Actualitate Recomandări

Bistrița ar putea avea locuinţe în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice

Bistriţa ar putea avea, în perioada următoare, locuinţe în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice, a declarat Ioana Cazacu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi coordonator al Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse.

 ”Îmi doresc ca în următorii doi ani să avem peste 70% din municipiile reşedinţă de judeţ cel puţin cu astfel de servicii. Cred că sunt şanse foarte mari să se realizeze pentru că în urma vizitelor pe care le-am efectuat în ultimele 8 săptămâni primarii şi autorităţile publice locale au fost deschise la tipul acesta de servicii sociale. Este foarte important să existe acest tip de servicii pentru a nu revictimiza persoanele care au fost supuse unei agresiuni pentru că de cele mai multe ori sediile de poliţie nu au spaţii proprii pentru a interoga fie persoane victime ale violenţei domestice, fie victimele abuzurilor sexuale. Ele necesită o atenţie deosebită tocmai datorită specificului situaţiei”, a spus ea.

Astfel de locuințe oferă servicii de găzduire, hrană, consiliere juridică, consiliere psihologică, orientare a victimelor violenței domestice, pe o perioadă de până la 48 ore.

Accesul persoanelor abuzate în locuințe se poate realiza personal, prin direcționare în urma apelării numărului unic gratuit 0800 500 333, prin îndrumarea acordată de către organele de polițiesau de către serviciile de ambulanță (în cazul în care nu este necesară spitalizarea), dar și ca urmare a informării victimei prin intermediul DGASPC sau ONG/prin intermediul primilor specialiști care intră în contact cu victima.

La momentul primirii în locuințe, victimele vor fi evaluate psihologic pentru eliminarea stării de risc imediat și reechilibrarea stării emoționale. Ulterior, persoanele în cauză vor primi consiliere juridică, iar, în situația în care doresc, vor fi sprijinite în demersurile de depunere a unei cereri privind emiterea ordinului de protecție.

După cele 48 de ore, victimele vor fi îndrumate, după caz, către serviciile în regim rezidențial din cadrul DGASPC/ONG, care vor monitoriza cazurile respective şi vor acorda serviciile sociale necesare.

Săptămâna aceasta a fost promulgată legea privind combaterea violenţei în familie care stabileşte obligaţia instanţelor de judecată de a pronunţa ordine de protecţie în maximum 72 de ore de la depunerea cererii în cazurile de violenţă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS