Zeci de tineri din ansambluri au defilat în centrul istoric îmbrăcaţi în costumele specifice diferitelor etnii, acompaniaţi de Toboşarii Cetăţii. Ansambluri din Bistriţa, Lechinţa, Suceava, Braşov şi Tg. Mureş, în ţinute de toate culorile şi având nume sugestive pentru fiecare minoritate precum Efthimos, Kozachok, Bollywood sau Tarantella, au străbătut pietonalul de la Domus până în faţa scenei, apoi s-au prins la dans.
Nu înainte ca protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, să spună un cuvânt de binecuvântare, iar primarul Ovidiu Creţu să dea startul la distracţie.
Edilul a spus că Bistriţa are ce arăta Europei şi că în viitor, de ce nu, poate ajunge să fie desemnată drept Capitală culturală europeană. Până acum un singur oraş din ţară a primit acest titlu, Sibiu în 2007. Următorul an în care România va mai avea un oraş-capitală continentală a culturii este 2020, numele acestuia nefiind încă stabilit.
”Bistriţa este o mică Europă, diversele naţionalităţi au convieţuit în pace şi au construit acest oraş. Vrem să aducem aici toată Europa, adică toate cele 19 etnii din România, la acest festival fiind prezente zece. Vrem să arătăm bogăţia, civilizaţia şi creativitatea noastră, alături de unguri, greci, polonezi şi celelalte naţionalităţi care împreună formează România şi împreună să construim Europa la noi. Am preluat Festivalul Etniilor acum patru ani, de la Primăria Livezile, şi o să-l perpetuăm pentru că ne reprezintă pe noi, cei care am fost toleranţi unii cu ceilalţi. Avem manifestări culturale diverse, avem festivalul internaţional Nunta Zamfirei, care poate fi punctul de plecare pentru ca Bistriţa să devină Capitală culturală europeană. Nu poţi aspira spre o asemenea onoare dacă nu ai un festival internaţional, însă noi îl avem. Administraţia sprijină astfel de evenimente, pentru ca zona centrală să fie animată cât se poate de des. Avem ce să arătăm Europei”, a afirmat Ovidiu Creţu.
Cei aflaţi pe pietonal au urmărit apoi dansuri maghiare, săseşti, poloneze, ţigăneşti, ruseşti, greceşti, italiene, ucrainene şi orientale.
Mai multe fotografii de la Festivalul Etniilor – Pfingstfest 2012, pe pagina noastră de facebook!
Adaugă comentariu