Actualitate

Biblioteca Județeană: ”Dialoguri culturale. Biblioteconomica” la Chișinău (FOTO)

Împlinirea a 10 ani de la înființarea Bibliotecii „Liviu Rebreanu” din Chișinău a fost marcată de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud” prin organizarea unor întâlniri culturale în capitala Republicii Moldova, în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”. Cu această ocazie a fost făcută și o importantă donație de carte, despre care a vorbit directorul Ioan Pintea și care a fost apreciată de către bibliotecarii moldoveni ca fiind „impunătoare și inedită”.

Biblioteca „Liviu Rebreanu” a fost înființată în anul 2007 la inițiativa d-nei Olimpia Pop, managerul de atunci al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, iar în cei 10 ani de existență, această filială a Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu” s-a bucurat de sprijinul constant al părții bistrițene.


Invitatul special al primei manifestări, desfășurată la filiala „Liviu Rebreanu”, a fost scriitorul ieșean Mircea Platon, care a susținut conferința „Linia națională în istoria culturii române” și și-a lansat cartea „Elitele și conștiința națională”. A fost o pledoarie consistenta și foarte bine articulată pentru susținerea ideii de națiune în cultură, pentru că „națiunea însemnează unitate de generații, iar patria însemnează unitate de viitor” (Mircea Platon”. În cadrul aceleiași întâlniri, scriitorii Gheorghe Erizanu și Emilian Galaicu-Păun au prezentat cele mai noi titluri apărute la Editura Cartier din Chișinău, iar d-na Mariana Harjevschi, directoarea generală a Bibliotecii Municipale „B.P.Hașdeu” i-a înmânat lui Ioan Pintea „Diploma de gratitudine”, acordată Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. „Pe parcursul celor 10 ani de activitate, Biblioteca Liviu Rebreanu s-a afirmat ca o instituție de cultură dintre cele mai performante în viața spirituală a Republicii Moldova”, a apreciat Mariana Harjevschi.

Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu” din Chișinău a găzduit marți, 5 decembrie, colocviul „Interferențe și istorii literare românești. Moșteniri”, la care au participat unii dintre cei mai cunoscuți scriitori moldoveni: Leo Butnaru, Nina Corcinschi, Emilian Galaicu Păun, Dumitru Crudu, Iulian Ciocan, Lucia Turcanu, Maria Pilchin, iar Maria Șleahtițchi a prezentat cartea „Început de secol XXI. Literatura din Basarabia”. Opinia generală, conform căreia cărțile scriitorilor basarabeni sunt prea puțin cunoscute în România, l-a determinat pe scriitorul Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, însoțit în acest demers de scriitorul Marcel Seserman, șef de serviciu, să pună bazele unei mai strânse colaborări cu editurile reprezentate la eveniment: Cartier, Arc și Știința.

Un moment special al întâlnirii de la Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu” din Chișinău l-a reprezentat vizionarea filmului documentar „Mari clasici: Liviu Rebreanu”, produs de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Life Vision Films. Delegația bistrițeană a donat mai multe exemplare ale acestui film bibliotecii municipale din capitala Republicii Moldova.

Sursa: Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS