”Este un an în care vom avea probabil două rânduri de alegeri, la două date diferite, va trebui un efort”, a spus el.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că dacă va fi întrebat la summitul informal al Consiliului European despre protestele din stradă din România, va spune că acestea sunt fireşti, că românii au plătit costul austerităţii şi că acest cost rămâne să fie plătit şi de către politicieni.
„Le voi spune că sunt proteste fireşti, generate de măsurile luate de România. Românii au plătit costul austerităţii, rămâne să-l plătească şi politicienii”, a afirmat Băsescu, care a făcut duminică o declaraţie de presă înainte de plecarea la Bruxelles.
Va trebui să încercăm o reprogramare la orizontul 2020 pentru populaţie şi 2015-2017 pentru agenţii economici. Vom vedea dacă vom reuşi. Aceste termene au fost asumate de România la intrarea în UE şi, practic, le renegociem pornind de la realităţile de plată ale cetăţenilor români şi ale economiei”, a adăugat Băsescu.
Preşedintele a mai spus că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul Emil Boc a rezultat că, în relaţia cu FMI, România „va fi cu toate obiectivele îndeplinite în linii mari”.
„Vă pot spune că la nivelul FMI aprecierile pentru România sunt pozitive – şi de data asta fac o completare personală: în raport cu costurile, cu suferinţele pe care le-au avut românii pentru a ajunge la acest nivel de stabilitate, ar fi păcat să ajungem din nou la dezechilibre, pentru că tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un simplu act normativ populist. Singurul lucru pe care l-am stabilit împreună cu primul ministru Emil Boc, că va trebui renegociat în noua scrisoare către Fond, este legat de replanificarea liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici. La gaze spre exemplu în actualul acord cu Fondul, cu Uniune Europeană şi Banca Mondială, liberalizarea este prevăzută pentru agenţii economici în 2013, iar pentru populaţie în 2015″, a spus preşedintele.
Băsescu a mai spus că ”pentru public este important următorul mesaj: băncile austriece nu-şi vor diminua capitalul în România în 2012”.
”Nu îi invit pe români să plece la muncă în străinătate, dar discutăm despre o piaţă globală a forţei de muncă. Poate ar trebui să găsim stimulente fiscale pentru ca marile industrii să nu se delocalizeze către Asia. Pentru România e extrem de important ca la nivel politic să se ia decizii pe care ulterior UE să le pună în aplicare. Alt obiectiv pentru Consiliul European: Convenirea unui plan politic de acţiune pentru stimularea creşterii economice şi ocupării forţei de muncă în special în rândul tinerilor. Dacă zona euro intră în recesiune, aşa cum se prognozează de analişti, în a doua parte a 2012, România va fi în dificultate, creşterea economică va fi frânată”, a precizat el.
Sursa: Mediafax
Foto: presidency.ro
Adaugă comentariu