Municipalitatea va institui o taxă de reabilitare termică și un mecanism de recuperare a sumelor avansate pentru blocurile finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 “Îmbunătăţirea eficenţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 1”, lucru care se va întâmpla treptat și în cazul celorlalte proiecte similare, Bistrița 2, 3, 4, 5, 6, 7 și 8 aflate în derulare.
Taxa de reabilitare termică se stabilește în vederea recuperării sumelor date pentru asigurarea cotei de contribuţie proprie a proprietarilor din blocurile de locuinţe aferente asociaţiilor de proprietari de la blocurile reabilitate termic în cadrul proiectului ”Bistrița 1”: blocul nr. 1 de pe Calea Moldovei, blocul nr. 10 de pe strada Andrei Mureşanu, blocul nr. 26 de pe strada Decebal. Proiectul este pe ordinea de zi a ședinței din 13 august a Consiliului Local.
Sumele pentru fiecare apartament în parte diferă, de la câteva sute de lei la peste 2.000 de lei: ”Taxa de reabilitare termică se fundamentează în funcţie de sumele avansate de către autorităţile locale pentru asigurarea cotei de contribuţie aferente proprietarilor, în raport cu cotele-părti indivize din proprietatea comună aferentă fiecărei proprietăţi individuale”.
Aici puteți consulta listele cu sumele pe fiecare apartament.
Plata se va face pe o perioadă de 3 ani calendaristici, în rate egale, începând cu anul următor în care a fost făcută recepția la terminarea lucrărilor. Taxa se plăteşte anual, în două rate egale, până la data de 31 martie respectiv 30 septembrie. Neplata la scadenţă generează majorări de întârziere, începând din ziua următoare expirării termenului scadent prevăzut până la data stingerii obligaţiei fiscale. În cazul înstrăinării unui apartament, taxa de reabilitare se recuperează de la noul proprietar.
Se exceptează de la recuperarea acestor sume următoarele categorii de persoane: persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere; persoane singure/familii care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administraţiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie; veterani de război şi soţi/soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai acestora; pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie este sub câştigul salarial mediu net pe economie.
Schema de finanţare a proiectelor de reabilitare termică a blocurilor, care se referă atât la lucrările de intervenţie, cât şi la realizarea auditului energetic şi a expertizei tehnice, este următoarea: 1. 60% din finanţare este asigurată din fonduri structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat; 2. 40% reprezintă contribuţia însumată a consiliilor locale şi a asociaţiilor de proprietarilor, astfel: contribuţia proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza unor criterii socio-economice, în limita maximă a 30% din valoarea activităţilor/lucrărilor, care se aprobă prin hotărâre a consiliilor locale şi, în completare, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari constituit în acest sens; cota de contribuţie a proprietarilor nu poate fi mai mică de 10% din valoarea activităţilor/lucrărilor.
Primul proiect denumit ”Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe”, derulat de municipalitate cu fonduri europene, s-a încheiat în aprilie 2015. Trei blocuri cu 235 de apartamente au fost reabilitate termic cu 2,6 milioane lei. Blocurile care au făcut obiectul reabilitării termice în proiectul Bistriţa 1 sunt blocul nr. 1 de pe Calea Moldovei (valoarea contractului de execuţie 1.330.380 lei fără TVA, constructor SC TCI Contractor General SA Cluj-Napoca), blocul nr. 10 situat pe strada Andrei Mureşanu (522.990,70 lei, constructor SC Inst-Nistor SRL Bistriţa), blocul nr. 26 de pe strada Decebal (709.083,38 lei, constructor SC Avril), cu un număr total de 235 apartamente. Valoarea finală a proiectului este 2.669.276,81 lei.
Primăria Bistriţa derulează în acest moment, în diferite faze de procedură și execuție, și alte proiecte ”Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe” – Bistriţa 2 (15 blocuri, 1.074 apartamente, 17,7 milioane lei), Bistriţa 3 (10 blocuri, 794 apartamente, 15,6 milioane lei), Bistriţa 4 (868.329,53 lei, un bloc cu 37 apartamente), Bistriţa 5 (2,8 milioane lei, trei blocuri cu 157 de apartamente), Bistriţa 6 (opt blocuri, 6,2 milioane lei), Bistriţa 7 (opt blocuri, 6,5 milioane lei), Bistriţa 8 (nouă blocuri, 6,4 milioane lei). Toate proiectele trebuie să se încheie în acest an, fiind finanţate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Lucrările propriu-zise: izolarea termică a părţii opace a faţadelor, finisaje exterioare, înlocuire tâmplărie exterioară, închidere balcoane/logii cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, izolarea termică a planşeului peste subsol şi/sau ultimul nivel, reparaţii acoperiş tip şarpantă din elemente de lemn şi înlocuire învelitoare degradată la şarpantele autorizate, izolarea termică a soclului (pentru blocurile care nu au la parter spaţii comerciale), refacere trotuare în jurul blocului.
Realizarea lucrărilor de reabilitare termică are ca scop creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe proiectate şi construite în perioada 1950-1990, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 100 kWh/mp/an arie utilă, iar scăderea consumului specific de energie pentru încălzirea locuinţelor trebuie să fie de minim 40% din consumul evidenţiat în certificatul de performanta energetică corespunzător stării iniţiale a blocului.
Am mai supus-o ! Reabilitarea termica a unor clădiri private pe bani publici este furt din banul contribuabilului. Cetaţeanului oest, de la tara sau oras , cu casa, casută sau vila, cine-i izoleaza casa pe bani publici ? De unde grija asta excesiva pentru probele strict personale şi deloc insurmontabile, când zeci de alte probleme îşi aşteaptă finanţarea ! Alo partide , se aude, ca vine ca mâine noua campanie şi ni-ţi prosti din nou cu astfel de oferte !
…asta e si ideeaacestei taxe ….sa pacaleasca pe cei ce au case si si-au izolat din bani propri….fara sa beneficieze de nici o reducere
prin introducerea acestei taxe se vrea INDULCIREA ACESTORA ….
ADICA UN FEL DE CAMPANIE ELECTORALA
paradoxul e altul
IMAGINATI-VA CA CEI CES-I FAC CASE IZOLATE PLATESC IMPOZITE LA SUPRAFATA CONSTRUITA INCLUSIV POLISTIRENUL DE 15 CM
IAR cei de la bloc la care le vine „bugetul” si le izolaeaza blocul MOCA….dupa izolare platesc acelasi impozit!
Dl.Ion , asta spun si eu de ani de zile, ca acasta practica este un furt dar…….crezi ca intereseaza pe cineva ? Nu am alta cale decit justitia. Asta e valabila si in cazul Gloria dar….am rezolvat-o. Asta e lumea in care traim.