Actualitate Recomandări

Bătrânii bolnavi s-au înghesuit la Policlinică pentru analize gratuite. De ce sunt nemulțumiți

(FOTO) În plină epidemie de gripă, sute de oameni, majoritatea bătrâni și bolnavi, s-au înghesuit, vineri dimineață, la coadă, la Policlinica Bistrița pentru ca să prindă o programare pentru luna martie la analize medicale gratuite.

La 10.00, ora anunțată de instituție că va începe distribuirea numerelor de ordine, erau date de fapt toate cele 250, ceea ce a stârnmit nemulțumirea oamenilor care au vociferat și s-au îmbulzit. Poliția Locală a fost chemată să facă ordine.

”Noi am primit biletele de trimitere pentru aceste investigații medicale. Am venit și ne-am interesat și ni s-a spus că astăzi, la ora 10.00, se vor distribui bonurile de ordine. Noi am venit cu mult mai repede, dar când am sosit noi, înainte de ora 8.30, alții au fost mai de dimineață, și toate cele 250 de bonuri erau deja date. Nu s-a respectat programul. Nu știu de ce. Nu e corect. Categoric nu aveau când să se dea așa de repede 250 de bonuri de ordine Acum ne-au trecut numerele de telefon că ne vor suna ei. Analizele acestea, dacă trebuie plătite, costă 200 de lei și ceva, dar la pensiile pe care le avem, de 1000 de lei, e mult”, ne-a spus una dintre doamnele nemulțumite.

”De ce ne-au spus că se dau de la ora 10.00, iar când am venit nu mai erau niciunul și toate s-au dat? Când s-au dat? Să ne arate în calculatoare cine sunt cei care au primit”, a spus altcineva.

”Sunt supărată fiindcă de câteva luni încerc să mă programez și nu reușesc. E bătaie de joc. Ieri am fost și m-am interesat când se dau bonuri și mi-au zis că azi la 10.00. Am fost aici la 9 fără ceva și, când am venit aici, minune! Toate bonurile erau epuizate. Cum se poate așa ceva? Dacă se spune o oră de ce nu se respectă? Asta nu e bătaie de joc? Uitați-vă, toți sunt oameni în vârstă care au muncit o viață. Dacă au dreptul la analizele acestea, de ce să nu beneficiem de ele? Poate beneficiază alte persoane care nici măcar poate nu au dreptul la asta. Asta e părerea mea. La ce se întâmplă în țara aceasta nu mai poți avea încredere în nimic. Am primit acum bonurile acestea de ordine – am fost trecuți pe o listă de așteptare – dar parcă văd că aștept telefonul până la 80 de ani”, a spus altă doamnă.

Chimista Anca Covalciuc, șefa Laboratorului Policlinicii Bistrița, a explicat de ce s-a ajuns în situația ca bonurile de ordine să fie date mai devreme de ora anunțată 10.00.

”La ora 7.00 se deschide Policlinica, atunci am venit la serviciu. Oamenii erau pe ușă, mai aveau puțin și intrau prin ușă și atunci ce puteam să facem? Era vorba și de siguranța noastră. Recomandarea, la toți cei care ne-au întrebat, a fost conform informării pe care am făcut-o pe site-ul instituției și în presă. Noi nu le putem spune oamenilor să vină la 5 că sigur vor primi bilet de ordine. Noi facem programările de la 10, bonurile care s-au eliberat s-au eliberat cu intervale orare. Oamenii au venit când au considerat ei ca să prindă un loc. La ora 7.00 deja era adunată mult prea multă lume, făcea presiune asupra noastră și am decis să deschidem porțile ca să ne salvăm pielea oarecum. Bonurile s-au terminat după ora 8.00. Am dat inițial 160 de bonuri, am estimat – văzând ce bilete de trimitere sunt, că unele depășesc valoarea de 150 de lei – și atunci am zis să dăm o tură de bonuri, lumea să se mai tempereze și am mers în continuare până la 240. Se dă câte un bon pentru fiecare bilet de trimitere și am avut persoane care au avut și 4-5 bilete și au primit cinci bonuri. Decontările se fac pe bilete de trimitere, nu pe persoană și atunci cele 240 de bonuri nu au ajuns la 240 de oameni, ci la mai puțini”, a spus Anca Covalciuc.

Ea a explicat de ce s-a decis acest mod de lucru.

”Ca să evităm problemele care au existat de-a lungul anilor – că la începutul lunii nu mai existau fonduri pentru luna în curs-, am găsit ca o soluție de compromis ca programările să se facă într-o singură zi a lunii ca și oamenii care au bilete din luna anterioară să poată să prindă fonduri pentru luna următoare, să reușească să ajungă la analize cât mai repede. Am considerat că aceasta ar fi o soluție optimă să se facă programări într-o singură zi. Fonduri avem în jur la 40.000 de lei, nu știm exact care va fi suma pentru luna martie. Am făcut o estimare la media sumei pe care am primit-o în ultimele 3 luni și pe media aceasta încercăm să facem un anumit număr de programări. Programările vor ajunge până în jurul datei de 19 martie, noi așa ne-am planificat numărul de pacienți ca să nici nu aglomerăm laboratorul. În data de 19 martie vom avea suma exactă de la CJAS, plus ce am lucrat până atunci și vom ști dacă mai sunt rezerve de fonduri sau am epuizat tot ce ne-a dat Casa în contract. Acum s-a aglomerat la noi pentru că nu se știe exact suma pe luna următoare, neavând contract mergem pe act adițional. Probabil că restul laboratoarelor s-au organizat altfel și atunci lumea vine la stat că aici au cât de cât o siguranță că vor prinde un loc pentru analize”, a mai adăugat Covalciuc.

Potrivit sursei citate, cei care nu au prins bon de ordine vineri au fost trecuți pe o listă de așteptare, li s-au luat numerele de telefon și vor fi apelați dacă mai rămân fonduri după data de 19 martie.

”Îi vom suna pe pacienți dacă rămân fonduri după 19 martie. Banii sunt limitați, nu ține de laborator, nu ține de noi, asta este situația. Greșeala este că nu am respectat ora, dar, și dacă am fi respectat-o, tot nemulțumiți ar fi fost pentru că cei care au stat de la 5 ne-au acuzat că îi ținem în frig. Dacă îi țineam până la 10.00, cei care ar fi venit ulterior tot nu ar fi prins bonuri și tot aceeași poveste ar fi fost până la urmă”, a mai spus Anca Covalciuc.

”Stimați pacienți! Coordonatorul policlinicii a stabilit ca progrămarile pentru analize medicale să se faca astăzi începând cu ora 10.00 pentru a evita expunerea pacienților la temperaturile mai scăzute ale dimineții. Deoarece aceștia au venit și au format rând începând cu ora 5.00 dimineața, iar la ora 7.00 numărul persoanelor prezente depășea cel al bonurilor care puteau fi eliberate, în contextul epidemiologic din această perioadă care recomandă evitarea aglomerărilor de persoane, am luat decizia să se înceapă programarea cu ora 7.00. Vă mulțumesc pentru înțelegere”, a menționat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

https://www.facebook.com/gabriel.lazany.5/posts/2884166721809759

10 comentarii

    • Mergeti dragi domni si doamne la privat, la Sanovil!!! ei, dupa cum zice ministrul sanatatii va fac analize gratuit! prin casa de sanatate! nu? desi domnule prim ministru actual zice ca sanatatea nu este o prioritate!!!!! off, pacat!

    • Batranocii astia toti au votat cu Iliescu. De votau pe ala cu papion, acum toti erau imbuibati bine si sanatosi tun. … Sa va trateze frontul salvarii nationale

  • Dar cei care sunt angajați când prind acele analize gratuite? Au nevoie de zile libere,una pentru programare și una pt analize daca prind un loc.

  • M-am saturat de acesti batrini si batrine .tot timpul in fata ,timp berechet…..bani ,pensii,aj sociale cu nemiluita.
    Muncitorii cind ????
    Eu oricum nu am nevoie ca la 3 luni donez si mi se fac analize gratuite.si odata pe an toate……dar macar fac ceva util ptr oameni.

    Astia ce fac ???? Inafara de a manca si a sta.????

    • Stimate domn(După cum gândești,nu aș zice) acești bătrâni care nu fac nimic,au clădit România frumoasă in care ai crescut, au muncit 35-40 de ani în trei schimburi pt.o pensie de 1000-1300 de lei. De aceea trăim ceea ce trăim,ca existați voi ,cei care gandesc ca tine,rușine !!!!

  • Nu-i in regula cu ce se intimpla la laboratorul din Policlinica Bistrita.Doamele care fac inregisrarile si recolteaza probele trebuie urgent trimise la pensie,fac prea multe mismasuri. Am fost in ultimii 5 ani si mi-am facut analize periodic deoarece am diabet,ce-am vazut de multe ori nu mi-a placut.Anul trecut am vazut pe18 martie o mamica venita cu 3 copii,i-au recoltat singe unuia si-au uitat de ceilalti 2 pe care mama si bunica lor cu mare greutate puteau sa-i tina in asteptare mai bine de o ora.Pe 3 octombrie au tinut-o pe doamna Deac,persoana in virsta si bolnava grav ,rezemata de tocul usii si n-au bagat-o in seama,iar personal din Policlinica si-au dus inauntru linistit cunostinte.
    Ce s-a intimplat astazi a fost o bataie de joc si nu trebuie sa se mai intimple vreodata.Domnul Prefect trebuie sa se sesizeze si impreuna cu conducerea Casei de sanatate si a Directiei de Sanatate sa gaseasca alte metode de programare pentru analize ca sa nu mai fim umiliti.

  • lasa-ma Florica ca astia ne trag inapoi.
    a spus bine sefa FMI Lavarge cum ca batrinii sint o problema , traiesc prea mult si sint inutili. trebuie facut ceva .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.