Actualitate Recomandări

”Bistrița 2”, taxă de reabilitare termică

Primăria Bistrița instituie o taxă în vederea recuperării sumelor cheltuite pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor din blocurile reabilitate termic cu bani europeni prin proiectul “Îmbunătăţirea eficenţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 2” (lot 2).

Până acum a fost pusă taxă pentru proiectul Bistrița 1 și se va institui treptat și în cazul celorlalte proiecte similare, Bistrița 3, 4, 5, 6, 7 și 8 aflate în derulare.

Sumele pentru fiecare apartament în parte diferă, cele mai multe fiind între 2.000 și 4.000 de lei.

Taxa este stabilită pentru fiecare apartament raportat la suprafaţa acestuia şi la valoarea lucrărilor executate în concret și se plătește astfel:

–  pe o perioadă de 5 ani calendaristici, în rate egale, începând cu anul următor în care a fost facută recepția la terminarea lucrărilor pentru blocurile din str. Gheorghe Pop de Băsești nr. 1;

– pe o perioadă de 7 ani calendaristici, în rate egale, începând cu anul următor în care a fost făcută receptia la terminarea lucrărilor pentru blocurile situate în str. Octavian Goga, bl.3 – A3; str. Octavian Goga, bl.5 – A4; str. Octavian Goga, bl.7; str. Axente Sever nr. 1, str. Gheorghe Pop de Băsești nr. 2 și str. 1 Mai nr. 2;

– pe o perioadă de 10 ani calendaristici, în rate egale, începând cu anul următor în care a fost făcută recepția la terminarea lucrărilor pentru blocurile din str. Gheorghe Pop de Băsești nr. 11; str. Axente Sever nr. 2; str.Mărășești nr. 1; str. Mărășești nr. 2 si bulevardul Independenței nr. 5.

Taxa se plăteşte anual, în două rate egale, până la data de 31 martie respectiv, 30 septembrie.

Se exceptează de la recuperarea acestor sume următoarele categorii de persoane: persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere; persoane singure/familii care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administraţiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie; veterani de război şi soţi/soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai acestora; pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie este sub câştigul salarial mediu net pe economie.

Schema de finanţare a proiectelor de reabilitare termică a blocurilor, care se referă atât la lucrările de intervenţie, cât şi la realizarea auditului energetic şi a expertizei tehnice, este următoarea: 1. 60% din finanţare este asigurată din fonduri structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat; 2. 40% reprezintă contribuţia însumată a consiliilor locale şi a asociaţiilor de proprietarilor, astfel: contribuţia proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza unor criterii socio-economice, în limita maximă a 30% din valoarea activităţilor/lucrărilor, care se aprobă prin hotărâre a consiliilor locale şi, în completare, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari constituit în acest sens; cota de contribuţie a proprietarilor nu poate fi mai mică de 10% din valoarea activităţilor/lucrărilor.

Primăria Bistriţa implementează în această perioadă proiectul ”Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 2”, obiectivul general fiind reabilitarea termică a 15 blocuri de locuinţe proiectate în perioada 1950-1990, având 1.074 apartamente.

Blocurile incluse în proiectul Bistriţa 2: strada Năsăudului nr. 1; strada 1 Decembrie, bl. 10; strada Octavian Goga, bl. 3, bloc A3; strada Octavian Goga, bl. 5, bloc A4; strada Octavian Goga, bl. 7, bloc A5; strada Andrei Mureşanu nr. 13, bloc 13; strada Andrei Mureşanu nr. 14, bloc 14; strada Andrei Mureşanu nr. 30, bloc 30; strada Andrei Mureşanu nr. 8, bloc 8; strada Axente Sever nr. 1, strada Gheorghe Pop de Băseşti nr. 2 şi strada 1 Mai nr. 2; strada Gheorghe Pop de Băseşti nr. 1; strada Gheorghe Pop de Băseşti nr. 11; strada Axente Sever nr. 2; strada Mărăşeşti nr. 1; strada Mărăşeşti nr. 2 şi Bulevardul Independenţei nr. 5.

Foto: arhivă

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.