”Legat de afirmațiile privindu-l pe Regele Mihai, eu am respectat punctul de vedere al oamenilor de știință, al istoricilor. Unii istorici acceptă și sunt pozitivi cu toată perioada în care fostul Rege Mihai a domnit, alții sunt critici. Am un raport al unei comisii prezidențiale care a analizat comunismul, condusă de Vladimir Tismăneanu. Nu am competența să spun ce a fost bine sau ce a fost rău. Nu cred că a ajuns să se analizeze la rece perioada celui de-al doilea război mondial. Am dreptul la o opinie și am spus-o. În meseria mea, un comandant de navă care sare primul în barca de salvare este mai mult decât laș. Dacă pune nava pe uscat dintr-o eroare de navigație sau face o coliziune nu va fi pedepsit. Un șef de stat, un comandant de navă face parte din meseriile în care nu-ți abandonezi echipajul. Poate sunt deformat profesional. Pe Antonescu îl acuz fără menajamente pentru Holocaust. Nu e de tolerat uciderea de oameni pe criterii rasiale.
Populației României i-a plăcut să trăiască din împrumuturi. Toate astea acum se răzbună. Băncile nu mai pot finanța acest mod de cheltuire a banilor, deși ar fi interesul lor să o facă. Și acum spun oricui, din toată inima, să trăiți bine. Trebuie să începem să trăim din banii pe care îi producem. Atunci când s-au redus salariile eu am vrut să facem și reducerea pensiilor. Nu ar fi trebuit să mărim TVA-ul. Dacă am fi introdus un impozit de 10% pe pensii, pensionarii ar fi ieșit mai câștigați. Lașitatea politicienilor din coaliție a fost de vină. Ar trebui să meargă în fața românilor să spună că ei au fost cei care au generat inflație. Politicienii trebuie să-și asume câteodată lucruri grele. Criza economică este al doilea caz de mare dificultate pentru o națiune, după război. Dacă ne uitam la sondaje și nu reduceam salariile anul trecut, anul ăsta ce făceam? Nu ajungeam atât de rău ca Grecia, am fi avut soluții – să împrumutăm mai mult. Putea să dea orice televiziune din gură. Dar la anul ar fi trebuit să începem să-i dăm înapoi. Dacă era un partid de stânga ar fi început să dea acum creșteri de 15% dar la toamnă nu ar fi avut de unde să-i dea înapoi.
Lipsa unei organizări administrative de alt tip decât cea din 1968, pentru că asta este cea pe care o avem acum, face ca România să utilizeze banii încet și prost. Uniunea Europeană dă bani numai persoanelor juridice. Regiunile de dezvoltare de acum nu pot fi organizate ca persoane juridice. Tot județe mari am propus eu să facem, dar opoziția este împotrivă. Ei au peste 50% în sondaje. Cum pot să vină să spună că reorganizarea se face în favoarea coaliției?
Sunt de părere că ar trebui să revenim la mandatul președintelui de 4 ani. Mandatul Parlamentului se termină acum pe când al meu este în prima jumătate. Dacă se revizuiește Constituția renunț la cât e nevoie din mandat pentru a se suprapune cu cel al Parlamentului. Vom avea perioade în care avem în fiecare an alegeri după sistemul actual.
Eu cred că președintele româniei va fi un om care nu este acum în prima linie. Am în cap o listă. Este clar că după Ion Iliescu, Emil Constantinescu, după mine, românii vor vrea un alt tip de președinte. Nu vor mai vrea nici un președinte jucător, nici unul tolerant, ci altceva. O femeie nu cred că ar avea șanse acum. Poporul va dori un om de cultură, care să dea și impresia că este deschis la minte”, a spus Băsescu.
Foto: presidency.ro
Adaugă comentariu