Cultură

Biblioteca ”Iacob Stamati”, filială a BJBN, deschisă la Centrul Cultural ”Sf. Pahomie” din Gledin

În cadrul celei de-a IV-a ediţii a Colocviilor de la Gledin, în a doua zi de Paşti Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” a deschis o nouă filială, la Centrul Cultural ”Sf. Pahomie”, care poartă numele Mitropolitului Iacob Stamati, originar din Gledin. La eveniment a participat şi pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă.

Colocviile au început cu un concurs de creaţie şi interpretare de poezie creştină pentru elevi şi au continuat cu inaugurarea Bibliotecii ”Iacob Stamati”, filială a Bibliotecii Judeţene.

”Biblioteca de aici, de la centrul din Gledin, a devenit filială a Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc”. Iacob Stamati s-a născut la Gledin, a fost nepot al Sf. Pahomie, iar 11 ani a fost Mitropolitul Moldovei. A fost un foarte mare iubitor de carte, era unul dintre cei mai ştiutori de carte dintre ierarhii acelor vremuri. Biblioteca Judeţeană a deschis mai multe filiale în ultimii ani, printre care cele de la Spitalul Judeţean şi Extensia Bistriţa a UBB. Începutul acestei biblioteci de la Gledin a fost pus acum câţiva ani, noi am încercat acum să întregim fondul de carte, să aducem mai multă carte, să dotăm biblioteca şi cu aparatură şi mobilier. Strategia aceasta este pentru tineri, aici se ţin foarte multe tabere. În momentul în care este filială, noi putem să cumpărăm carte nouă. Părintele Ioan Titieni a fost foarte preocupat să deschidem această bibliotecă”, a spus directorul Bibliotecii Judeţene, pr. Ioan Pintea.

”Mă bucur că am continuat acest proiect şi îl continuăm an de an, îmbunătăţindu-l. Biblioteca ”Iacob Stamati” va fi vie atâta timp cât noi vom avea permanent acţiuni”, a menţionat preotul paroh Ioan Titieni.

După deschiderea bibliotecii a avut loc simpozionul ”Mitropolitul Iacob Stamati”, la care au participat, printre alţii, directorul BJBN, pr. Ioan Pintea, preşedintele Senatului UBB Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, pr. lect. univ. dr. Daniel Niţă Danielescu, protosinghelul Ambrozie Ghinescu de la Schitul Pocrov, protosinghelul Iacob de la Mănăstirea Neamţ, pr. Ioan Titieni, dr. Marin Popan.

Iacob Stamati (1749-1803), originar din Gledin, nepot al episcopului Pahomie de Roman, a fost Mitropolit al Moldovei şi Sucevei între anii 1792 şi 1803. Este considerat ierarhul cel mai iubitor de carte din secolul XVIII în Moldova: a întemeiat la Iaşi o tipografie, a tipărit numeroase cărţi bisericeşti pentru cult, cărţi apologetice pentru apărarea credinţei ortodoxe şi cărţi didactice pentru şcoli publice. 

Marţi 14 aprilie, de Sf. Pahomie, Sfânta Liturghie va fi oficiată la Gledin de ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

Centrul Cultural ”Sf. Pahomie” de la Gledin are un altar de vară sub care se găseşte o capelă închinată Sfântului Pahomie ce aminteşte de peşterile din Lavra Pecerska, ”Casa Sfântului Pahomie” care găzduieşte biblioteca ”Iacob Stamati Mitropolitul”, camere de odihnă, sală de mese, 20 de locuri de cazare pentru pelerini, precum şi teren de joacă. În 2014, ÎPS Andrei a pus piatra de temelie la viitorul centru social Casa ”Sfânta Ana”, care va avea 12 camere unde vor fi găzduite peste 20 de persoane nevoiaşe, precum şi copii cu probleme sociale. Începând din 2012, la centrul din Gledin se organizează tabere pentru copii.

1 centru gledin 13 apr 15 2 biblioteca iacob stamati gledin 13 apr 15 3 ioan pintea gledin 13 apr 15 4 copii gledin 13 apr 15 5 titieni pintea chirila gledin 13 apr 15 6 ioan chirila gledin 13 apr 15 7 biblioteca iacob stamati gledin 13 apr 15 8 biblioteca iacob stamati gledin 13 apr 15

Eugen Gheorghe

2 comentarii

  • Gledinul are peste 100.000 de locuitori , e putin mai mare dacat Bistrita . La atata amar de populatie ar trebui investit si intr-un teatru , o sala polivalenta , o casa de cultura , pe langa biblioteca asta . Dupa aia va veni si Dascalu sa faca un Iulius Mall cu 7 sali de cinema .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.