(FOTO-VIDEO) Mirese, miri, naşi şi nuntaşi din Livezile, Joseni, Prund, Tiha şi Bistriţa Bârgăului şi-au dat întâlnire, duminică, în „capitala” Văii Bârgăului unde, după şapte ani de pauză, s-a reluat Festivalul „Alaiul nunţilor de pe Bârgău”.
Evenimentul, ajuns la cea de-a 33-a ediţie, s-a bucurat de mare succes printre localnicii din Prundu Bârgăului şi nu numai. Chiar şi primarii Tudorel Citmonda din Josenii, Doru Crişan din Prund şi Vasile Laba din Bistriţa Bârgăului au îmbrăcat straie populare, făcându-l invidios pe preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, care a promis că le va urma exemplul la ediţia următoare.
Nuntaşii au traversat localitatea Prundu Bârgăului în căruţe frumos împodobite, trase de cai, în fiecare dintre acestea aflându-se câte o pereche de miri, naşi, socri mari şi mici, dar şi ceteraşi şi druşte. Într-una din căruţe se afla şi primarul din Josenii Bârgăului, Tudorel Ciotmonda, cu o sticlă de vinars în mână.
Alaiul nunţilor de pe Bârgău (1)Alaiul nunţilor de pe Bârgău (1)
Posted by Timp Online on 13 Martie 2016
După ce au ajuns în centrul din Prund, alaiurile au intrat în curtea căminului cultural chiuind.
Alaiul nunţilor de pe Bârgău (2)
Posted by Timp Online on 13 Martie 2016
„Festivalul Alaiul nunţilor de pe Bârgău datează din 1969. A avut o întrerupere de şapte ani, dar am decis să reluăm organizarea lui şi eu mă bucur că am reuşit să-l aducem din nou pe scenă. Nu pot spune exact de ce nu a mai fost organizat timp de şapte ani. Cred că a fost o lipsă de comunicare între primăriile din zonă, dar şi cei care se ocupă de cultură trebuia să fie mai activi. Nu cred că motivul pentru care nu s-a mai organizat în tot acest timp a fost lipsa banilor, cât lipsa de interes”, a spus primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan, gazda evenimentului.
La rândul lui, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, i-a chemat alături de el şi de Doru Crişan şi pe primarii din Joseni şi Bistriţa Bârgăului.
„Toţi sunt frumoşi, numai eu mă potrivesc ca nuca în perete între ei, dar vă promit că, la ediţia a 34-a, anul viitor, mă prezint îmbrăcat exact ca ei. Pentru că prietenii mei arătau impecabil în frumoasele straie populare, anul viitor vreau să particip la această sărbătoare îmbrăcat în costumul străbunilor mei. Mă bucur foarte mult că, după o pauză de şapte ani, acest festival care ne onorează şi care poate să arate ţării care sunt valorile noastre tradiţionale a fost reînviat. Îi felicit pe cei care au readus acest festival în actualitate şi să vă mulţumesc că sunteţi într-un număr atât de mare alături de ei . Noi, cei din administraţie, avem această obligaţie să fim alături de oamenii de cultură şi de cei care fac eforturi ca tradiţiile noastre, istoria, valorile noastre să meargă înainte. ”Alaiul nunților de pe Bârgău” este una dintre cele mai frumoase tradiții și sărbători din Transilvania”, a spus șeful CJ.
CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Apoi, toate ansamblurile din comunele de pe Valea Bârgăului au prezentat pe scenă tradiţii de nuntă şi obiceiuri.
Gura pacatoasului adevăr grăiește :,,mă potrivesc ca nuca in perete între ei” zise presedintele CJ.Da subscriu,nici o masă fără pește,nici o manifestare fără politică,da mai stati naibii si acasă că sa săturat lumea de voi ca de râie.
PĂREREA MEA!
Alaiul nuntilor de pe Birgau. Un eveniment important de pe Vale Birgaului. Daca nu ma insel si daca mai tin eu bine minte Pe Valea Birgaului sunt 4 comune: Josenii Birgaului reprezentata de dl. Ciotmonda Tudorel – primar, Prundu Birgaului, Crisan Doru – primar, Bistrita Birgaului, Laba Vasile – primar si Tiha Birgaului, Dologa Vasile – primar. Exceptand personajul din mijloc care nu prea are ce cauta in peisaj pot observa cu regret ca domnul Dologa Vasile nu sa „coborat” intratat incat sa reprezinte comuna Tiha Birgaului la acest eveniment. Probabil dansul nu are un costun specific locului. Si ca de obicei Comuna Tiha Birgauli nu este reprezentata la acest eveniment cultural de pe Vale. Multumin domnului Dologa ca el nu participa si nu se injoseste sa poarte costumul popular specific zonei. Probabil dnsul este mult „superior” celorlalti primari de pe Vale. Era interesanta o fotografie „eveniment” cu cei patru primari de pe Vale in costum national. Dar ce sa faci unii nu se „injosesc”.
Din câte știe toată lumea Obiceiurile au fost prezentate de comunele: Tiha Bargaului, Bistrița Bargaului, Prundu Bargaului și Josenii Bargaului !
Mai informați.va înainte de a scrie tot felul de aberatii!
Pentru cetatean ”Teodora G” din cate stiu alaiul nuntilor nu este un eveniment politic, vad ca la eveniment au participat primarii doar de la un partid politic, poate cel absent nu vrea sa isi faca campanie asa ca nu incerca sa il denigrezi si sa ii stici imaginea, primarul absent a avut reprezentantii localitatii nu trebuia sa urce pe scena, daca erai atenta a fost in multime, noi oamenii de rand l am vazut si chiar nu am venit la eveniment sa ne tina predicii politicieni am venit pentru alai.
frumos anuta psd -ulsint ca si ciorile pe porumb sufoca prundul cu prostiile lui doru crisan vi dupa ciugulit unde gasesc prostul
Fiind preocupata fata de solistii tinuta solistilor de folclor ce reprezinta anumite zone din România, in cazul de fata din zona Bistrita Nasaud, caut argumente în fotografia vremurilor trecute care sa explice de ce acestia prefera sa poarte cizme, elemente nespecifice poporului roman in special.Problema nu se pune doar in aceasta zona ci se gaseste in Ardeal si in Moldova dar nu si in Banat, sudul Romaniei ca si cand aceste zone nu ar face parte din Romania.
Desigur ca Ardealul a trecut prin perioade istorice grele dar eu cred ca e bine ca simbolurile romanesti de la portul popular sa reapara prin eliminarea celor care nu sunt.
Un roman care militeaza pentru traditionalul portului popular romanesc la solistii de folclor.