Întâlnirea cu bibliotecarii din judeţ e programată miercuri la ora 11.00 în Sala Liviu Rebreanu. Directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, Ioan Pintea, anunţă că anul acesta, în premieră, bibliotecile publice din judeţ vor fi premiate pentru activitatea lor. Oamenii care au grijă de aceste mici temple ale culturii din fiecare comună vor afla care sunt cele mai noi apariţii editoriale, cum pot fi împrumutate electronic volumele de pe rafturi, ce aşteptări au cititorii şi vor vedea, în premieră, noua pagină web a instituţiei.
Reamintim că în anul 1949, în 20 iunie, când Ministerul Artelor a dispus înfiinţarea unei biblioteci publice în oraşul Bistriţa, biblioteca şi-a început activitatea cu 80 de volume, într-o singură sală, fără mobilier. Această mică bibliotecă a fost nucleul Bibliotecii Centrale Regionale Rodna, înfiinţată în octombrie 1950. Spaţiul bibliotecii a fost extins, a avut la dispoziţie o sala de împrumut, două săli de lectură şi un depozit. Potrivit unui document datat la 13 octombrie 1950, ,,în urma înfiinţării Bibliotecii Centrale Regionale a sosit primul stoc de cărţi în număr de 2000 de volume”, expediate din dispoziţia Comitetului Pentru Aşezămintele Culturale. Biblioteca a fost înregistrată cu data de 1 noiembrie 1950, când a fost angajat primul bibliotecar, un bibliotecar ajutor şi un mânuitor de carte.
Biblioteca şi-a deschis porţile pentru cititori la 15 decembrie 1950, cu 2340 de volume şi funcţiona luni-vineri între orele 12-20, iar duminica între 10-18. În septembrie 1951 a primit un local corespunzător, dotat cu mobilier (rafturi pentru cărţi, etajere pentru ziare, birou, panou de expoziţie, mese şi scaune pentru sala de lectură. Fondul de carte a crescut, prin transferarea volumelor rămase din vechile biblioteci ale oraşului Bistriţa, la Biblioteca Centrală, formând Fondul documentar al actualei Biblioteci Judeţene, care numără zeci de mii de volume, majoritatea aparţinând bibliotecii Gimnaziului Evanghelic din Bistriţa. În anul 1956 s-a mutat în sediul de pe strada Gării nr. 2, iar anul trecut în cel de pe strada Alexandru Odobescu.
Din pacate, la Biblioteca judeteana activitatile cu public se desfasoara pe un coridor de sticla ingust, ce tine loc de sala de conferinte. Amenajarea unei sali de conferinte spatioase s-ar putea face prin mansardarea podului cladirii dupa modelul celei de la Biblioteca Judeteana Brasov (vezi Casa Baiulescu). Acel coridor de sticla ar putea tine loc de hol din care sa fie inlaturate si acele dulapuri agatate pe pereti care arata ca un bazar oriental iar in locul lor sa fie expuse lucrari se arta, refacand astfel “Galeria din hol” creata de fostul director Mircea Oliv in vechiul sediu al bibliotecii. Ar fi un gest frumos si un semn de continuitate.
Lansarea noului site al bibliotecii este doar primul pas spre digitalizare. Este nevoie in continuare de organizarea catalogului on-line. Extrem de necesara ar fi Biblioteca digitala prin scanarea de documente, manuscrise sau periodice, facand astfel mai accesibil accesul la informatie. La fel de utila este stabilirea de legaturi informatice (Link-uri) cu biblioteci importante precum si abonamente la periodice in versiune on-line.
Dar, cu cititorii, cum sta biblioteca?
Cati cititori noi s-au inscris anul acesta?
Ce rezultat au actiunile cu cartea, in raport cu numarul de cititori nou inscrisi?
Pun toate aceste intrebari avand in vedere ca numarul de cititori si numarul de carti imprumutate sunt indicatori de performanta a bibliotecilor.