Actualitate

Bisericile, pline de Florii, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele

În Duminica Floriilor, credincioşii au mers în număr mare la toate bisericile din oraş ca să ia ramuri de salcie sfinţite. Toate parohiile s-au pregătit pentru sărbătoare şi au oferit ramuri verzi tuturor celor care au venit să se roage. Preoţii au uns cu mir enoriaşii veniţi la rugăciune şi le-au reamintit că, în Săptămâna Patimilor, sunt aşteptaţi la slujbe în fiecare seară.

Creştinii prăznuiesc, duminică, Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier, şi fiind totodată sărbătoarea celor care poartă nume de flori.

În duminica a şasea din postul Paştelui, cunoscută în popor şi ca Duminica Floriilor, Biserica sărbătoreşte intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, aşa-numita Săptămână Mare, de după cele 40 de zile de post. De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Ortodocşii sărbătoresc ziua de Florii ca pe una de bucurie, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează, din Săptămâna Mare, sunt unele ale tristeţii. După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitor cu frunze de palmier, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după săvârşirea Sfintei Liturghii, să se sfinţească ramurile de salcie aduse de credincioşi. Slujitorii Bisericii citesc rugăciuni de sfinţire a salciei, ţinând în mâini aceste ramuri înmugurite, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii, fiind cunoscut faptul că salcia are o putere mare de regenerare.

Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi.

Duminica Floriilor este şi prilej de a-i sărbători pe cei care poartă nume de flori, cum ar fi Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara ori Margareta. În acest an, Floriile, ca şi Paştele, sunt sărbătorite în aceeaşi zi de toate cultele religioase.

Florii 2 Florii 3 Florii 4 Florii 5 Florii 6 Florii 7 Florii 8 Florii 9

3 comentarii

  • @ospataru , esti prea bun , doct si intelept pentru TERRA , haide man emigreaza in Cosmos , Terra nu avea nimic de pierdut si Cosmosul va castiga un mare Ganditor.Drum bun !

  • Nu beserica ne tine in intunecime, ci lipsa scoli! Aia de trebuie sa iti placa, ca altfel ramai prost, fie ca te duci la beserica, fie ca nu.
    Vai, cat de multa intelepciune o dat oamenii bisericii, aia de o vrut. Numa ca trebe putere de discernamant, nu numa’ a da cu pietre.

  • Sarbatoarea de Florii, vesteste mai intai de toate intrarea in Saptamana Patimilor. Cat de bine este oglindita saptamana patimilor in versurile pricesnei „Blandul Pastor”. Este ca un fel de Miorita in stil biblic:

    Odata L-am vazut trecand
    cu turma pe Pastorul bland
    mergea cu dansa la izvor
    blandul Pastor, blandul Pastor.

    Pe-o oaie ce cazuse jos
    a ridicat-o El duios
    si-a dus-o-n brate iubitor
    blandul Pastor, blandul Pastor.

    P-o alta care la pamant
    zacea cu piciorusul frant
    El o lega mangaietor
    blandul Pastor, blandul Pastor.

    El le-a iubit cu dor nespus
    si viata pentru oi Si-a pus
    si pentru mantuirea lor
    blandul Pastor, blandul pastor.

    – Dar mai tarziu L-am intalnit
    cu spini era impodobit
    intr-o multime de popor
    blandul Pastor, blandul Pastor.

    Cand l-am vazut, L-am intrebat
    cine-s cei ce L-au scuipat
    – A suspinat sfasietor
    blandul Pastor, blandul Pastor.

    Si mi-a raspuns indurerat: –
    scei ce M-au incununat
    sunt oile ce le-am fost lor
    blandul Pastor, blandul Pastor.

    Toti cei ce ma batjocoresc
    si cei ce Crucea-Mi pregatesc
    sunt cei la care iubitor
    Le-am fost Pastor, le-am fost Pastor.

    Tacu… si ochii Lui senini
    de lacrimi limpezi erau plini
    plangea de mila oilor
    blandul Pastor, blandul Pastor.

    Si-atuncea „oile”- au venit
    pe Cruce sus L-au rastignit
    El se ruga spre mila lor
    Blandul Pastor, blandul Pastor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.