Actualitate Recomandări

Biblioteca Județeană are ”o minunăție” de BiblioBus. ”Moment de sărbătoare” (FOTO-VIDEO)

Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” are la dispoziție începând de astăzi un BiblioBus, investiție a Consiliului Județean, biblioteca pe două roți urmând să transporte cărți în cele mai îndepărtate comunități din Bistrița-Năsăud. Mai întâi pentru copiii din Hălmăsău, vineri 15 decembrie.

Investiția se ridică la aproximativ 150.000 de lei.

”Sunt momente de sărbătoare. Mi-am dorit foarte mult acest BiblioBus, cu care vom merge înb locurile îndepărtate să ducem carte în special pentru copii, pentru elevi, în special bibliografie școlară atât de necesară în aceste zone”, a spus directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, în prezența bibliotecarilor din Bistrița-Năsăud.

”Este încă un moment de bucurie și de sărbătoare. Părintele Pintea prima dată ne-a cerut o clădire, am fost de acord, a primit-o. Pe urmă a spus că e prea mică clădirea și mai vrea una mică lângă, am fost de acord, a primit-o și pe asta, mare și ea. În primăvară a spus că vrea un BiblioBus pentru a ajunge cu carte în toate cătunele județului ca să stimuleze oamenii să citească. A primit și BiblioBusul, o minunăție, o minibibliotecă, ea va ajunge în comunități, va fi plină de viață. La finalul anului a spus că vrea și un scanner performant pentru a pune în valoare cartea veche. În ultimii cinci ani, am reușit lucruri extraordinare pentru instituțiile de cultură, toate sunt în casă nouă cu condiții civilizate de muncă. Anul viitor va fi dedicat DGASPC, singura instituție din subordinea CJ care nu are un sediu adecvat. Sper ca la finalul anului viitor, cel târziu în 2019, să mutăm și sediul DGASPC în casă nouă. Investiții foarte mari în instituțiile de cultură nu mai avem de unde, fiecare are cam tot ce îi trebuie. Cred că într-un clasament al județelor la tot ce înseamnă instituții de cultură suntem pe podium”, a afirmat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

El a adăugat: ”Bibliotecă mobilă sau BiblioBus, o nouă premieră. Începând din această iarnă, copilașii, tinerii și adulții din cele mai îndepărtate sate ale județului, care nu au acces direct la o bibliotecă, vor putea de acum înainte să guste din înțelepciunea și frumusețea lecturii. Acest proiect îndrăzneț al colegilor mei de la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” vine după o viziune de promovare a lecturii înspre toate grupurile țintă care au nevoie de ea (copilași, elevi, studenți), în mediul urban dar și în cel rural, care era deficitar până acum. Cu investiții consistente avem una dintre cele mai frumoase și dotate biblioteci publice din România și mă bucur că eforturile bugetare ale Consiliului Județean au un impact real și concret asupra generațiilor care vor constitui județul Bistrița-Năsăud de mâine. Felicitări managerului Ioan Pintea și frumoasei sale echipe pentru modul în care fac din munca lor o pasiune”.

5 comentarii

  • Raducu isi aroga merite pe care nu le are. El se lauda cat de mult a facut pentru cultura bistriteana, prin mutarea bibliotecii in cladirea fostului sediu al BCR, cand realitatea e cu totul alta.
    Dupa cum se stie, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. Muzeul urma sa aiba un caracter ecumenic, ceea ce ar fi atras un numar mare de turisti de diferite confesiuni. Operatiunile de restaurare a cladirii cu destinatia de muzeu au fost facute in perioada 2009-2012, in mandatul lui Liviu Rusu, prilej cu care au fost adaugate pe fatada estica a cladirii doua galerii de sticla, la parter si etaj, marind astfel spatiul expozitional al viitorului muzeu. Asadar, Raducu a venit la de-a gata, schimband doar destinatia cladirii restaurate, aceasta fiind atribuita Bibliotecii Judetene, in ciuda spatiului insuficient pentru a gazdui toate functiunile unei biblioteci publice.
    Asadar, in ciuda numeroaselor reactii legate de insuficienta spatiului, s-a constatat ca de fapt lucrurile nu s-au rezolvat decat pe jumatate. La nici un an de la mutare, s-a construit o anexa inghesuita in curtea bibliotecii. Asta inseamna sa mergi pe minima rezistenta si sa nu faci o construcţie nouă, specifică unei biblioteci de secol XXI, la standarde europene de dimensiuni şi calitate. Cu atat mai mult cu cat exista la vremea respectiva un studiu de fezabilitate început în anii trecuţi pe baza caruia s-a trecut la întocmirea proiectului ce a costat 300 mii lei şi s-a trecut la elucidarea jurisdicţiei terenului de construcţie din str. Albă Iulia, unde urma sa fie construita noua biblioteca.
    Dar iata ca, dupa binecunoscutul proverb romanesc “doi incarca, doi descarca”, orasul Bistrita a ramas si fara un muzeu de arta sacra unic in zona si fara o biblioteca publica de nivelul secolului XXI.

  • ..Nu contesta nimeni rolul de promotor cultural al institutiei, s-au facut si multe lucruri bune. Din pacate nu este si cazul bibliobusului, este o idée depasita, cu iz
    de inceput de secol (pentru cei mai in varsta care-si amintesc, aceste masini se foloseau prin anii ’70-80…si mai inainte..). Eu va spun un adevar dureros, pe care dealtfel il stim cu totii: copiii de departe au alte nevoi si bine era daca s-ar fi ocupat cineva mai cu grija si ar fi notat aceste aspecte; – astfel banii erau folositi in scopuri cu adevarat benefice si necesare comunitatilor vizate, nu pe idei nostalgice care nu concorda cu realitatea.
    … Am fost prezenta la intalnirea cu colegii din judet si am plecat cu un gust amar…, nu atat legat de ceea ce am scris mai sus cat de faptul ca aceasta inaugurare o fost programata intr-un moment total nepotrivit. Cum cladirea care gazduieste biblioteca judeteana a fost candva si resedinta regala cred ca se cuvenea un strop de respect.. macar ora (sau chiar ziua..) aleasa sa fie alta.. nu de alta dar au fost extrem de penibile aplauzele, bucuria si jenanta laudarosenie pe fondul batailor de clopot care vesteau trista revenire in tara a regelui Mihai.. Aceste triste batai de clopot au fost atat de sfinte si de curate incat insusi Dumnezeu le-o auzit astazi.. sunt ultimele batai simbolice ale unei inimi care a batut intreaga viata pentru Adevaratii Romani. Pentru cinste, adevar, dreptate respect si bun simt…

  • Este dureros si inexplicabil cum directorii Bibliotecii nu au socotit necesar ca dupa 1990 sa reinfiinteze filiale in localitatile subordonate municipiului Bistrita. Este dureros ca s-au desfiintat biblioteci comunale in judet! Este dureros ca ele nu mai pot achizitiona carte noua din lipsa de fonduri! Este dureros ca Biblioteca Judeteana este inghitita de Biserica si alte ONG-uri si asociatii ! Este dureros ca se cheltuiesc sume uriase pentru evenimente care NU au nici o legatura cu lectura publica ci doar pentru anumite elite! Este dureros ca prin cheltuirea fara discernamant a banului public de catre sefii de institutii de cultura nu cunosc modul in care firmele mici si mijlocii supravietuiesc financiar! Este dureros ca nu se mai cumpara cartea din librarii si nu se mai imprumuta si nu se mai citeste in bibliotecile publice! Este dureros ca pe NIMENI nu mai intereseaza cu adevarat sa gaseasca solutii noi si adecvate pentru promovarea lecturii publice in municipiu si in judet! Cu un bibliobuz nu se face primavara!

    • Buna ziua
      Mare dreptate aveti domnule Alexa. Altfel ar trebui pusa problema de catre sefii institutiei. Decat banii sa fie cheltuiti pe o masina asa scumpa mai bine s-ar fi reinfiintat si dotat bibliotecile comunale. S-ar fi putut face atatea. Este o mare problema aceasta efervescenta de evenimente si situatii care nu prea au legatura cu lectura si care, dupa parerea mea, indeparteaza biblioteca de adevarata si principala ei menire: Cultivarea gustului pentru citit si carte, in special al tinerei generatii. Lucrurile or mers mult mai asezat si bine in trecut. Va spune un profesor pensionar care si-a petrecut multe ore in sala de lectura a bibliotecii Cosbuc. Inca nu e tarziu ca lucrurile sa fie reasezate in matca lor fireasca.
      prof. Ion Oileanu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.