Biserica din Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice sunt vândute, biserica devine lutherană, se ridică turnul din piatră şi se montează un ceas. Astăzi, totul e ruină.
Biserica din Jelna e pe lista monumentelor istorice. Datează din secolul al XVI-lea. Ani de zile nu s-au făcut aici niciun fel de lucrări, de întreţinere sau de reparaţii. Saşii au plecat, iar biserica a rămas în grija tuturor şi a nimănui. Cultul ortodox şi-a construit o biserică pe proprietate, în imediata vecinătate.
Universitatea de Arte de la Cluj a restaurat o parte din fresca din biserică, mai există foarte multă piatră sculptată, există pictură care mai poate fi restaurată. În sine, conservarea ruinelor cu acoperirea lor, păstrarea altarului şi construirea unui spaţiu cu destinaţie turistică ar putea fi o soluţie. Perimetrul zidurilor bisericii este de 20 de ari. Dacă pe aceasta suprafaţa se vor găsi vestigii ale arhitecturii din Transilvania sau ale picturii din secolul al XVIII-lea fiindcă aceasta a fost făcută ulterior, în altar care va fi reacoperit vor putea fi expuse câteva din frescele care au fost recuperate de pe pereţii bisericii, atunci cu siguranţă că poate deveni un punct turistic.
Piatra de temeile a Bisericii Evanghelice din Jelna a fost pusă undeva prin secolul al XIII-lea. Datele culese de istorici arată că ea aer fi fost finalizată în 1482. În 1514-1516 a fost pictată, în interior fiind descoperite imagini cu Sfântul Petru, acesta fiind, de altfel şi hramul bisericii.
Cristiana Sabău
Din pacate manastirile si bisericile ortodoxe vechi au fost distruse: arse, daramate cu tunurile….Dar cele care au mai ramas, din lemn in principal nu sunt puse in valoare si nu sunt restaurate. De asemenea Cetatea Ciceului ar trebui pusa mai mult in lumina si ar fi benefica o restaurare a acestui monument istoric important pentru aceste locuri. De asemenea, se stie foarte putin despre cetatea bistritei aflata sus pe dealul unde este ferma pomicola(ICAR). Cred ca ar fi foarte important pentru noi sa ne punem in valoare monumentele care au dainuit in timp ca dovada a istoriei zbuciumate a poporului roman.