Recomandări Social

Bătrân din Bistriţa Bârgăului, în grevă la Prefectură: Sunt omul care nu mă las, vreau dreptate

Un pensionart de 70 de ani din comuna Bistriţa Bârgăului, care protestează de circa patru luni în faţa Palatului Administrativ, acuzând diverse nedreptăţi care i-au fost făcute, toate legate de pământ, a revenit la Bistriţa joi cu o pancartă atârnată de gât pe care scria „GREVĂ”.

Nicolae Turja relatat că a lucrat la IFET, ca şofer, dar în urmă cu 18 ani s-a pensionat. Bătrânul este nemulţumit de felul în care arată acum pădurile comunei, de faptul că lacul de acumulare de la Colibiţa este, în opinia sa, o imensă „groapă de gunoi”, dar şi de aşa-zisele investiţii ecologice pe care le face administraţia locală pe raza comunei fără acordul cetăţenilor. În stradă a ieşit şi pentru că autorităţile refuză să-l pună în posesie cu un teren pentru care s-a judecat ani la rândul cu Primăria Cetate, având o sentinţă definitivă şi irevocabilă în acest sens.

„Nu-i destul că au făcut o groapă de gunoi în Colibiţa (lacul dea cumulare -n.r.) unde îşi fac toţi edilii nevoile în apă, şi noi bem apă şi o plătim cu atâţia bani, mai trebuie să-şi bată joc şi de oameni. Eu am fost şofer şi am loucrat la IFET. Când merg în pădure acum îmi vine să plâng. Am intrat în grevă pentru o sentinţă din 2013 irevocabilă ce mi-a fost dată pentru un teren. Nu vor să mă pună în posesie, nu ştiu de ce. Mai am încă 4 hectare după tata. Încă mă judec pentru el. Şi mai fac grevă pentru o groapă de gunoi care s-o făcut pe baza unui bilet scris de mână pe terenul familiei mele în Simegea. Primăria Bistriţa Bârgăului a făcut acolo o groapă de gunoi la care îi zice ecologică pentru gunoiul de grajd, dar de când gunoiul de grajd se duce cu vidanja? Eu am 5 hectare de pământ acolo şi copiii mei vor să-şi facă ceva, dar nu pot de gunoiul lor. Mai sunt nemulţumit că au venit să semnăm pentru modernizarea drumului pe Bildireasa şi singurul eu am fost care nu am vrut să semnez pentru că am zis că pe drumul ăsta a circulat un şef de stat, Ceauşescu, la Dealul Negru şi i-am întrebat ce modernizare fac ei. Dar ei ce-o făcut? O schimbat titlul şi l-o întăbulat. Sunt în conflict cu primarul Vasile Laba. M-o purtat în judecăţi opt ani de zile că o vrut să-mi ia un teren care era aproape de casă, acolo, am fost vecini. Şi eu sunt omul care nu mă las, vreau dreptate. Justiţia şi-o făcut datoria şi am câştigat”, a spus Nicolae Turja.

Bătrânul s-a dus la Instituţia Prefectului să-şi spună nemulţumirile, iar de acolo a fost trimis să facă grevă la Palatul de Justiţie. „Cum să fac grevă la Judecătorie când de acolo mi-o dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă? Nu Prefectura e cu retrocedarea terenurilor ca să ne dea pământul? Nu aici e comisia? Cred că aici e. Îmi tot spun că se va face şi se va drege şi tot nimic. Asta e a patra lună de când protestez la Prefectură şi voi protesta în continuare până la rezolvarea problemelor”, a spus bătrânul.

Nicolae Turja s-a judecat cu autorităţile din comuna Cetate pentru terenul pentru care are sentinţă definitivă şi irevocabilă, iar Primăria Bistriţa Bârgăului spune că a dat-o în judecată pentru că a amenajat fără voia lui groapa de gunoi de grajd lângă proprietatea sa.

În 2015, comuna Bistriţa Bârgăului a început demersurile pentru amenajarea unui depozit de gunoi de grajd pe o păşune comunală din Piatra Fântânele la mai puţin de un kilometru de un curs de apă cu 1,6 milioane de lei de la Ministerul Mediului. Încă de pe atunci, mai multe persoane care au aflat despre proiectul Primăriei Bistriţa Bârgăului au semnalat pericolul care poate apărea în cazul unor precipitaţii abundente, mai precis riscul de poluare a apelor, dar şi a pânzei freatice. .

Primarul Vasile Laba a negat însă acuzaţiile spunând că „sunt cârcotaşi peste tot”. „Cel mai bun prieten al meu a devenit cel mai mare duşman. Tot timpul îmi pozează gunoaiele de la Colibiţa ca să-mi strice imaginea. Nu mă deranjează ce face el fiindcă lumea din comună vede ce facem pentru ea. Nu e adevărat că e lângă apă. E pe o păşune comunală, a venit Mediul, a fost la faţa locului, a văzut, au venit Apele, ne-au dat avizul. Dacă era într-o zonă în care să afecteze ceva, vă daţi seama că nu ne dădeau avizul. Acum a intrat în procedură, s-a aprobat. Ne-au cerut să nu fie la o sută de metri şi acolo sunt 500 până la râu, dar va fi platformă izolată şi nu vor ajunge scurgeri în râu. Mai mult, avem vidanjă cu care vom vidanja”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS