Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, instituție condusă de Otilia Râpan, a prezentat un bilanț al activității pe anul acesta. Prin implementarea măsurilor active, programul de ocupare a fost realizat în proporţie de 93% din programul asumat pentru 2016.
Total persoane ocupate: 5.396, din care, pe măsuri:
– Servicii de medierea muncii – 5.121 persoane ocupate;
– Formare profesională – 275 persoane ocupate din rândul absolvenţilor de programe de formare profesională;
– Completarea veniturilor șomerilor care se încadrează înainte de expirarea indemnizației pentru somaj – 145 şomeri;
– Acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi de învăţământ – 212 persoane, iar cheltuiala realizată cu această măsură este de 1.088.436 lei.
– Acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri peste 45 de ani, şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale sau persoane care mai au 5 ani până la pensie – 607 şomeri, iar cheltuiala realizată cu această măsură este de 3.532.740 lei.
– Acordarea de subvenţii la angajatorii de inserţie – 11 tineri cu contract de acompaniament angajaţi, cheltuiala realizată cu această măsură este de 419.425 lei.
– Stimularea mobilităţii forţei de muncă – 20 de şomeri beneficiari de primă de instalare, cheltuiala realizată cu această măsură este de 70.000 lei.
– Acordarea de prime de încadrare absolvenţilor de învăţământ – 66 persoane, cheltuiala realizată cu această măsură este de 33.000 lei.
– Stimularea angajării elevilor şi studenţilor pe timpul vacanţei de vară – au fost încheiate 38 de convenţii, pentru a beneficia de stimulentul financiar agenţii economici, însumând 179 de elevi şi 43 de studenţi, iar cheltuiala realizată cu această măsură este de 81.985 lei.
La finele lunii noiembrie, numărul de șomeri înregistrați la AJOFM BN era de 4.467, în scădere cu 798 față de luna precedentă și cu 108 față de aceeași lună a anului trecut și sub media națională (54% indemnizați, 46% neindemnizați). pe parcursul anului, numărul de șomeri a fost în medie de 4.000-4.500, cu fluctuațiile normale. ”Avem mare noroc cu Leoni, dar sunt în județ și alte firme de succes. Bistrița-Năsăud stă bine din acest punct de vedere”, a menționat Otilia Râpan.
Prin centrul propriu de formare profesională au fost demarate în 2016 un număr de 37 de programe de formare profesională, la care au participat 735 de şomeri, astfel: Administrator pensiune turistică – 1 program cu 14 cursanţi; Agent de securitate – 2 programe cu 40 de cursanţi; Babysitter – 1 program cu 14 cursanţi; Bucătar – 2 programe cu 48 de cursanţi; Coafor – 1 program cu 28 de cursanţi; Competenţe informatice – 1 program cu 19 cursanţi; Comunicare în limba engleză – 3 programe cu 82 de cursanţi; Contabil – 3 programe cu 58 de cursanţi; Coşar – 1 program cu 20 de cursanţi; Dulgher – 1 program cu 21 de cursanţi; Formator – 1 program cu 24 de persoane cu studii superioare; Îngrijitor bătrâni la domiciliu – 2 programe cu 28 de cursanţi; Inspector/referent resurse umane – 4 programe cu 85 de cursanţi; Instalator – 1 program cu 14 cursanţi; Lucrător comercial – 3 programe cu 65 de cursanţi; Lucrător în structuri pentru construcţii – 2 programe cu 41 de cursanţi; Manager proiect – 1 program cu 24 de persoane cu studii superioare; Manichiurist – 1 program cu 14 persoane; Maseur – 2 programe cu 30 de cursanţi; Ospătar – 2 programe cu 49 de cursanţi; Patiser – 1 program cu 14 cursanţi; Stilist, protezist unghii tehnice – 1 program cu 13 cursanţi; Lucrător calificat în cultura plantelor – 1 program cu 14 cursanţi, persoane private de libertate aflate în penitenciarul Bistriţa.
Din totalul de 735 de participanţi, la această dată au absolvit 505 persoane.
În 2017, AJOFM BN își propune să deruleze 27 de programe de formare profesională: Administrator pensiune turistică, Agent de securitate, Bucătar, Coafor, Competenţe informatice, Comunicare în limba engleză, Comunicare în limba germană, Contabil, Cosmetician, Dulgher (exclusiv restaurator), Formator, Frizer, Îngrijitor bătrâni la domiciliu, Inspector/referent resurse umane, Instalator inst. tehnico-sanitare și de gaze, Lucrător comercial, Lucrător în cultura plantelor, Lucrător în structuri pentru construcţii, Machior, Manager proiect, Manichiurist, Maseur, Ospătar, Patiser, Presator mase plastice, Specialist în domeniul SSM, Stilist protezist unghii.
Din 3 decembrie sunt în vigoare o serie de măsuri care vin în sprijinul șomerilor și angajatorilor, pe care le puteți afla aici.
Ziua porților deschise la AJOFM BN
În data de 10 decembrie 2016 se împlinesc 18 ani de activitate a Serviciului Public de Ocupare din România. Este ziua în care, în anul 1998 s-a înființat Agenţia Naţională pentru Ocuparea a Forţei de Muncă, împreună cu Agenţiile teritoriale. AJOFM BN a marcat acest eveniment şi a organizat miercuri 14 decembrie 2016, Ziua porţilor deschise. Astfel, toţi beneficiarii serviciilor oferite de către AJOFM, fie ei angajatori, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, elevi, studenţi, au avut posibilitatea ca în această zi a porţilor deschise să cunoască din interior modul în care se desfaşoară activitatea agenţiei şi să stabilească un contact mai bun cu funcţionarii acestei instituţii.
În această zi, la sediul instituţiei au avut loc o serie de acţiuni, precum: ora 12.00 – întâlnire cu agenţi economici din judeţul Bistriţa-Năsăud; ora 14.30 – întâlnire cu elevii Liceului Tehnologic Special “Sfânta Maria” Bistriţa.
Adaugă comentariu