Actualitate

”Biserica din Jelna. De la strălucire la năruire”

Complexul Muzeal Județean organizează o rundă de comunicări științifice prilejuite de marcarea zilei Centrului German Bistrița (un an de la punerea în funcțiune a clădirii ”Casa Argintarului” reabilitată), având ca temă ”Biserica din Jelna. De la strălucire la năruire”.

Evenimentul are loc joi 25 februarie, începând cu ora 11.00, și va fi moderat de directorul Muzeului Județean, Corneliu Gaiu.

Vor vorbi: Papp Szilard (Museum of Fine Arts, Budapesta) – ”De la ridicare la prăbușire. Biserica medievală și frescele din Jelna”, Adinel Dincă (Institutul de Istorie ”George Barițiu” Cluj-Napoca) – ”Registrul de socoteli a bisericii parohiale din Jelna. Sec. XV-XVI”, Ciprian Firea (Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca) – ”Statutul breslei pictorilor din Bistrița”.

VEZI: Descoperire istorică în Biserica Evanghelică din Jelna, lăsată de autorităţi să se prăbuşească

Așa cum Timp Online a scris, cercetătorii maghiari au făcut o descoperire foarte importantă în Biserica Evanghelică din Jelna, ridicată în 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500. Pe unul din ziduri aici a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma. Potrivit specialiştilor, în întreaga lume mai există doar câteva astfel de picturi. fresca JelnaDescoperirea a fost prezentată la o conferință care are loc în 18 februarie la Budapesta la Centrul de Arhitectură, ocazie cu care experții avertizează că Biserica Jelna riscă prăbuşirea, iar mozaicul rar este pe cale de a fi distrus. O asociaţie maghiară a semnalat situaţia arhitectului şef al judeţului, Biserica Jelna fiind acum în proprietatea Consiliului Judeţean.

VEZI: Zidurile nu votează, dar istoria nu vă iartă

Potrivit unor documente păstrate de Muzeul Brukental din Sibiu, Biserica din Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice au fost vândute, biserica a devenit lutherană, s-a ridicat turnul din piatră şi s-a montat un ceas. Astăzi, totul e ruină.

2 comentarii

  • Ramane cu organizarea. Daca iubeau ISTORIA cu banii cu care au scormonit toata curtea MUZEULUI, care nu era o prioritate, ar fi putut renova vreo 2-3 monumente emblematice din judet.

  • Faptul ca Muzeal Județean organizează o sesiune de comunicări științifice având ca temă ”Biserica din Jelna. De la strălucire la năruire”, este un demers laudabil care se adauga numeroaselor semnale aparute in presa. Interesul a crescut si mai mult dupa ce a fost data publicitatii stirea ca pe unul din zidurile Bisericii Evanghelice din Jelna a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma. Este vorba de Vechea Bazilica Sf. Petru construita la inceputul secolului al IV-lea pe locul numit „Circul lui Nero”. Faimosul mozaic „Navicella” (mica nava)atribuit lui Giotto di Bondone,care ocupa peretele deasupra arcadei de la intrare, a fost adaugat intre anii 1305–1313. Mozaicul a fost aproape in intregime distrus in timpul construirii noii catedrale S. Petru din Roma, in secolul al XVII-lea, dar unele fragmente ale compozitiei au fost conservate si incorporate intr-o lucrare efectiv noua care a fost restaurata in 1675, ocupand o pozitie centrala deasupra porticului noii bazilici. In lume sunt mentionate un numar redus de copii sau reproduceri, fara a fi inclusa si cea descoperita recent la Jelna. Probabil acesta ar putea fi cu adevarat primul pas spre salvarea Bisericii Evanghelice din Jelna.
    Vezi: http://www.timponline.ro/biserica-din-jelna-primul-pas-spre-salvare/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.