Managerul Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc” , Ioan Pintea, a declarat că prin intrarea în concursul naţional “Bătălia cărţilor”, instituţia pe care o conduce doreşte să atragă şi mai mulţi cititori avizaţi. “Noi ne dorim să atragem cât mai mulţi cititori şi suntem interesaţi să atragem cititori performanţi. Un concurs poate selecta cititori performanţi, iar felul în care se desfăşoară acest concurs dovedeşte că selectează într-adevăr cititori de o anumită categorie, care înţeleg mesajul unei cărţi, pot comenta o carte şi sunt în stare să aibă o viziune proprie asupra unor teme de literatură pe care le propune cartea respectivă. Participanţii trebuie să citească fiecare zece cărţi şi să aibă o viziune asupra lor. Marele premiu e o tabletă, dar vor mai fi şi alte premii în cărţi, vom mai găsi şi alte posibilităţi să-i premiem pe copii”, a declarat Ioan Pintea.
La rândul ei, bibliotecara Alina Pop a anunţat că toate titlurile înscrise în “Bătălia cărţilor” pot fi împrumutate de la Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” de pe strada Alexandru Odobescu, cât şi de la filiala “Andrei Mureşanu”. “Copiii se înscriu în baza unei fişe de înscriere pe care o primesc de la biblioteca noastră. De asemenea, primesc un carnet de lectură în care notează toate cărţile cu steluţe de la unu la cinci şi o fişă de lectură unde sunt nişte întrebări la care trebuie să răspundă dovedind astfel că au citit respective carte. Cei care au citit toate cele zece titluri vor intra în finală. Aceasta va fi organizată în luna octombrie, va fi o dezbatere despre cartea preferată. În cadrul dezbaterii, fiecare participant, fiecare finalist, poate fi susţinut de familie, de profesori”, a spus Alina Pop.
Copiii prezenţi miercuri la sediul Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc” erau de la mai multe şcoli din Bistriţa. Cu toţii au spus că sunt interesaţi de marele premiu, dar mai mult de experienţa în sine şi de ceea ce pot învăţa din cărţile citite.
Inspectorul de Limba şi literatură română, Ramona Salak, a fost şi ea prezentă la startul concursului şi a salutat implicarea copiilor şi a cadrelor didactice. De altfel, ISJ Bistriţa-Năsăud promovează cititul şi într-un concurs naţional intitulat “Lectura ca abilitate de viaţă”, ajuns la ediţia a doua. Anul acesta, ea va fi organizată la începutul lunii aprilie.
Concursul ”Bătălia cărţilor” desfăşurat sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, la care s-au înscris până acum 14 biblioteci din ţară şi Republica Moldova, are două secţiuni, în limba română şi în limba engleză. Pot participa copiii de 11-13 ani şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 14-18 ani care au permis de intrare la bibliotecă.
Participanţii trebuie să citească toate cărţile incluse în concurs până în luna septembrie şi îşi vor nota într-o fişă de lectură impresiile despre cartea citită, căreia îi vor acorda un punctaj. Adolescenţii pot să aleagă varianta fişei de lectură în format digital. Finala concursului va avea loc în luna octombrie. Lista finaliştilor concursului va fi anunţată cu 20 de zile înainte de eveniment. Finaliştii vor fi invitaţi la bibliotecă, unde li se va explica scenariul ”Bătăliei cărţilor”, modul în care vor trebui să-şi susţină cărţile preferate şi probele la care vor fi supuşi. Finaliştii vor fi însoţiţi de susţinători: colegi de clasă, profesori, părinţi. Finala va cuprinde: dezbaterea ”Convinge-mă să citesc!”, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată; un concurs pe marginea cărţilor citite.
Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni ”Cititorul anului”. Premiul cel mare, pus la bătaie de organizatorii concursului, este o tabletă. Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni ”Cartea anului”.
Lista cărţilor pentru adolescenţi
Adaugă comentariu