IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la biserica parohială cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Livezile, informează Radio Renașterea.
Din sobor au făcut parte: arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, duhovnicul Mănăstirii ”Sfântul Ierarh Spiridon” de la Strâmba, protosinghelul Paisie Pașcu, administratorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, arhidiaconul Daniel Frumos, fiu al satului, preotul paroh Stelian Părăscan, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Diavolul este o realitate”.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, corul bisericii a interpretat mai multe pricesne, fiind dirijat de Ioan Cioancă, cântărețul parohiei.
Pentru activitatea pastorală și administrativă, IPS Andrei i-a acordat parohului Stelian Părăscan ”Ordinul Mihai Vodă” pentru clerici. De asemenea, senatorul Ioan Simionca a primit „Crucea Transilvană”, cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului, iar Adrian Pomană a fost distins cu ”Ordinul Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători.
La eveniment au fost prezente oficialități locale și centrale, alături de numeroși localnici, fii ai satului și tineri îmbrăcați în costume populare.
Biserica ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Livezile a fost construită între anii 1936-1944, sub formă de cruce bizantină. Lăcașul a fost sfințit la data de 29 iunie 1944 de vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Colan.
Duminică, IPS Andrei s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din localitatea Viile Tecii, comuna Teaca. Ierarhul a fost primit la intrarea în sat de călăreți și tineri îmbrăcați în straie populare, care astfel au parcurs satul până la biserică, după obiceiul strămoșesc de întâmpinare a chiriarhului.
IPS Andrei a resfințit biserica parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care începând cu anul 2011 a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare. Apoi, la altarul de vară din curtea lăcașului de cult, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, protopopul de Huedin, Ionuț Dan Lupuțan, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, preotul paroh Daniel Bogdan, alături de alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Roagă-te și muncește”. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, interpretele de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Mărioara Precup au cântat mai multe pricesne.
Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă, IPS Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Daniel Bogdan, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, Simion Drecșan a primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.
La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale și centrale, alături de numeroși localnici, fii ai satului, mulți îmbrăcați în straie populare.
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Viile Tecii, comuna Teaca, a fost edificată între anii 1883-1887, fiind construită din cărămidă şi piatră. A fost sfințită în anul 1943 de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Colan. Începând cu anul 2011, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la interior, cât și la exterior, alături de casa parohială și spațiile adiacente. Între ani 2014-2018 biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul Simion Seserman, și s-a realizat un iconostas sculptat în lemn de stejar.
Parohia este formată dintr-o comunitate mixtă din punct de vedere etnic. Aici locuiesc, deopotrivă, români și rromi.
Normal ca politrucii sunt din nou cu nasul in curul popilor .Fara aceste aparitii nu se poate si sfintirea nu are loc.
Foarte corect. Daca ne uitam in filmele cu comunisti vedem pe popa alaturi de comunisti care umbla sa inscrie lumea in colectiv si partidul comunist. Este exact ca-n Morometii.
Nu ,dar are un prieten,care-l cunoaste pe unul care a locuit in Livezi si alde prietenul l-a rugat pe cunoscut sa-l cheme ca-i da si lui popa o diploma,dar sa ales doar c-o prescura.
PAREREA MEA!
Am aflat cu stupoare ca d-l primar al comunei Livezile nu a primit din partea Mitropoliei nici o diploma . Stiu ca diplomele de aleasa cinstire sau crucea transilvana(pe care eu le am primit in urmas cu 10 ani de la regretatul Mitropolit Bartolomeu Anania) se dau la recomandarea preotului paroh si de si nu este treaba mea si-mi cer scuze daca supar pe cineva dar cred ca primarul Simioanca Traian merita cu prisosinta o diploma pentru ca a facut atatea pentru biserica demonstrand ca este un bun crestin nu led amintesc pe toate doar cateva: Cea mai frumoasa si moderna capela din judet. Trotuare csi lumini in jurul Sfintei Biserici bani de la bugetul local si cate si cate. Eu nu sant un pupincurist al nimanui dar ma repet Traian Simionca a facut foarte multe Amintesc lemnele dce foc aduse la poarta fiecaruia(si a vaduvelor si a orfanilor.. D-le primar cred ca stiti Istoria lui Mos Ioan Roatacare a fost scuipat de boier si pupat de cuza , pot afirma ca de si a-ti fost ignorat de parintele paroh din Livezile Nu stiu cum il cheama veti fi pupat la propiu si figurat de cetatenii comunei multumiti si recunoscatori pentru ce a-ti facut pentru comuna in cele 2 mandateCu Stima Doru Ghinet
E frate și cu dracu daca i bine ptr el!!!
Am constatatcu surprindere ca la impartirea diplomelor si a altor recunostinte de catre Inalt preasfintitul Andrei primarul comunei Simionca Traian a fost omis niprimind o minima recunostinta. Stiu ca propunerile pentru aceste diplome(diploma de aleasa cinstire sau crucea transil,vana ) le face preotul paroh. Nu am inteles de ce primaru a fost uitat deoarece stiu ca acesta(primarul) este un bun crestin si a ajutat sfanta biserica in repetate randuri amintind :Darea in folosinta a celei mai frumoase capele din judet, Amenajare paraului si a santurilor din jurul lacasului de cult si iluminarea acestora si multe altele .Alocarea unor sume dce bani din bugetul primariei,Eu nu sant avocatul primarului dar cred ca pentru cele descrise mai sus merita macar felicitari in conditiile in care membrii consiliului pasrohial si alte persoane au primit binemeritate diplome. Cred ca prins de febra pregatirilor parintele paroh l-a uitat pentru ca nu pot crede ca un bun preot poate fi ranchinos, D-le primar lasati ca recunostinta o primiti si o ve-ti primi de la cetatenii comuneipentru care a-ti facut atatea lucruri frumoasse.Cu stima Doru ghinet.