Actualitate

Biblioteca Județeană: Elevii de etnie romă, îndemnați să culeagă ”Povești de acasă”

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a lansat concursul „Povești de acasă”, adresat elevilor de etnie romă aflați în clasele V-VIII în școlile din județ. Gazda evenimentului a fost Liceul Tehnologic Lechința, la el fiind prezenți zeci de elevi de etnie romă și profesorii lor.

Directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, i-a provocat pe elevi să se înscrie în noul concurs de creație: „Este un concurs de scris povești. Am descoperit anul trecut câțiva elevi din comunitățile rome foarte buni, care citeau mult și care, apoi, au povestit foarte frumos despre ceea ce au citit. Ceva asemănător vrem sa facem și acum, să vă provocăm să culegeți povești, întâmplări din familiile voastre, pe care să le așterneți pe hârtie. Toți cei care vor prezenta o asemenea lucrare vor primi câte un premiu din partea noastră”.

Proiectul a fost conceput de bibliotecarii Gabriela Molnar, Isabela Andronesi și Florin Săsărman. Elevii care doresc să se înscrie sunt îndemnați să culeagă din familiile sau din satele lor întâmplări și povești legate de memoria și tradițiile comunităților rome, pe care să le aștearnă în scris sub forma unor scurte povestiri. Toți elevii care vor prezenta una sau mai multe asemenea lucrări, cu povestiri din comunitățile rome din satele bistrițene vor fi răsplătiți cu o carte, oferită de Biblioteca Județeană, și anume „Diamantul din șatră”, a scriitorului Nelu Sorin Stancu, apariție editorială de excepție, inspirată din viața șatrelor țigănești de odinioară. Lucrările elevilor vor fi adunate, citite și jurizate la Biblioteca Județeană. De asemenea, cele mai frumoase povești din comunitățile rome, aduse la lumină în lucrările elevilor, vor fi publicate în revista „Ipostaze” a Bibliotecii Județene.

Florin Săsărman le-a dat un exemplu elevilor, derulând o povestire auzită cu mulți ani în satul copilăriei sale. „Dacă îi veți determina pe bunicii voștri să își amintească asemenea întâmplări sau povești de demult, din satul vostru sau din familia voastră și o veți așterne pe hârtie, acea poveste nu va mai fi uitată!”, le-a spus el elevilor.

„Eu cred că o parte dintre elevi vor subscrie provocării pe care le-ați făcut-o astăzi. Avem copii talentați, care își cunosc și își iubesc tradițiile și obiceiurile. Ideea în sine mi se pare excelentă!”, a spus și prof. Raluca Baciu, directoarea Liceului Tehnologic Lechința. 

Proiectul „Povești de acasă” este derulat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean BN și cu Asociația Partida Romilor Pro Europa, filiala Bistrița-Năsăud, în perioada 30 octombrie – 10 decembrie.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2978505629041949&id=1435775989981595&__xts__[0]=68.ARBy_OznIol2MiYHUtaaVTo6MyjsDr5g_4bOUBFpeKz-xziZ8IMQPTry9hyIqiFyFM5tYTJC0YpKruwIkA1rMzMvRIX57IK3rPIEWfolcKnHGjFKd79Gsy8CfIAlMkN5VOP0Q_okz0YMwOchY_GScct6trUUOpZ-upsgKzb67sHBw67MBuime2dfD–4V9kmPSo19Rl-ea5bozOJDMRWj0kYZFnAqh5wti0e8bUEkNfATvLfJriTpGPs2HarKeYVaxVrLh9kR9K0BRtavJQNgC7lxAgurJ0-0FARpNQgF2fgYW0VpNWYDmKb9nBdvnssMx9Zp3f7VpmYseULZFFIhGSTWC6e&__tn__=-R

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.