Cele trei generații ale familiei de tâmplari-pictori sași Umling, familie originală din Saschiz, dar aparținând societății meșteșugarilor clujeni începând cu anii 1740, s-au aflat timp de o jumătate de secol în slujba comunităților reformate maghiare transilvănene, care își reparau și/sau își redecorau bisericile.
În prezent, 36 de biserici din județele Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud păstrează tavanele casetate și/sau mobilierul pictat de tâmplarii-pictori din familia Umling. Printre acestea se numără şi Biserica Reformată Şintereag, construită la începutul secolului al XIV-lea.
Zilele acestea, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează expoziția „Moștenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea”. Expoziția va oferi vizitatorilor nu numai o imagine a primei etape de evoluție a operei acestei familii de pictori, ci și o incursiune în procesul tehnic complex de conservare și restaurare a pieselor. Expoziția, organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a VI-a, va fi deschisă în perioada 19 august – 20 septembrie 2015.
Potrivit Enciclopediei Virtuale, Biserica Reformată Şintereag a fost compusă iniţial din navă şi cor, dar la cumpăna secolelor al XIV-lea şi al XV-lea a fost modificată.
Interiorului bisericii este dotat cu mobilier unitar de lemn pictat, sporindu-i valoarea. Tavanul de lemn a spaţiului se sub galeria vestică susţinută de doi stâlpi de lemn este ornamentată cu stele, iar parapetul scării poartă ornamente vegetale cu vrejuri în chenar decorat cu motiv de brad pictat din puncte. Cele cinci tăblii din zona centrală a parapetului galeriei sunt decorate în stilul familiei de pictori Umling, reprezentând compoziţii vegetale cu rodie, ghindă, lalea şi alte flori, care pornesc din vase italieneşti sau căni simple, amplasate în nişe renascentiste cu parapet.
Dulapul orgii este de asemenea lucrarea lui Lőrintz Umling tatăl, are suprafaţa pictată în imitaţie de marmură, iar la partea superioară se încheie cu un cap înaripat de înger.
Sursa foto: Enciclopedia Virtuală
Adaugă comentariu