În ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Paște, la Bistrița a avut loc tradiționala Procesiune de Florii, manifestare duhovnicească ajunsă la ediția a VIII-a.
La pelerinaj au luat parte IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, numeroși clerici, monahi și monahii, oficialități, tineri îmbrăcați în costume populare, credincioși cu ramuri de salcie în mâini.
Manifestarea a început la Biserica”Sfinții Trei Ierarhi” de pe str. Alexandru Odobescu, unde IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat ramurile verzi care au fost oferite celor prezenți. Cu acest prilej, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură.
Alaiul a pornit din faţa bisericii și a avut în frunte drapelul național și toaca, urmate de soborul clericilor, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și mulțimea credincioșilor. În timpul procesiunii s-au cântat troparul Intrării Domnului în Ierusalim și pricesne specifice perioadei de dinaintea Paștelui.
Traseul procesiunii: str. Al. Odobescu – bd. Republicii – Piața Petru Rareș – Piața Unirii – bd. Gen. Grigore Bălan – Muzeul Județean, unde s-a desfășurat slujba Vecerniei.
Procesiunea de Florii aduce aminte de drumul pe care L-a parcurs Mântuitorul Iisus Hristos din Betania la Ierusalim, înainte cu o săptămână de Pătimirile și Învierea Sa din morți. În Duminica Floriilor, credincioșii celebrează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, sărbătoare care deschide pregătirile de Paște din Săptămâna Mare. Numele derivă din latinescul Floralia, sărbătoare a vegetaţiei.
Astia tin sa demonstreze in fiecare an ca sunt crestini vopsiti: steagurile, oricat ar fi ele de mari ori de mici, nu sunt simboluri crestine. Preumblarea cu tricolorul pe starzile orasului poate fi o manifestare politica, nationalista, dar in nici un caz crestina. Crestinismul este prin definitie ecumenic si internationalist. Sintagme precum biserica nationala, credinta nationala ori stramoseasca sunt caracteristicile unei erezii numite filetism, erezie condamnata de Sinodul panortodox de la Constantinopol din anul 1872 ca si printr-o enciclica de catre patriarhul ecumenic Bartolomeu. Aceeasi erezie a nascut legionarismul cu organismul sau politic numit Garda de Fier (1930) transformata in partidul Totul pentru tara in anul 1935. Dar sa fim optimisti, urmeaza sambata viitoare replica pocaitilor, nu mai putin filetisti si nici mai mult crestini.
Biserici care au adoptat alt dumnezeu, un dumnezeu rosu pe care il preamaresc si slujesc cu credinciosie. „Nimeni nu poate sluji la doi stapani…” iar din ceea ce fac aceste biserici se vede alegerea fara echivoc, atat la ortodocsi cat si la pocaiti.
Urmeaza fuga enoriasilor la fel de vopsiti la sooping dupa papa si bautura pentru a preamari burdihanul si in nici un caz pe DOMNUL nostru ISUS HRISTOS .
Sunt sigur ca generatia X de clonati nu stiu nimic despre INVIERE si ceea ce s-a intamplat acum 2000 de ani.
Papica sa traiasca !
Din pacate, Bisericile sunt tot mai mari, limuzinele preotilor tot mai luxoase, burdihanele si buzunarele tot mai incapatoare, dar sufletele tot mai mici…
