Deputatul PMP Ionuţ Simionca a depus în Parlament o propunere legislativă cu care speră să îi ajute pe beneficiarii de ajutor social apţi de muncă să îşi găsească un serviciu în cel mai scurt timp. Mai precis, acesta a iniţiat o propunere pentru modificarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, potrivit căreia beneficiarii de ajutor social vor putea presta orele de muncă în folosul comunităţii şi la societăţi comerciale, nu doar la instituţii şi servicii publice de interes local, ca în prezent. Primăriile vor publica online o listă cu persoane disponibile, iar firmele îşi vor putea alege muncitorul dorit, achitând contravaloarea muncii prestate de acesta administraţiei publice locale.
”Am depus la Camera Deputaţilor o propunere legislativă de reintegrare pe piaţa forţei de muncă, cu ajutorul noilor tehnologii, a beneficiarilor de ajutor social. Există un proverb vechi, nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine. Varianta actualizată a acestui proverb e următoarea: eMuncă, ePâine. Inițiativa aduce ca noutate şi obligarea primărilor de a publica pe site-ul propriu o serie de documente privind munca asistaților social astfel încât oferta de forţă de muncă să se întâlnească cu cererea de pe piaţa locală de muncă”, a declarat Ionuţ Simionca.
În opinia acestuia, iniţiativa legislativă aminitită aduce beneficii tuturor părţilor implicate. ”În esență, prin instituirea obligației asistaților sociali de a lucra și în beneficiul societăților comerciale, se creează premisele pentru creșterea stimei de sine a celor mai defavorizați membri ai comunității care trăiesc din ajutorul social, astfel încât aceștia să devină membri activi ai comunității, persoane care generează venituri. În acelaşi timp, se creează premisele pentru continuarea relației cu firmele respective în baza unor raporturi de muncă, în condițiile în care aceste persoane înțeleg că munca lor este necesară și că ar putea fi răsplătită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Mai mult, firmele sunt cointeresate să obțină o forță de muncă relativ ieftină, în condițiile unei piețe a muncii care este cuprinsă de o criză profundă. În plus, bugetul local obține o nouă sursă de finanțare”, a explicat parlamentarul de Bistriţa-Năsăud.
Foarte corecta abordarea. Si de unde nu sti ca intr-o zi chiar patronul va putea sa faca angajari din randul celor mai harnici si mai bine organizati. Bravo domnule Deputat !
Angajatii au bani pentru ca cel putin 8 ore pe zi muncesc, fie la stat, fie in mediul privat. Asistatii sociali trebuie si ei sa-si justifice ajutorul primit. Cu siguranta sunt si inapti de munca, insa cea mai mare categorie sunt apti. Astfel se integreaza si ei in societate si nu vor fi marginalizati. Sper ca aceasta initativa sa treaca de votul majoritatii si sa devina lege. Mandri ca suntem reprezentati in Parlament de un harnic deputat bistritean!
O initiativa foarte bine venită!!! Sa speram că acest proict va fii aprobat.
Bravoo dle deputat Simionca Ionut!!! Ma bucur
In țările din vest se numește renta drepturi sociale și nu ajutoare sociale de 40 euro plus dat la matura . De exemplu în Irlanda e vreo 1500 euro pe lună și nu te pune nimeni la măturat străzi .
Şi ce vrei? Să primească şi asistații sociali români 1500€?
Ajutoarele sociale din România trebuie să fie mai mici ca şi salariul minim net, adică mai mici de 1450 lei.
E foarte bine că autoritățile „îi stresează” pe şomeri şi pe asistații sociali.
Tu şti că in Danemarca pt. a primi ajutor de şomaj sau ajutor social, trebuie să îți deschizi un profil pe http://www.jobnet.dk să adaugi un CV şi să îti cauți de lucru. In fiecare săptămână trebuie să contactezi cel puțin două firme, altfel nu primesti nici un ban de la stat.
Nu ai cum să fentezi statul, cei de la Forțele de Muncă îti urmăresc fiecare mişcare pe care o faci pe internet.
Nu primwsti bani dacă nu contactezi două firme pe săptămână ( 104 firme pe an).
Somerii si asistatii sociali trebuie stresati, impinşi de la spate să isi caute de lucru.
Super ideea cu postarea de CV. Ar fi usor de implementat si la noi.
adrian am vazut oameni care nu au muncit deloc sau cativa si de ani buni nu i streseaza nimeni poate doar bautura si 11000(DKK) pe luna
Cei mai costisitori asistați social sunt cei din SRI și DNA ! Salarii enorme, pensi speciale și mai mari, nu au nici o răspundere iar singura lor activitate e POLIȚIA POLITICĂ și FRAUDAREA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE și afacerile lor gen Hexifarma sau Siveco sau RCS-RDS.
Åsta e userul @////. Ignorați-l.
Adrian C. ai văzut IP-urile? Păi nu ești cu cam securist?
Nu am văzut nimic, dar te recunosc după agresivitate.
Numai cumă neagră vezi, ba te iei de Băsescu, ba de Cioloş, ba ai treabă cu USR. Şi cum asta nu ar fi de ajuns, te rățoieşti şi la ceilalți comentatori de pe TimpOnline.
Poți să critici pe cine vrei, dacă o faci civilizat. Fără ieşiri necontrolate, findcă s-ar putea ca lumea să creadă că ai probleme psihologice, probleme de comportament, că eşti asocial, că ai ADHD, că incerci să atragi atenția asupra ta jignind pe alții, etc.
Marea noastra greseala e ca luam totul in gluma!Alocarea acestor fonduri pt ajutoare sociale a dus tara la saracie,la lene si minciuna.Nimeni nu zice ca nu trebuie ajutate anumite persoane care au probleme majore.Dar cine stabileste gradul gravitatii problemei?Doctorii?Corect!Ei ar trebui sa aiba acest drept,dar sa si raspunda .daca dau retete pt puturosi,pt prieteni,pt bani.Primarii ar trebui sa cunoasca cel mai bine comunitatea.Cand se dau ajutoare pt cei cu vile si masini si adevaratii nevoiasi mor in canale.cine e de vina? Nimeni nu asteapta sa se faca din nou canal Bucuresti-Marea Neagra cu aceste categorii de oameni,dar sa se taie crengile si balariile de pe santuri ,se poate!Haideti ,dle primar,puneti-i la munca ,ca nu-i asa greu ca la partia de ski! Vointa trebuie!
E sclavie în formă modernă.
Cum firmele își vor alege?
Oamenii trebuie să aleagă.
Rațional firmele vor face ceea ce normal din punctul lor de vedere.
Își vor maximiza profiturile, tăind din cheltuielile salariale ale angajaților permanenți.
Primii afectați tot cei fără prea multe studii , dispensabili dintr-o dată.
De ce să plătești un angajat la o firmă agricolă 12 luni, când primăria ți-l plătește 9 luni pe asistență socială și vara poți să-l ai la preț mult mai mic?
În alte cuvinte, măsura va genera multă instabilitate socială pe piață.
Omul nu va crește și evolua cu firma, va fi considerat un pampers jetabil odată ce nevoile firmei vor fi satisfăcute.
Vor concedia angajați stabili care costă din ce în ce mai mult din cauza politicilor tâmpite și vor reangaja temporar pe o perioadă la cost minim forță de muncă, conform nevoilor lor.
Apoi, există o anumită distribuție statistică geografică a celor asistați sociali.
Cum se procedează cu cheltuielile de transport?
Vor fi plătiți oamenii respectivi doar cât să-și plătească obligat biletul și costul mâncării tot din banii de asistență socială? Tot săraci vor rămâne.
Nu spune nimeni că nu e nevoie de integrare pe piața forței de muncă, dar trebuie puse balize.
Adresarea problemei ar trebui începută cu evaluarea reală a cazurilor pentru care e necesară asistența socială. Adică să nu se ofere bani aiurea celor care nu au cu adevărat nevoie.
Apoi, ar trebui văzut care sunt posibilitățile de integrare.
Dl Simionca a urmărit prea multe westernuri.
Legile pe care le-a dat sunt foarte populiste și demagogice, de la afișele care informează dar uitate pe pereți ar alimenta și mai mult incendiile(cine dracu stă să se uite într-un bar la hârtiile de pe perete) la ultima găselniță- dar cum nimeni nu stă să reflecteze în societatea românească și se pare specialiștii , vorbesc de universitari și cercetătorii specializați pe problemele forței de muncă–se pare că sunt ultimii care sunt consultați…asta iese.
Varză .Și monitoare Oficiale a căror destinație ultimă utilă e hârtia de WC.
Un alt efect, într-un an doi, o parte din forța de muncă care activează acum pe piața neagră și își completează reveniturile cu banii de la primărie, va dispărea demografic, cu copiii lor cu tot.
Vor pleca în țările cu sisteme de ajutor social dezvoltat, care îi vor integra, desigur.Cu o altă mentalitate, de investiție în resursa umană.
Le doresc drum bun si integrare usoara si sa vina cand ii chem eu inapoi!
Investitia in locuri de munca. Aici e problema cea ce trebuia sa incepe cu investitia in educatie de baza si educatie profesionala. @CC Tare mult asi vrea sa aud idea dvs referitor la sistem care am propus acum intern la MRI/USR. Ma gasiti pe FB daca doriti un schimb de idei.
De adevarat masuri de genul propus din initiativa domnului Simionca si in Germania au fost incercate cu exact altceas efecte care le ati deschris dvs. mai sus.
In principiu idea nu este rea, dar nu trebuie sa costa angajatorului mai putin. Eventual sa fie mai flexibil, dar atit, de altfel duce la reducerea locuriilor de munca nelimitate. Asta trage dupa el o alta problema a reducerera nivelului general de trai.
In Germania reforma de sistem social (Hartz 4) a propulsat economie pe o parte in sus, a redus numarul de someri, iar in schimb a urcat numarul de omeni cu mai multe joburi de subsistenta unde venitul minim introdus este ocolit smechereste de angajator.
In fine nici o solutie de care am auzit sau care am citit aici nu a rezolvat problema de integrare si motivare asa de bine de cit investitia in educatie.
Educatia reduce drastic saracia intro societate. Nu retroactiv dar in viitor. Din pacate nu se aude nimic de niciun parlamentar cu influenta sa se ocupa la tematica asta de cit dna. Iurisniti de la USR.
Domnilor, citesc comentariile d-voastra si vad ca dati exemple de tari care platesc 1500E ajutor social. Sunt curios, d-voastra castigati pe luna banii aceea? Vorbim despre un ajutor social corelat cu salariul minim al tarii. Vi s-ar parea normal ca d-voastra sa castigati 1500 lei/luna iar un asistat social 7000lei/luna? Sa fim seriosi. Este absolut normal sa incepem sa ne aliniem tarilor vestice, sa evoluam, insa asa si acuma, nu este momentul. Sper sa ajung ziua in care salariul meu sa fie de 10000 lei, iar un asisat sa aiba 7000.
Cat despre sistemul din Danemarca, da, sunt pro, toti ar trebui sa fim. Dupa munca si rasplata sau cum zice deputatul, eMunca, ePaine.
Proiectul de lege, din cate am citit, prevede ca se va munci pe raza localitatii unde sunt asistatii, acestia nu trebuie sa se deplaseze.
imagineazati daca tu ai avea 4000 lei pe luna renta garantat de la stat cati bani ai cere patronului sa mergi la munca
cand nu ai nimic in frigider si camara si vreo 2 copii acasa omul e instare sa munceasca la leoni pe 3 cartofi in 3 schimburi !!
suntem aliniati numai cu preturile la UE restu cati bani ne intra pe luna am ramas dupa stilu vechi .
cand e momentu vasile moldovan in 2035 cand o munceasca roboti si nu o sa mai aveti loc de munca
Sa muncesca cei din parlament stau cu mana antinsa si cu salari mari cata lume e saraca an romania fiscu sai ia pe tigani care au vile masini sau manelisti sa platesca impozit sa nu ia de la saraci ati distrus tara asta frumoasa