Social

Biserica din Chiraleș, resfințită de Mitropolitul Andrei și Mitropolitul Innocentios de Rwanda și Burundi

(FOTO) Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chiraleș, comuna Lechința, a fost resfințită de IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și de IPS Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda și Burundi, din Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, în prezența autorităților și a numeroși credincioși, anunță Radio Renașterea.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Popor flămând și anemic din punct de vedere spiritual”, subliniind faptul că „o lume întreagă, flămândă, necăjită, poate veni la o stare foarte bună, dacă se apropie de Hristos care binecuvintează pâinea și vinul și le dă înspre hrană credincioșilor”.

Totodată, Mitropolitul Clujului i-a îndemnat pe cei prezenți să se apropie de Sfintele Taine și să se împărtășească mai des: ”În lumea noastră secularizată, foarte mulți oameni nu mai pun accent pe Biserică, pe Liturghie, pe Cuminecătură (…) Vă îndemn pe voi, pe toți, ca în toată duminica, măcar 20-30-40 de oameni să se cuminece, așa spune Evanghelia de astăzi, că altfel suntem anemici din punct de vedere spiritual”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Interpretul de muzică populară Alexandru Pugna, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, IPS Innocentios, Mitropolit de Rwanda și Burundi, a adresat creștinilor din Chiraleș un cuvânt duhovnicesc, exprimându-și bucuria participării la acest eveniment istoric din viața comunității lor, spunându-le că, în țara de unde vine, multe din localitățile pe care le păstoreșe nu au biserici, de multe ori oficiind Sfânta Liturghie sub copaci.

Primarul comunei Lechința, Romeo Florian, a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, IPS Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul Horațiu Mureșan, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, toți binefăcătorii au fost distinși cu distincții și diplome de aleasă cinstire.

Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chiraleș a fost zidită între anii 1929-1934. Târnosirea ei a avut loc la data de 4 noiembrie 1934, în anul 1999 au fost binecuvântate lucrările de înfrumusețare și consolidare, biserica fiind împodobită cu pictură tradițională. Între anii 2005-2019, lăcașul de cult a fost renovat în totalitate, atât la exterior, cât și la interior.

10 comentarii

  • E penticostal??? Are nevoie de voturi, altfel ramane la usa. Cum a ajuns ortodoxia prin burundi si rwanda sau muganda??? Astia erau doar in europa de est.

  • pe cand canalizare, trotuare, o capela, gaz sau alte obiective pentru comfortul tuturor chirlejenilor?! ca biserici sint destule (vreo 5 sau 6). popa canta, caravana trece….

  • Am fost în Feleac pe ruta Chiraleș Feleac și am trecut prin fața casei popi din sat….era ajunul Crăciunului…2017 și Popa și a tăiat porcul…
    Pe podul din beton ce da spre drum….sângele dadea și se scurgea spre drum….și mai dădea și cu apa…. Si mă zis atunci va daca apare ceva stire cu Chiraleș o să scriu sa dau exemplu că așa nu …trebuie să faceți ca popa din Chiraleș…..oamenii din sat știu și au văzut asta ca o virtute….eu nu!!??

    • Murdărească prin curte a tăiat și el porcul in drum…că doar e popa din sat

  • Păi cum sa nu….e de bine că are popa porc,ce contează că îl taie in drum la asfalt??? Vrei sa și murdărească curtea? ….. oameni invidioși!!!

  • Greco-catolicismul este struțo-cămila inventată de austrieci după 1700 ca să-i aducă pe românii ortodocși sub controlul papei și a habsburgilor. Controlezi credința, controlezi oamenii.

    Procesul de convertire forțată a românilor ortodocși la greco-catolicism a durat două sute de ani. S-a făcut cu minciuni, șantaj, presiuni, întemnițări, crime și cu toate acestea n-a putut să fie impusă tuturor românilor din Ardeal.

    Este foarte deranjantă agresivitatea cu care unii greco-catolici atacă religia ortodoxă și pe credincioșii ortodocși. Denotă ignoranță și rea voință.

    Învățați puțină istorie măi oameni buni și aflați că străbunii voștri au fost toți de credință ortodoxă! „Legea noastră sfântă” se referă la religia noastră ortodoxă!

    Nu vă mai lăudați cu un hibrid religios care ne-a fost impus de străini cu tunul !
    Și nu mai atacați credința strămoșilor voștri!

  • Sunt perfect de acord cu TOT ce au zis TOTI oamenii mai sus ! Atat doar, cine critica catolicismul sa iasa din Uniunea Europeana si sa nu calatoreasca in tari catolice ! Sa nu mearga cu BMW, OPEL, MERCEDES etc. Fara costume, cravate (de la crvat, hrvat, croat). Si invers!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.