Actualitate

Bisericile, închise pe tot parcursul zilei. Rugăciune comună de Buna Vestire

IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, le-a transmis preoților din cuprinsul Arhiepiscopiei, inclusiv Bistrița-Năsăud, un set de măsuri pe care trebuie să le respecte în această perioadă:

”1. Toți preoții vor respecta întru totul recomandările conținute în documentul Noi măsuri privind slujbele și activitățile sociale bisericeşti, transmis de către Cancelaria Sfântului Sinod.

2. Se va respecta același program de lucru, între orele 9 și 15, la Centrul eparhial și la protopopiate.

3. Toate slujbele religioase vor fi săvârșite în biserici, cu ușile închise, de către preot și cântăreț și își vor urma cursul firesc din această perioadă a Postului Mare: Liturghia Darurilor înainte sfințite, în zilele de peste săptămână, seara Pavecernița, sâmbăta Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și pomenirea morților, iar duminica Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și Vecernia.

4. Având în vedere faptul că sunt interzise grupurile mai mari de trei persoane și pentru a evita eventualele îmbolnăviri, bisericile vor rămâne închise pe tot parcursul zilei.

5. Persoanele bolnave sau în vârstă pot fi spovedite și împărtășite la domiciliu, respectând normele indicate de către Cancelaria Sf. Sinod.

6. Recomandăm preoților să țină legătură cu credincioșii lor prin toate mijloacele de comunicare oferite de rețelele sociale, prin care le vor trimite mesaje de încurajare și vor putea răspunde solicitărilor lor.

7. Transmisiunile în direct ale slujbelor se vor face exclusiv de la Catedrala Patriarhală, prin intermediul TV și Radio Trinitas, și de la Catedrala Mitropolitană din Cluj prin Radio Renașterea și de pe pagina de Facebook a Radio Renașterea.

8. Reamintim părinților protopopi ca preoții, împreună cu membrii organismelor parohiale, să se implice în sprijinirea persoanelor aflate în autoizolare, de pe raza parohiilor lor, să le ofere hrană sau pachete cu alimente la domiciliu.

9. Centrul eparhial va întocmi adeverințele de serviciu pentru deplasare pentru membrii permanenței, pentru protopopi și pentru angajații direcți, iar protopopiatele pentru preoții parohi și stareți, iar preoții parohi pentru preoții slujitori, cântăreții bisericești și pentru îngrijitori.

10. Prevederile acestei note vor ține cont de recomandările autorităților și de evoluția la nivelul țării noastre a acestei epidemii și pot suferi modificări”.

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anunță rugăciune comună, însoțită de sunetul clopotelor, în toată România în mijlocul zilei de miercuri, Buna Vestire, apoi în fiecare duminică şi în fiecare zi când se oficiază slujbe în bisericile din parohii şi mănăstiri:

”Deoarece, în această vreme de grea încercare din cauza epidemiei, clericii şi credincioşii mireni ai Bisericii sunt separaţi spaţial din punct de vedere al locului de rugăciune, totuşi pot fi în comuniune mai ales prin rugăciunea comună la mijlocul zilei.

Prin urmare, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România vor suna timp de 1-2 minute la ora 12.00 în ziua de Buna Vestire, apoi în fiecare duminică şi în fiecare zi când se săvârşeşte slujbă în bisericile din parohii şi mănăstiri.

În acel moment de rugăciune comună, la casele lor, toţi credincioşii mireni sunt îndemnaţi să rostească rugăciunea Tatăl nostru, condacul Bunei VestiriApărătoare Doamnă, precum şi alte rugăciuni, iar preoţii din parohii şi mănăstiri vor citi în plus Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei”.

Reamintim că, prin ordonanța militară nr. 2, s-a decis că se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Totodată, se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora.

VEZI ȘI:

5 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.