Parlamentarii şi-au exercitat vineri seară votul secret cu bile privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, după epuizarea dezbaterilor legate de cererea USL de suspendare a şefului statului.
Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie de Parlament, cu 256 de voturi „pentru”, în condiţiile în care erau necesare 217 voturi. Au votat 372 de parlamentari din 374 prezenţi.
Preşedinţia a anunţat ulterior că Traian Băsescu a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale ”o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte”.
A urmat al doilea vot, de această dată fără bile, pentru aprobarea proiectului legat de organizarea referendumului naţional. Acesta va avea loc duminică 29 iulie, iar cetăţenii vor aplica ştampila pe ”Da” sau ”Nu”, întrebarea din buletinul de vot fiind: ”Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu?”.
Traian Băsescu se află pentru a doua oară în faţa unui referendum. După ce a fost suspendat de Parlament în 19 aprilie 2007, a avut loc pentru prima dată în istoria post-decembristă un referendum prin care cetăţenii cu drept de vot au fost chemaţi la urne să se pronunţe dacă îl mai doresc preşedinte pe Traian Băsescu. În urma referendumului din 19 mai 2007, 74,48% dintre participanţii la vot, respectiv 6.059.315 de persoane, au votat împotriva demiterii lui Traian Băsescu, iar 24,75%, adică 2.013.099 de persoane, au votat pentru demiterea acestuia.
Preşedinte interimar al României va fi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, liderul PNL şi copreşedinte USL, după ce Curtea Constituţională va lua act de decizia Parlamentului.
În acest sens se va organiza o ceremonie de predare-primire de mandat la Palatul Cotroceni, la care vor participa Traian Băsescu şi Crin Antonescu.
Cât timp va fi preşedinte interimar, Crin Antonescu nu va conduce Senatul, iar atribuţiile sale vor fi preluate de un vicepreşedinte. În calitate de preşedinte interimar, Crin Antonescu va avea toate atribuţiile unui preşedinte în funcţie, mai puţin adresarea de mesaje Parlamentului, dizolvarea acestuia şi posibilitatea de a solicita organizarea unui referendum, informează Realitatea TV. Crin Antonescu va putea convoca CSAT, va putea emite decrete, promulga legi şi acorda decoraţii, va putea face graţieri individuale şi va putea susţine declaraţii sau conferinţe de presă de la Cotroceni.
Crin Antonescu este cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa, hotărâre luată de Consiliul Local în septembrie 1999, atunci când acesta era ministru al Tineretului şi Sportului.
Foto: presidency.ro
Graba strica treaba! Floare de Crin si ai sai se grabesc taaare!! Pana nu apare punctul de vederea al CCR in M. Of. al Romaniei, presedintele Basescu ramane in functie. CCR ar trebui sa dea niste raspunsuri responsabile: 1) Daca Dl Vasile Blaga a fost schimbat legal din functie. Daca Blaga revine in functie, el va trebui sa devina presedinte interimar; 2) Daca exista sau nu “greseli grave” in activitatea Presedintelui (pentru ca s-a eschivat la avizul dat Parlamentului!) la cererea acestuia dupa aprobarea suspendarii. Daca Presedintelui nu se i se gasesc motive constitutionale, suspendarea Parlamentului si Referendumul se anuleaza. CCR este acum o mare forta, care poate schimba si corecta multe, in aceasta faza de criza politica. Desi, cred ca USL nu ii va respecta deciziile. Asa ca, jocurile lui Basescu, cal batran, NU sunt inca incheiate! Si poate nu mai cheltuim aiurea 100 de milioane lei care sa intre in buzunarele „baietilor destepti”.