Vasile Timiş de la Urban Bistriţa, organizatorul competiţiei, a declarat că la ediţia din acest an, a treia, s-au înscris mai mulţi concurenţi faţă de ediţia precedentă.
„Anul trecut am avut 107 concurenţi, anul acesta, 120. Lumea e mulţumită fiindcă la toate categoriile s-au adus îmbunătăţiri. Eu spun că acest concurs a evoluat datorită eforturilor pe care le-am făcut de la an la an şi datorită zonei în care se desfăşoară. Nu multe concursuri se pot lăuda cu o locaţie atât de bună cum este Colibiţa, unde avem munte, apă, stânci, dar şi drum de acces şi loc de campare. E aer curat şi nu e gălăgia şi agitaţia oraşului”, a declarat Vasile Timiş.
El a spus că riderii au venit din Cluj, Oradea, Alba, Mureş, Suceava, Bistriţa-Năsăud.
În cele trei zile cât a ţinut Colibiţa Bike Fest, riderii au concurat la categoriile Trial, Dirt Jump, Cross Country şi Dual Slalom.
Vineri au avut loc antrenamente. Sâmbătă s-a ţinut concursul de Trial pe zece trasee amenajate pe o suprafaţă de circa 2.000 de metri pătraţi la realizarea cărora s-au folosit obstacole naturale, de la stânci, buşteni şi rădăcini.
Duminică a fost concursul de Dirt Jump, traseul având trei rampe şi un drop de un metru şi jumătate. Tot duminică, s-a luat startul în concursul de Cross Country, bikerii având de pedalat pe o distanţă de 40 de kilometri din care 75% drum forestier şi 25% asfalt. Totodată, a mai avut loc şi Dual Slalom pe un traseu de aproximativ 170 de metri cu variaţii de rampe şi trei turnante.
Cătălin Horduţ Parduţ din Alba Iulia, unul dintre concurenţi, a declarat că a venit la Colibiţa mai mult pentru distracţie şi pentru a întâlni prieteni din alte zone ale ţării care au aceeaşi pasiune.
„Am venit pentru distracţie, pentru muzică, pentru prieteni. E un sport destul de periculos, dar cu protecţiile necesare şi cu antrenament ne descurcăm. Am văzut concurenţi foarte bine pregătiţi. Au biciclete destul de scumpe cu toţii. De la o 1.000 de euro în sus. Noi nu venim la aceste concursuri pentru premii, venim pentru distracţie, adrenalină, pentru ca să ne arătăm unii altora ce am mai învăţat de la precedenta întâlnire”, a declarat el.
Andrei Medeşan din Bistriţa a spus, la rândul lui, că a concurat la Dual Slalom. Categorie pentru care s-a pregătit intens.
„Se dau doi băieţi deodată şi cel mai bun rider câştigă. Îmi place competiţia şi spiritul de aventură. De la 14 ani am început să mă dau pe bicicletă. Mai întâi am văzut în filme, apoi am început să exersez şi eu, în fiecare zi aproape. Pe la concursuri am mai obţinut şi unele rezultate. Încerc să ajung în străinătate şi să concurez”, a spus el.
Ilie Morohai din Suceava a spus că a participat atât la Trial, cât şi la Dirt.
„A fost destul de OK la Trial, organizare bună, trasee bine făcute. Eu am început acum patru ani să practic sporturi extreme pe bicicletă cu o bicicletă low cost. Am început să fac diferite trick-uri cu ea. Apoi am mers pe la concursuri, am început să încerc lucruri mai mari, diferite categorii. Am obţinut şi rezultate. Din păcate, statul nu acordă prea mare importanţă acestui sport. Premiile sunt simbolice. Fie se dau diplome, fie articole pentru bicicletă. Nu e cine ştie ce la niciun concurs, deşi e un sport destul de costisitor, presupune investiţii, sacrificii, timp, bani. Cam la 1.000 de euro e o bicicletă profesionistă de Dirt, cam la atât ajunge”, a declarat el.
Morohai a declarat că sportul extrem pe bicicletă e periculos şi nu ar trebui să îl practice nimeni fără protecţie.
Riderii care au fost declaraţi câştigători au primit, la Colibiţa Bike Fest, premii constând în articole pentru bicicletă, dar şi bani oferiţi de sponsori.
Pe pagina noastră de facebook puteţi vedea mai multe fotografii de la Colibiţa Bike Fest 2012!
Catalin Pardut , nu Hordut 😛