Economie

Băncile, acţionate în judecată pentru clauze abuzive şi de bistriţenii care au luat credite

Persoanele care au luat credite în franci elveţieni de la OTP Bank au început să câştige procesele împotriva băncii pe care o acuză că le-a mărit peste noapte şi dobânzile. Având în vedere cursul oscilant al francului, acest lucru a îngreunat şi ami mult posibilitatea oamenilor de a rambursa creditele.

Pe lângă problema cursului, oamenii cu credite în franci elveţieni mai au problema dobânzilor, care li s-au mărit peste noapte. Zece procese  câştigate irevocabil de clienţi ai OTP Bank arată că au fost introduse clauze abuzive în contractele de credit, iar oamenii şi-au primit înapoi diverse sume plătite în plus ca dobânză. Procesele câştigate irevocabil, dar şi cele care sunt pe rol au fost listate pe un site naţional intitulat sugestiv clauzeabuziveotp.com.

Pe acest site naţional împotriva băncii, înregistrat anul trecut pe un server din Arizona, Statele Unite ale Americii, sunt liste cu procese pe judeţe, iar în cazul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt trecute trei speţe. Este vorba de procesle deschise de Virginia Sas, Ioan Adrian şi Oana Cristina Zegrean, respectiv de Ioan Cristian Cordoş. Procesele aflate pe rolul Judecătoriei Bistriţa au fost trimise la Tribunal, iar de acolo s-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Cluj.

Site-ul clujus.ro arată însă că la Curtea de apel cluj au fost câştigate irevocabil mai multe procese. Instanţele au dispus eliminarea clauzelor abuzive, încheierea unui act adiţional, recalcularea dobânzii după o nouă formlă impusă de instanţă şi restituirea a diverse sume de mii de franci elveţieni.

OTP Bank s-a apărat spunând că cei care au luat credite în franci elveţieni au fost informaţi în mod concret şi precis asupra condiţiilor şi caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor oferite şi în cunoştinţă de cauză au semnat contractele de credit. „Totodată, stabilirea cuantumului dobânzii s-a realizat de comun acord cu împrumutatul, fără a putea fi identificare obiecţiuni sau divergenţe la încheierea contractului de credit. Stabilirea cuantumului dobânzii s-a realizat de comun acord cu împrumutatul, care a semnat şi însuşi contractul de credit, în care se specifica că pe parcursul derulării creditului, banca poate modifica dobânda, fără consimţământul împrumutatului, noul procent de dobândă aplicându-se de la data modificării acestuia, la soldul creditului existent, consecinţa fiind modificarea dobânzii curente şi reclacularea dobânzii datorate”, au precizat reprezentanţii băncii în întâmpinările depuse în dosare.

Pe site-un menţionat găsiţi instrucţiuni legate de paşii ce trebuie urmaţi dacă vă aflaţi într-o situaţie similară.

Portalul instanţelor de judecată arată însă că, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud sunt zeci de alte procese similare, printre băncile acuzate de clauze abuzive fiind Raiffeisen Bank, Volsbank şi BCR.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.