).

”Imboldul acestui exercițiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja și cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În același timp, este esențial să se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte. Fiecare cetățean este încurajat să acceseze linkul către chestionar, să aleagă orașul său și să ierarhizeze proiectele generate pentru acel oraș, de la 1 la 10 (numărul de proiecte diferă ușor de la o reședință de județ la alta), în funcție de importanța și impactul asupra comunității locale și a regiunii metropolitane. La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbană, atât pentru București, cât și pentru fiecare dintre cele 40 de reședințe de județ din România. Fiind agreate pentru prima dată atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună”, se arată într-un comunicat.

11 comentarii

  • Si daca mai aducem 5000 de semnaturi ca sa nu se distruga Parcul MIHAI EMINESCU o zona verde gata constituita si neinregistrata de administratie, tine cineva cont de asta ? Nici vorba . Din nou un simulacru de dezbatere doar de dragul ca ne facem ca respectam vointa cetateanului. La Bistrita nu exista asa ceva. Votul politic conteaza.

  • Incurajam orice proiect de dezvoltare atata timp cat nu aduce atingeri spatiilor verzi si Mediului ambiant. Nici un proiect nu trebuie sa fie proiectat pe perimetrele VERZI. Avem o gramada de puncte termice dezafectate si au si teren suficient in jurul lor pt. parcari supra-terane mai rapid de construit si mai ieftine. Cu banii folositi la una sub-terana faci doua pe structura betonata de suprafata. Asa ca la Beclean sau la Prundu Bargaului. Primarul si consilierii sa se duca cu GHEZASU ca-i mai ieftin pana acolo si sa invete de la cei doi primari din cele doua localitati si care sunt cu mult mai inteligenti decat cei din Bistrita. Proiectele trebuie sa respecte legislatia romaneasca si recomandarile UE. Nu umblati cu manipulari si ocolirea legii .

    • Cred că mă pot defini ecologist, care face reciclare, compost, plantează specii, lucrează gândirea e preocupat de calitatea aerului.
      Dar din pespectiva mea, deschiderea Pieței Centrale în Bistrița ar fi fost benefică pentru dezvoltarea ulterioară a municipiului, un compromis inteligent se impune pentru a atrage evenimente de talie mai mare, transformarea arhitecturală a Centrului pentru a-l transforma într-un adevărat centru cultural, social și un hub de inovare, punct de atracție pentru turiști.
      Deschiderea Pieței și valorificarea arhitecturală a Bisericii și centrului ar putea aduce mai multe festivaluri , culte și turiști egal bani în bugetul local care vor veni din exteriorul comunității bistrițene, ar oferi posibilitatea unui turism de nișă europeean.
      Uitați-vă la Untold și ce generează pentru Cluj, sau decedatul Cerbul de Aur la Brașov. Nici acolo nu sunt în Piața Sfatului , arbori milenari și statui…tocmai de aceea arhitectura generează atracție pentru turiști și vizitatori.
      Ori ai o viziune ori ba.
      Mai important pentru ecologiști ar fi ca obiectiv relocalizarea Primăriei care generează aglomerație la nivel rutier( mașinile parcate aiurea ale cetățenilor care vin să-și recolteze ștampilele) blocaje și noxe la greu prin centru decât opoziția pentru tăierea unor arbori.
      Ba cred că i-ar face și pe funcționari să lucreze mai mult în periferie unde nu ar fi tentați de ședințele de shopping prin magazinele din apropriere;). Iar compromisul pe linie ecologică ar fi simplu, reînverzirea și consolidarea în spații verzi a unor terenuri virane, educarea cetățenilor pentru a utiliza vegetație adaptată vieții urbane(dimensiuni mai mici) dar frecvență mai deasă.
      Turiștilor și tinerilor le plac spațiile deschise, centrele cu cafenele , evenimente diverse.
      Spațiul respectiv poate fi amenajat încât să împace ambele cerințe.
      Pentru cei care vor să admire păsările și frunzele căzând, la confortul umbrei există parcul nu prea departe.

    • cc, vorbesti de untold si nu stii unde se desfasoara; n-are de-a face cu Piata Unirii din Cluj, blocheaza chiar parcul Clujului, ai auzit de „Jazz in the Park” tot la Cluj, tinerii prefera parcul, se odihnesc in hamace si asculta muzica buna, parintii se plimba cu copilasii pe gazon, ies la picnic in parc, pe betoane se julesc daca cad, pe iarba nu patesc nimica.

    • Unde crezi că merg turiștii care cumpără biletele pe stadion, în afara concertului???
      În centrul Clujului.
      N-am auzit pe nimeni să planteze copaci acolo.
      La numărul de oameni care tranzitează ar fi o idee proastă.
      O piață centrală deschisă, amenajată corespunzător oferă mai multe posibilități de amenajare-reamenajare a spațiului pentru evenimente, configurări-decât o piață unde arborii sunt fixați.
      Uitați-vă la Piețele Istorice din orașele spaniole , germane și franceze.
      Sunt mai aproape de formatul sugerat în proiect, decât ceea ce este azi Biserica Evanghelică.

      Nu credeți?
      https://travelaway.me/attractive-european-squares/
      Fiecare are viziunea lui.

    • La culcare!
      Dupa o noapte de zbenguiala pe stadion nu le mai arde de nimica. In orice caz nu se duc sa contemple catedrala Sf.Mihail. Si sa mai stii ca majoritatea teraselor sunt in alta parte, in Cluj.

  • Sunt de părere că ar trebui cerut academiei să schimbe sensul cuvântului în DEX, deoarece unii consideră METROPOLĂ, orice oraș mai răsărit, care a ajuns să fie reședință de județ, sau mai rău, oricare comună de care depind mai multe alte localități, adică sunt în legătură cu prima. Spun acest lucru, deoarece – metropolă și metropolitan – au în prezent cu totul alte semnificații. Metropole sunt definite orașe , de obicei cu o populație de peste câteva milioane de locuitori și zonele adiacente care au legătură cu acestea spre care este atrasă această populație. Dar poate s-a schimbat semnificația filologică a acestor teritorii.

  • Formatul consultării publice este greșit; nu ai posibilități de a-ți exprima viziunea, ci doar a alege între 10 proiecte ale primăriei; unele dintre proiectele din chestionar sunt aberante, cum ar fi Varianta Ocolitoare Bistrița-Sud.
    Trebuia să fie și o opțiune de a elimina proiectele care nu ți se par prioritare sau care nu rezolvă problemele comunității și să poți adăuga proiecte pe care le vezi necesare.

  • De ce apare Aqua Park din Wonderland din nou? Acesta primise 26,7 milioane lei (aprox. 5 mil euro la acea data) fonduri guvernamentale prin PNDL inca din 2017, urmand ca in toamna anului 2018 sa demareze lucrarile. Cel putin asa ne-a mintit pe locatarii strazii Valea Ghinzii primarul Cretu, pentru a nustiu cata oara, in cadrul unor sedinte initiate de locuitorii din aceasta zona afectati de mizerie, gropi, praf, caderi de curent electric de cate ori ploua sau bate vantul, fara canalizare etc. Faptul ca am fost mintiti e verificabil intrucat sedintele din sala de sedinte a primariei sunt inregistrate. Uitati aici obiectivele care au primit fonduri guvernamentale: Wonderlandul cu drum de acces este la pozitia 83 din lista. Ce s-a facut cu banii respectivi?
    https://www.timponline.ro/701-2-milioane-pndl-bistrita-nasaud-lista-celor-168-proiecte/
    Stiam ca s-a pierdut finantarea pentru obiectivul de la puntul 81, respectiv suma de 31,5 mil lei alocata pentru consolidarea colegiului L.Rebreanu , tot prin ~grija~ primarului Cretu, dar nu imi dau seama de ce obiectivul Complex Wonderland cu drum de acces o ia de la capat!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.