Cultură

Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc”, ”paşi îndrăzneţi în era digitală”

Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” a lansat aplicaţia de împrumut electronic a cărţilor, noua pagină web, www.bjbn.ro, dar şi ”o lucrare de pionierat”, ”Ghidul bibliotecilor publice din Bistriţa-Năsăud”. Totodată, cititorii vor primi de acum permise electronice. ”Încercăm să ajungem din urmă marile biblioteci”, a spus managerul instituţiei, Ioan Pintea.

La evenimentul organizat cu această ocazie de Biblioteca Judeţană ”George Coşbuc” a fost prezent şi preşedintele CJ, Radu Moldovan.

Managerul Bibliotecii Judeţene, pr. Ioan Pintea, a declarat că ”Ghidul bibliotecilor publice” este o lucrare în premieră în judeţ: ”Evenimentul complex de miercuri a fost dedicat Bibliotecii Judeţene, dar şi bibliotecilor publice din Bistriţa-Năsăud. Am lansat în premieră, e o lucrare de pionierat spun eu, primul ”Ghid al bibliotecilor publice din judeţul Bistriţa-Năsăud”. E un ghid extrem de bine construit, în paginile lui avem toate datele despre biblioteci şi despre localitatea respectivă şi istoricul ei. Într-un fel, acest ghid este ca o micromonografie a fiecărei localităţi. Am promis că vom avea la sfârşitul anului acest ghid şi ne-am ţinut de cuvânt. Este o carte foarte importantă, necesară, de identitate. În timp va apărea şi ediţia a doua”.

El a adăugat că un alt proiect extrem de important pentru cititorii şi utilizatorii Bibliotecii este implementarea împrumutului electronic şi posibilitatea realizării permiselor electronice. ”Prin acest program electronic vom putea să facilităm accesul cititorilor la carte şi la serviciile Bibliotecii. Această aplicaţie ne permite să împrumutăm cărţile în sistem electronic şi să înmânăm cititorilor permise electronic. Până acum permisele erau făcute în mod tradiţional, scrise de mână, dar trebuie să ne aliniem acestui progres electronic, intrăm în această eră digitală. Sigur, sunt primii paşi, multe biblioteci au implementat deja acest sistem, dar sunt paşi îndrăzneţi şi niciodată nu e prea târziu. Noi încercăm să le ajungem din urmă, pe parcurs vom dezvolta sistemul. Acest proiect este absolut necesar, numai şi numai în folosul utilizatorilor şi în sprijinul bibliotecarilor”, a spus Pintea.

Tot miercuri a fost lansat şi noul site al Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc”, care poate fi accesat la adresa www.bjbn.ro. ”E o pagină gândită foarte bine, care ţine de serviciile instituţiei noastre. Site-ul va fi alimentat permanent cu informaţii”, a precizat Ioan Pintea.

În aceeaşi zi a avut loc o întâlnire de sfârşit de an cu toţi bibliotecarii din judeţ, care au primit mici cadouri pentru activitatea lor şi au participat la dezbateri despre carte, bibliotecari şi cititori. ”Este primul an în care acordăm premii pentru bibliotecarii comunali, sunt foarte mulţi bibliotecari care au performanţe vizibile şi ne-am gândit să-i răsplătim cu nişte premii. Se vor întâmpla multe lucruri bune la anul pentru bibliotecile comunale, dar e mai bine să le facem decât să le spunem. Sunt sigur că dacă vor exista bani, bibliotecile comunale se vor bucura de achiziţii de carte”, a subliniat managerul BJBN.

Lista premiilor ”CoşBook” pentru bibliotecile publice din Bistriţa-Năsăud, ediţia I: Monica Crişan – Biblioteca Comunală Cetate, Daniela Sârb – Biblioteca Comunală Nimigea, Lucreţia Ruşti – Biblioteca Comunală Măgura Ilvei, Ileana Kotfas – Biblioteca Comunală Matei, Viorica Gherasim – Biblioteca Comunală Şieu, Elena Brumă – Biblioteca Comunală Livezile, Ghizela Tomşa – Biblioteca Comunală Urmeniş, Florica Ianiş – Biblioteca Orăşenească Prundu Bârgăului.

Biblioteca Judeţeană continuă totodată şi proiectul editorial, fiind tipărite, printre altele, ”Andrei Mureşanu – poezii şi publicistică” şi un volum dedicat unei tabere de la Telciu – ”Tranzbordare 13” şi achizţionată cartea ”Spectre în labirintul uitării” scrisă de strănepotul lui Liviu Rebreanu, Ilderim Rebreanu.

1 pintea site 2 site bjbn 3 ghid biblioteci 4 pintea moldovan 5 bibliotecari BJBN 6 ioan pintea 7 pintea moldovan 8 radu moldovan bjbn

2 comentarii

  • Mai e mult pana departe. Lansarea noului site al bibliotecii este doar primul pas spre digitalizare. Este nevoie in continuare de organizarea catalogului on-line. Extrem de necesara ar fi Biblioteca digitala prin scanarea de documente, manuscrise sau periodice, facand astfel mai accesibil accesul la informatie. La fel de utila este stabilirea de legaturi informatice (Link-uri) cu biblioteci importante precum si abonamente la periodice in versiune on-line. Nu in ultimul rand, la sediul bibliotecii ar trebui un accent mai substantial pus pe programul BIBLIONET. In acest sens e nevoie de o sala de calculatoare conectate la internet gen cabinet de informatica, unde cetateanul sa poata veni si sa consulte surse informatice la care accesul se face pe baza de abonament si la care o biblioteca respectabila trebuie sa fie abonata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.