Atelierul ”English is fun”, desfășurat la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în cadrul „Vacanței la Bibliotecă”, ediția a II-a, se adresează copiilor între 7-13 ani care doresc să descopere limba engleză prin joc și activități amuzante menite să îi învețe, fără efort, elemente de vocabular, gramatică, comunicare și cultură și civilizație britanică, într-o atmosferă relaxantă.
Copiii îndrăgesc jocurile și competiția și își doresc un mediu de socializare plăcut, iar învățarea englezei prin astfel de activități devine un proces fără efort pentru ei. Mișcarea fizică ce apare în unele jocuri îi face să se concentreze și să nu devină plictisiți, iar învățarea devine una activă, interactivă și asociată cu distracția, împreună cu alți copii de vârsta lor.
Prima întâlnire a avut ca scop completarea unei fișe ”Read all about me”, în care copiii au învățat să ofere informații despre ei înșiși în limba engleză și apoi să le prezinte în fața celorlalți. Am recapitulat vocabularul ce se referă la profesii, exprimarea datei nașterii și anumite hobby-uri. Activitatea a continuat cu o discuție despre atracțiile din Londra și învățarea cântecului ”London Bridge”, cât și a jocului aferent acestuia. Căldura mare nu ne-a împiedicat să îl jucăm de câteva ori în curtea Bibliotecii. Copiii au colaborat unii cu alții și au fost deschiși în a răspunde diferitelor provocări ale limbii engleze.
A doua întâlnire a avut ca scop consolidarea vocabularului legat de alimente, cât și activitățile ce le pot implica prin jocul ”Keeping Cool”. Copiii s-au „duelat” apoi în cunoștințele legate de vocabularul limbii engleze prin jocul ”Bang Bang”.
Cei aproximativ 30 de copii participanți la atelier au fost ajutați în indeplinirea activităților, atunci când a fost nevoie, de doi liceeni voluntari – Andreea Miclea și Ralph Berbecar.
(Prof. Alina Tomi)
Atelier de jocuri geografice cu elevii din Mureșenii Bârgăului
Ultimul atelier de geografie din cadrul programului „Vacanța la Bibliotecă – Fabrica de idei estivale” de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” i-a avut ca oaspeți pe elevii din Mureșenii Bârgăului, care s-au alăturat elevilor bistrițeni care au frecventat atelierul și în săptămânile trecute. Caracterul interactiv al atelierului i-a cucerit pe elevi, care ne-au spus că le-ar plăcea ca și lecțiile de la școală să se desfășoare astfel.
„A fost foarte O.K. și ne-am și distrat și am învățat și lucruri noi, astăzi! Este pentru prima dată când vin la un atelier tematic la Biblioteca Județeană și sper ca anul viitor să venim de mai multe ori” (Someșan Teodora Florina, 14 ani, din Mureșenii Bârgăului).
Alexandra este din Bistrița și a participat la mai multe ateliere în această vară, la Biblioteca Județeană. „Atelierul de astăzi mi s-a părut special, mai altfel și mi-a plăcut că mi-am reamintit continentele, țările și capitalele lor, ca într-un joc. Mi-ar plăcea ca și orele de curs de la școală să se desfășoare așa! Vacanța la Bibliotecă a fost foarte frumoasă și am cunoscut mulți copii aici și am și învățat multe lucruri noi” (Alexandra Gabor, Școala gimnazială nr 1).
Pe parcursul verii, atelierul de jocuri geografice distractive a fost susținut de prof Lucreția Filipaș, dar cel de astăzi, ultimul din programul acestei veri a fost susținut de prof. Monica Artenie. Din discuția cu domnia-sa am reținut o idee foarte interesantă, aceea că astfel de ateliere ar putea fi organizate peste vară și la bibliotecile comunale din județ. „M-am gândit la întrebări la care să poată răspunde și copiii, dar temele au fost alese de colega mea, la începutul vacanței de vară. A fost foarte interesant să particip la aceste ateliere, fiindcă eu predau la Tiha Bârgăului și la Mureșenii Bârgăului. Eu știu că că le-ar plăcea copiilor să li se predea astfel, dar noi urmăm programa școlară și, chiar dacă uneori susținem astfel de lecții și la școală, nu putem face întotdeauna astfel. Jocul geografic ar fi o modalitate care ar putea fi introdusă în practica noastră didactică, de exemplu la începutul sau la sfârșitul lecției. Eu nu am știut despre aceste activități și mă gândesc că am putea și noi, la țară, să facem așa ceva pe parcursul vacanței de vară. Eu chiar am vorbit cu d-na bibliotecar Rodica Bădăluță să încheiem un parteneriat în acest sens”, ne-a declarat prof. Monica Artenie, profesoară de geografie și director al școlii din Tiha Bârgăului.
Este și aceasta una dintre ideile produse de Fabrica de idei estivale, desfășurată în perioada 17 – 24 august la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”
Adaugă comentariu