„Am avut sesizări telefonice, verbale şi nu scrise de genul că primarii stau în apropiere şi sunt văzuţi sau chiar în sediile primăriilor acolo unde sunt secţii de votare organizate în localurile primăriilor. Preşedinţii secţiilor de votare au obligaţia ca, în interiorul secţiilor să nu permită decât accesul persoanelor care votează şi a observatorilor. Mai sunt situaţii în care au fost reclamate existenţa bannerelor şi a materialelor de propagandă în apropierea secţiilor de votare. La fel, şi aici, legea îl obligă pe preşedintele secţiei să îndepărteze orice fel de material de propagandă din şi de pe sediul secţiei. Asta a vrut legiuitorul, aşa s-a procedat. Din punctul nostru de vedere, preşedinţii secţiilor de votare şi-au făcut treaba corect până în momentul de faţă cu mici excepţii unde au scăpat şi nu au supravegheat îndeajuns alegătorul care, ne-au spus tot ei, în două sau trei cazuri, a semnat din greşeală într-o rubrică alăturată, deşi anul acesta sunt de doi centimetri rubricile. Chiar şi aşa au semnat greşit. I-am îndrumat să facă proces verbal, să semneze şi preşedintele şi un membru”, a declarat Ilie Ursu.
Potrivit preşedintelui BEJ, nu au fost semnalate cazuri că ar exista persoane venite cu autocare din alte judeţe. „Am fost întrebaţi dacă unul din Slătiniţa poate vota la Bistriţa şi le-am spus că nu fiindcă e aceeaşi unitate administrativ-teritorială”, a spus el.
În schimb, a adăugat judecătorul Ursu au fost semnalate mai multe situaţii ale unor cetăţeni români care lucrează în străinătate şi care nu pot vota acasă.
„Au fost mai multe cazuri de cetăţeni români care au solicitat să fie radiaţi din listele permanente din România şi să fie înscrişi pe listele speciale în străinătate. De exemplu, cei carea u spus că vor să voteze în Spania. Unii au venit acasă în perioada aceasta în concediu sau la nuntă sau cu alte ocazii. Nu au solicitat să fie radiaţi din listele speciale din străinătate şi nu mai pot vota în ţara noastră. Până acum sunt între 20 şi 30. Am avut sesizări şi din Parva şi din Rebrişoara şi din alte localităţi. La aceste alegeri nu pot vota în România. Aceste aspecte nu pot fi reglementate decât prin lege pentru viitoarele alegeri”, a spus Ilie Ursu.
Preşedintele BEJ a declarat că, deşi preşedinţii secţiilor de votare ştiau ce să facă, unii au mai apelat telefonic BEJ ca să întrebe dacă nu există o altă posibilitate pentru ca cetăţenii respectivi care s-au radiat din listele permanente din România să voteze totuşi acasă.
„Probabil că acum două luni nu ştiau că vin acasă. Cei mai mulţi nu pierd însă ocazia fiindcă votul pentru Parlamentul European, în alte ţări, e în alte zile. Mi se pare o situaţie nereglementată până la capăt şi nu ştiu ce să zicem. Noi nu suntem puşi să comentăm legile, doar să le aplicăm”, a spus Ursu.
Adaugă comentariu