Codrin Kruijne cunoaşte foarte bine România şi mai ales judeţul nostru fiindcă, încă din copilărie, a venit des la bunici.
„Stăteam câte şase săptămâni în România, la Prundu Bârgăului. Aveam mulţi prieteni încă de pe atunci. Am învăţat limba română de la mama mea. Vorbim chiar şi acum, în Olanda. De doi ani, de când vin la Tăşuleasa Social, am început să vorbesc şi mai bine. Vin destul de des în România şi îmi place să vorbesc limba română de câte ori am ocazia. Cred că este foarte important să menţii legătura cu ţara. Chiar acum mă interesez să-mi deschid o afacere în Bistriţa-Năsăud fiindcă eu cred că se pot face investiţii, există oportunităţi în primul rând în turism fiindcă natura în România este fenomenală şi nu e descoperită îndeajuns de oamenii din Occident”, a spus Codrin Kruijne.
În opinia lui, turismul ar avea foarte mari şanse de succes în România dacă „e făcut cu bun simţ”.
„Cred că nu trebuie să facem vile mari, roz, de beton, ci să avem un pic mai mult respect faţă de natură şi faţă de cultură. Încerc să fac turism ecologic şi puţin educativ, în sensul să educăm oamenii să înveţe de la natură. Încerc să fac şi eu ceva la Colibiţa. E o zonă foarte frumoasă care se dezvoltă din punct de vedere turistic. Din păcate, sunt şi nişte exemple negative. Vreau să zic că e foarte bine că oamenii încearcă să facă lucruri şi să se dezvolte, dar e important ca această dezvoltare să nu fie strict individuală, să ne uităm la scopul mai mare. Viziunea de ansamblu a lipsit. Acum sunt şanse de schimbare în bine fiindcă s-a aprobat Planul Urbanistic General. Eu cred că oamenii nu au făcut ceea ce au făcut din răutate, ci, mai degrabă, din neştiinţă, aşa că trebuie să continuăm, de acum, să facem lucruri mai frumoase. Cred că sunt posibilităţi foarte frumoase”, a spus Codrin Kruijne.
Întrucât predă antreprenoriatul, cunoaşte foarte bine noţiunile de „întreprindere durabilă” şi „întreprindere socială”.
„Din acest motiv, am ajuns la Tăşuleasa Social, care e un exemplu de întreprindere socială. Adică îţi faci un fel de afacere, un fel de sistem cu care poţi crea valoare, numai că valoarea nu e economică, ci socială, ecologică sau de altă valoare decât banul. Asta m-a atras foarte mult aici fiindcă ceea ce eu învăţ în teorie, văd în practică aici, la Tăşu”, a spus el.
Întrebat dacă se va muta în România, Codrin Kruijne a răspuns: „E o întrebare foarte grea la care nu pot da acum un răspuns. Dacă ai un picior într-o ţară şi altul în altă ţară, iar tot continentul între ele, e greu. Eu încerc să-mi organizez viaţa în aşa fel încât vara să fiu aici 4-5 luni, să mai vin o săptămână-două, şi apoi o să vedem. Din fericire sunt destul de flexibil. Mi-am organizat serviciul aşa ca să pot să vin toată vara”, a mai spus el.
Singurul lui regret este că bunicii au murit înainte să-l vadă întors acasă, decis să facă business în România. „Bunica a murit, dar mai am mulţi prieteni, iar Tăşu e o familie mare în care mă simt acasă”.
De doi ani, de când e voluntar Tăşuleasa Social, Codrin Kruijne a participat la acţiuni de împădurire şi la maratonul Via Maria Teresia din Munţii Călimani.
Cristiana Sabău
Codrine ,am un hectar de teren disponibil pentru o afacere la Colibita, APROAPE DE LAC !!!