(FOTO-VIDEO) IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a târnosit biserica din curtea interioară a Spitalului de Oncologie de pe str. Alba Iulia, care poartă hramul ”Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul”, protectorul bolnavilor de cancer. El a binecuvântat noul lăcaș de cult, construit în stil bizantin, alături de un sobor de circa 20 de preoți, în frunte cu protopopii Bistriței, Becleanului și Năsăudului, Alexandru Vidican, Doru Zinveliu respectiv Ioan Dâmbu, dar și protopopi din Dej, Gherla și Huedin.
După ce a târnosit biserica unde va sluji pr. Nicolae Conț, care a devenit cu această ocazie iconom stavrofor, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie pe un altar de vară amplasat în curtea spitalului de pe str. Alba Iulia.
La slujbă au asistat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, administratorul public al județului, Florin Moldovan. Nu au lipsit nici invitații din străinătate la Festivalul ”Nunta Zamfirei”, membri ai ansamblurilor, însoțiți de directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma.
În cadrul cuvântului de învățătură Mitropolitul Clujului a spus că prezența medicului alături de cei suferinzi întrece puterea rugăciunii și i-a îndemnat pe toți cei ce au participat la slujbă să nu rămână indiferenți la suferința celor din jur.
La final, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, a primit din partea IPS Andrei distincția ”Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena”. Pentru contribuția lor la ridicarea bisericii, o serie de medici și ingineri au fost răsplătiți cu diplome de aleasă cinstire.
”Într-o zi frumoasă şi călduroasă, am participat la slujba de sfinţire a bisericii cu hramul ”Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” din cadrul Spitalului de Oncologie Bistriţa. Vreau să îl felicit pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Mircea Gelu Buta, pentru primirea „Ordinului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, îl felicit şi pe părintele Nicolae Conţ care a devenit iconom stavrofor, pentru sprijinul pe care îl acordă suferinzilor aflați pe patul de spital” – președintele CJ Radu Moldovan.
”Biserica aceasta se încadrează într-un proiect început cu ani în urmă, împreună cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, de reîntoarcere spre medicina creștină. În anul 1998 am dat în folosinţă primul paraclis în clădirea principală a Spitalului Judeţean de Urgență Bistrița, aceasta fiind şi prima biserică sfinţită de IPS Bartolomeu la Bistriţa, purtând hramul ”Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. După aceea, au început Colocviile de Medicină şi Teologie, ajunse, iată, în acest an, la a 15-a ediţie. În ziua de 15 mai 2011, în prezenţa Mitropolitului Andrei Andreicuţ, am reuşit să sfinţim un nou lăcaș de cult, în incinta Complexului spitalicesc de Pneumoftiziologie de pe str. Ghinzii, o biserică frumoasă, în stil brâncovenesc, cu hramul ”Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian”, care s-a dovedit foarte utilă în îngrijirea pacienţilor de aici. Pentru IPS Andrei, a fost și prima târnosire săvârșită în Protopopiatul Bistrița. Iată că acum a venit rândul Complexului spitalicesc de pe str. Alba Iulia. Hramul bisericii este ”Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul”, un cunoscut sfânt vindecător și protector al bolnavilor cu cancer” – directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prof. univ. dr Mircea Gelu Buta
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a pus în aprilie 2013 piatra de temelie pentru această biserică, după cum Timp Online a scris aici. Noua biserică de la Spitalul de Oncologie este al treilea lăcaş de rugăciune construit în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. În 1998 a fost sfinţit paraclisul din incinta clădirii principale a Spitalului de Urgenţă, iar în 2011 a fost sfinţită o biserică ce poartă hramul “Sfinţii Doctori fără de arginţi” în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.
Aceleasi fețe obosite si plictisite… andrecut, buta, raducu, si alte masti plictisitoare…
Trăiască Radu Moldovan, omul nostru.
Trăiască cel care, turnător dovedit la Securitate, drege apele județului cu busuiocul.
Fericit cel care cântând în corul bisercii, taie panglicile, desface șampania.
Fericită troica tupeistă.
Ce bine se înțeleg ăștia laolaltă. Unde trebuie trase sforile, hop apar ei. Structura controlează județul. Doamne, miluiește! Doamne, miluiește!
De râu poluat ați auzit? La mine de ce nu veniți să vedeți ce se întâmplă? Dacă nu vă cade nimic vă doare în cot?
Doamne cit sunt de penibili .Bine ca nu se mai țin slujbele în saloane ca înainte când întindeau mina după banii bolnavilor .Mai bine pe acești bani ar achiziționa medicamente revoluționare Petru aceasta boala necruțătoare.
Aș dori să-mi ,,târnosesc” mercedesul cumpărat din Germania în 1992. Cine mă poate ajuta cu acest – să zicem , ritual creștin ortodox?
AZI PE LA ORA 14 DIN JOS DE BIG UN POPA DE LA BISERICA DIN APROPIERE SFINTEA DE ZOR O MASINA PARCATA PE DOMENIUL PUBLIC PE PRIMA BANDA DE CIRCULATIE INGREUNAND CIRCULATIA……mai popa sa treci pe la fisc sa platesti plata chiriei pe ocuparea terenului…amenda de blocarea a unei benzi de circulatie in scop privat si 16 la suta impozitul pe banii smecheriti!!!
Acest articol merita un titlu mai bun. Exemplu: Radu Moldovan iar târnosește mangalul.
Domnilor bisericoși și nu prea , ce credeți că avea nevoie acel spital și pacienții acesteia?
1. Târnoseli și răstârnoseli
2. Apartură și medicamente oncologice de ultimă generație
3. Specializare constantă a medicilor oncologi
Haideți să lăsăm tâmpeniile și Evul Mediu în care se zbate acest cult religios deoarece Dumnezeu știe prea bine că ne aflăm în secolul XXI.
Raspunsul este „da. aveau nevoie”. De un an de zile de cand frecventez locul din motive lesne de inteles, am asteptat sa fie sfintita bisericuta.
Domnule Critic Online, nu am intenția să deranjez sau să supăr cumva BOR, dar ca o părere strict personală mi-aș dori ca orice cult religios să țină pasul cu vremurile în care trăim și să fie mult mai aproape de OM.
Altfel, în 10-15 ani fiecare vom crede în biserica noastră interioară iar cele convenționale vor rămâne pustii.
canonizeze bistritenii la cate au facut pentru ei!!!!
„Avere incomensurabila” 😀 ma faci sa rad… ai vazut cu ce masina umbla?
Câte comentarii rău intenționate. Fiecare e liber sa creadă sau nu. Dar nu tb sa comentam mereu împotriva BOR. În fond nu ne obliga nimeni sa mergem . Dar totuși sa avem respect . Și da era nevoie de acest lăcaș de cult. Cine nu a avut în asemenea bolnav în familie nu înțelege necesitatea ei. Deci puțin respect pt cei bolnavi care își vor găsi liniștea în rugăciune.