Staţiunea Sîngeorz-Băi pare a fi o redută greu de cucerit în anul electoral în care ne aflăm. Bătălia se anunţă a fi una din categoria grea, iar lupta a început deja pe toate fronturile, online, dar şi offline. În timp ce omul de afaceri Traian Ogâgău (PNL) care anunţă că va candida din nou pentru funcţia de primar al oraşului îl acuză pe Facebook pe actualul edil că nu face nimic pentru oraş, primarul Roland Vening (PSD) contraatacă.
Pe acelaşi site de socializare, edilul anunţă că a acţionat în judecată compania Hebe, solicitând instanţei să oblige firma să restituie oraşului pe care îl conduce Vila 13, băile de apă şi terenul pe care aceasta le deţine fără drept. Se întâmplă după ce Hebe SA, care anunţase iniţial că le transferă gratuit Primăriei Sîngeorz-Băi pentru ca aceasta să poată depune un proiect de amenajare a unui SPA, s-a răzgândit şi a anunţat că vinde bunurile la licitaţie.
Întrucât planurile administraţiei riscă să fie date astfel peste cap, primarul Roland Venig arată că s-a adresat în 18ianuarie a.c. Judecătoriei Năsăud căreia i-a solicitat să dispună restituirea bunurilor aflate în proprietatea oraşului şi anularea licitaţiei publice prin care aceasta intenţionează să le vândă.
În fapt, este vorba despre casa de la numărul 65 cu tot cu teren, cunoscută sub numele de Vila 13, de Băile de apă şi teren, intabulate în Cartea Funciară ca fiind proprietatea oraşului, respectiv de un punct termic care apare în inventarul bunurilor din domeniul public al oraşului.
Primarul Roland Venig a explicat la un post tv de ce s-a ajuns în această situaţie.
„Eu respect proprietăţile oamenilor, dar, prin această atitudine pe care a avut-o Hebe faţă de noi, a cam pus capac peste tot. Am avut foarte multă răbdare şi am dat dovadă de foarte multă toleranţă, nu din cauza faptului că am muncit acolo (la Hotel Hebe -n.r.), ci din cauza faptului că e cel mai mare agent economic din turism din Sîngeorz-Băi şi din judeţ. El ar putea ajuta oraşul, iar eu, la cel mai puternic agent economic, mă duc cu mâna întinsă şi îl întreb cum îl pot ajuta ca treburile să meargă mai bine. Eu mă bucur că se realizează venituri importante în Sîngeorz-Băi pentru că asta înseamnă că e un lucru bun, însă doresc să realizăm ceva împreună cu bună pace. De data aceasta am rămas foarte dezamăgit. În luna octombrie 2015, am purtat o discuţie cu patronul întregului concern, am vorbit despre realizarea unei pârtii de schi, despre cum putem relansa oraşul Sîngeorz-Băi. Am putea aduce pârtia de schi aici, însă ne trebuie o finanţare, iar România, după scandalul pârtiilor doamnei Udrea, nu va mai finanţa pârtii de schi. Când te duci la Guvern cu aşa ceva, eşti scos afară. S-a construit în prostie, s-a construit prost, s-a ciupit de ici de colo, s-a construit pe linie de partid, iar pârtiile sunt cum sunt. Deja sunt foarte multe. Ce este trist e că Bistriţa-Năsăud nu are un domeniul schiabil. Trist e şi că Bistriţa trage ceva de partea ei, că preşedintele CJ Radu Moldovan trage în Călimani neţinând cont că aici e staţiune balneară. Ne vom trezi că se face pârtie de schi la Băile Figa. Glumesc!”, a declarat el.
Primarul a spus că, după discuţia aceea, a aşteptat că Hebe să fie deschisă la colaborarea cu administraţia locală.
„Ne-au spus iniţial că ne dau bunurile prin transfer gratuit, am făcut hârtia de transfer, nici măcar nu ne-au spus că s-au răzgândit, iar acum sunt foarte dezamăgit că nu mai răspunde nimeni la telefon, nici la mailuri. Nu trebuia ca primarul oraşului Sîngeorz-Băi şi Consiliul Local să ajungă să aibă o asemenea atitudine. Dacă aşa se comportă, înseamnă că, pentru Consiliul de Administraţie de la Hebe doar banul contează şi nimic altceva. Atunci eu nu am ce face şi sunt obligat să adopt această atitudine. Noi am modernizat infrastructura de turism balnear, am pavat parcul, am adus mobilier nou, am făcut iluminat. Acolo în parc nu votează nimeni. Atunci mai bine fac uliţa lui lelea Saveta care vine cu 16 voturi”, a adăugat edilul.
Roland Venig a spus că face toate aceste demersuri întrucât Primăria Sîngeorz-Băi e decisă să depună un proiec pentru amenajarea unui SPA în staţiune: „Vom aduce la suprafaţă ape minerale suplimentare şi vom amenaja o bază care se va preta pentru turismul de week-end, ca un fel de aquaparc a la President, dar cu o capacitate mai mică astfel încât oamenii să vină la o baie la Sîngeorz-Băi şi să mai petreacă apoi timp în staţiune”.
Primarul a explicat şi că administraţia locală face demersuri să obţină şi terenul de sub ştrandul Hebe şi luna aceasta se vor face primii paşi în acest sens. „Vom încerca să colaborăm cu Hebe, însă dezamăgirea mea este foarte mare. Firma aceasta este foarte puternică în România. Ea trebuie convinsă să investească aici fiindcă merită. Mohamed are şi brandul Phenicia cu hoteluri la Năvodari, Mamaia. El vrea să aducă numele Phenicia şi la Sîngeorz-Băi. Nu ştiu ce să zic. Dacă din asta ies bani mai mulţi pentru că lumea ştie mai bine de Phenicia decât de Hebe eu nu mă pot împotrivi dacă el aduce oameni bogaţi în zonă, Phenicia fiind un brand scump. Hebe e din 1927 parcă de când a fost adusă statuia zeiţei Hebe în porţelan din care curgea apa minerală – există nişte fotografii cu ea- şi pe care, hai să zicem, o punem, din nou pe soclu, dar nimic nu se poate face fără o dezbatere publică”, a spus el.
Roland Vening a explicat că toate demersurile sale au drept scop dorinţa sa de a lăsa oraşului „o zestre importantă”: „Încă nu m-am hotărât dacă o să mai candidez, însă voi lăsa viitorului primar şi consiliului local o zestre importantă. Sper ca lumea să se liniştească pe Facebook şi să gândim cu cumpătare. Alegerile, vă garantez, întrucât le organizează Primăria Sîngeorz-Băi, vor fi corecte şi democratice. Nimeni nu va trage sfori. Ar trebui să fim corecţi cu noi înşine fiindcă, modul cum începem arată un anumit caracter”.
Pe Facebook, el i-a atras atenţia lui Traian Ogâgău – „care zice el că le rezolvă pe toate” – că toţi posibilii ofertanţi pentru bunurile oraşului scoase la licitaţie de Hebe sunt din Sîngeorz-Băi. Ar fi vorba de „Dumitru Virgil, Mega Park, Cătălin Sfrengeu şi Schone Ioan”, menţionează Venig.
Roland dragul moșului,târziu…mult prea tarziu,dacă toate aceste proiecte erau transformate in fapte în această campanie puteai sta in piscină,in parc sau pe topogan sa te joci cu zeița Hebe fără sa-ti pese de Ogagau,așa cam greu ca nici lelea Saveta nu te mai crede poti sa-i schimbe numele din Bebe in…ROLANDICIA,nu in Phenicia ca tot,,ge geaba” cum să zice pe la voi.Asta-i baiul (cum să zice pe la noi)Dar am mai spus-o 10% e vina ta iar 90% vina lui Radu Moldovan ca v-a abandonat si cedat pe toti de pe Valea Somesului la Olteanul.Asta-i viata ,voi sa fiti sănătoși.
PAREREA MEA!