Preşedintele-director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că începând cu 1 iulie intră în vigoare noile contracte pe care CJAS Bistriţa-Năsăud le semnează cu furnizorii de servicii medicale, inclusiv cu medicii de familie.
„Pentru medicii de familie, ca noutate apare posibilitatea ca ei să presteze servicii pentru situaţii de urgenţă medico-chirurgicală atât la cabinet, cât şi la domiciliul pacientului dacă este solicitat, atât pentru pacienţii înscrişi în liste proprii, cât şi ai altor medici. De asemenea, în pachetul de servicii intră consultaţii de monitorizare activă prin plan integrat pentru boli cronice cu impact major. Medicii de familie vor efectua o riscogramă pentru fiecare pacient pe care îl au în listă prin care să se poată monitoriza sau chiar depista anumite boli cronice cu impact major în ţara noastră şi acestea sunt bolilile cardiovasculare, dizlipidemie, diabetul zaharat de tip II, boala cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi”, a declarat Camelia Ilişuan.
Ea a explicat că medicii de familie mai pot face servicii preventive şi profilactice.
„Acestea vor fi pe grupe de vârstă: pentru copii între 0 şi 18 ani serviciile se vor referi la monitorizarea creşterii şi dezvoltării copilului, precum şi la identificarea anumitor riscuri de boli. Încă de la externarea din maternitate, medicul de familie va avea o fişă de monitorizare a copilului. Au fost introduse, tot ca noutate, servicii de identificare a deficienţelor psihomotorii care vizează tulburări de spectrul autist. Încă de la vârsta de două luni a copilului, medicii de familie trebuie să urmărească anumite manifestări şi să-l încadreze într-un anumit grad de risc în a dezvolta tulburări din spectrul autist”, a declarat Camelia Ilişuan.
De asemenea, a mai adăugat preşedintele CJAS, medicii de familie vor fi obligaţi să monitorizeze şi persoanele sănătoase care nu au risc de îmbolnăvire.
„Aceste consultaţii preventive pentru adulţi între 18 şi 39 de ani vor fi o dată la trei ani, prilej cu care medicul de familie va întocmi o riscogramă şi va stabili în ce grad de risc se încadrează persoana respectivă vizavi de bolile cronice pe care le-am enumerat. Va fi o baterie de teste, investigaţii medicale, dar şi chestionare privind stilul de viaţă, mediul în care trăieşte şi munceşte şi ce riscuri există asupra sănătăţii sale”, a declarat Camelia Ilişuan.
Potrivit sursei citate, au crescut trifele pentru medicii de familie atât pentru pacienţii din listă, cât şi pentru serviciile prestate pentru că atribuţiile lor au crescut.
„Medicii de familie rămân la decontul ca şi serviciu de 20 de consultaţii pe zi, dar au dreptul ca în timpul unui trimestru să-şi regleze programările astfel încât să aibă o medie de 20 de consultaţii pe zi, dar pot merge până la 40. La sfârşit de trimestru, lor trebuie să le iasă numărul de zile lucrătoare ori 20 de consultaţii pe zi. Dacă se depăşeşte acest număr, ei nu primesc plata pentru serviciu, ci per capita, dar pot prescrie reţete, pot face tratamente, pot face orice. Numai serviciul consultaţie nu li se plăteşte dacă depăşesc”, a spus Camelia Ilişuan.
Preşedintele CJAS a declarat că, anul acesta, nu se prevăd sancţiuni pentru pacienţii care nu merg la medicul de familie pentru a-şi verifica starea de sănătate, dar este posibil ca anul viitor, să fie introduse.
nu am incredere in sistemul de sanatate romanesc. tot ce fac este dezastruos.