Economie Politică

Bistriţa Business 2015. Poveşti de succes locale faţă în faţă cu perspectivele economice naţionale (FOTO)

Oameni de afaceri, lideri politici, reprezentanţi ai ONG-urior şi mulţi tineri au participat, joi seara, la cea de-a treia ediţie a evenimentului "Bistriţa Business" în care s-a discutat despre reţete de succes în afaceri, media, bursă, dar şi despre priorităţile dreptei româneşti pentru susţinerea noii economii.

Saloanele Hotelului Metropolis au găzduit, joi seara, a treia ediţie a evenimentului „Bistriţa Business”, organizat de Gabriela Montoiu, în colaborare cu Asociaţia Naţioanlă a Antreprenorilor şi Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prezentat de data aceasta de Amedeo Ene, jurnalist la Realitatea TV.

Primul s-a adresat participanţilor Emanoil Viciu, fostul director general al grupului Teraplast, care le-a vorbit celor Emanoil ViciuIulius Dumitruprezenţi despre importanţa creativităţii în afaceri. Apoi, administratorul Parcului Industrial Bistriţa Sud, Iulius Dumitru, a prezentat stadiul în care se află proiectul şi oportunităţile pe care le oferă investitorilor Bistriţa prin amenajarea unei zone dedicate exclusiv afacerilor. El a anunţat cu acest prilej că 10 hectare din cele 15 disponibile vor fi ocupate de firme locale care doresc să se relocheze pentru ca să îşi extindă afacerile.

Liviana Tane, preşedintele Asociaţiei Jurnalism pentru Şanse Egale, a abordat problema publicului căruia i se adresează atât oamenii de afaceri, cât şi presa, public pe care l-a descris drept o „femeie frumoasă, înaltă, blondă, cu Liviana Taneochi albaştri şi picioare lungi” pe care un bărbat vrea să o cucerească. Fostul editor şef al Realităţii TV, care a pus umărul de deschiderea staţiei locale Realitatea TV Bistriţa, a impulsionat oamenii de afaceri să se „vândă” utilizând poveşti care cuceresc publicul şi folosind canalele media care s-au reorientat dinspre critica destructivă spre provarea poveştilor de succces care să inspire şi alţi oameni.

Directorul companiei Rombat, Ioan Repede, a impresionat la rândul lui asistenţa cu povestea de Ioan Repedesucces a companiei Rombat care a reuşit să treacă de la stadiul de fabrică poluatoare comunistă la o companie de succes care joacă deja pe pieţele internaţionale graţie unor decizii luate la momentul potrivit de un grup de oameni care nu au ţinut să se îmbogăţească imedait dintr-o privatizare, ci au avut o viziune pe termen lung pe care au urmat-o pas cu pas.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor din România, Cristina Chiriac, a prezentat Cristina Chiriacproiectele organizaţiei care doreşte un mediu favorabil pentru afaceri din care să nu lipsească predictibilitatea şi coerenţa. Ea s-a referit şi la nevoia de unitate a celor care activează în business pentru a deveni o voce pe care guvernanţii să nu îşi permită să nu o asculte. La finalul prezentării, Chiriac i-a invitat pe cei prezenţi să adere la organizaţia pe care o conduce şi din bordul căreia face parte inclusiv Gabriela Montoiu împreună cu care a lansat de curând o companie ce promovează valorile tradiţionale româneşti.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor din România, Dan Paul, a explicat cum pot fi finanţate companiile prin Bursa deDan Paul Valori Bucureşti, care sunt riscurile şi beneficiile listării unei companii pe bursă, anunţând totodată că BVB a lansat un produs pentru SA-urile care au cifre mai mici de afaceri. Luat la întrebări de ce nu e suficient de cunoscută bursa în România şi de ce brokerii nu fac mai multă promovare, el a răspuns că este vorba de un domeniu de risc în care legislaţia nu este suficient de permisivă şi că rolul Bursei nu este acela de a-i educa pe tineri, ci de a fi un partener onest al investitorilor care vor să cumpere acţiuni.

Cel mai aşteptat discurs al serii a fost al prim-vicepreşedintelui PNL Cătălin Predoiu, premier desemnat al Catalin Predoiuliberalilor în eventualitatea în care partidul va ajunge la guvernare. El a vorbit despre priorităţile dreptei pentru susţinerea noii economii. Întrucât antevorbitorii săi au fost critici la adresa politicului în special în ceea ce vizează fiscalitatea, Cătălin Predoiu a ţinut să dea câteva răspunsuri.

„Eu sunt de acord cu domnul Emanoil Viciu că oamenii de afaceri nu trebuie să se prostitueze cu politicienii. Ba chiar mai mult, cred că nu trebuie să se prostitueze deloc, nici cu ei, nici în afara politicii. Dacă nu vrem să fragmentăm societatea, atunci să nu avem abordări de genul politicul e Acarul Păun, e vinovatul de serviciu, şi restul lumii e nevinovată. Totul vine din politic? Vin şi eu de undeva, din tribunale, de la catedră, după mai mulţi ani. Fiecare om politic vine de unde. Mulţi dintre oamenii politici sunt chiar oameni de afaceri. Cine e de vină? e întrebarea greşită. Întrebarea corectă este Ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani? Unde suntem şi ce vrem să facem? Eu nu mă hazardez la un răspuns pentru întrebarea Cine e vinovat de dispariţia a 10.000 de întreprinderi foste socialiste imediat după 90, cine e vinovat de falimentarea Bancorex. Nu mă interesează acum pe mine. Alţii trebuie să se ocupe şi, după cum vedeţi la televizor, se cam ocupă şi îi lăsăm să se ocupe că aşa e normal. Noi nu o să îi oprim, în orice caz, cum a făcut-o actualul premier care a călcat Constituţia încât numai despre asta s-a vorbit în toată lumea şi ne merimăm că nu avem investitori”, a spus Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreşedintele PNL a spus ce va face PNL când va veni la guvernare, dar a cerut răbdare oamenilor de afaceri fiindcă schimbările nu se pot face peste noapte. „România este într-o competiţie dură pentru resurse, pentru capital, pentru forţă de muncă, o competiţie şi în cadrul UE, şi în afara ei şi fără o creştere economică capabilă să reducă decalajele nu vom rezolva nimic. Ne vom întâlni iar peste 10 ani şi vom spune cine e mai vinovat decât celălalt. Trebuie să identificăm acele decalaje”, a spus Predoiu. El a adăugat că doar cu o creştere economică de 5% în fiecare an din următorii 10 ani şi doar aşa vom ajunge la nivelul de trai al altor ţări din Uniunea Europeană.

Predoiu a spus că dorinţa PNL este de a folosi punctele forte ale României şi de a se concentra spre acele domenii în care suntem competitivi. „Bariere în dezvoltare înseamnă legislaţie proastă, corupţie, evaziune fiscală, proastă guvernare, o reputaţie dezastruoasă în exterior. (…) Trebuie să ne propunem să facem lucruri pe termen lung. Soluţia din perspectiva mea şi a PNL: credem că trebuie să avem un model economic nou românesc care să însemneze investiţii, infrastructură, capital autohton, să învestim în educaţie şi sănătate pe termen lung”, a spus Predoiu.

Clement Ivănescu, strategies director al RAAL, a vorbit despre felul în care compania din care face parte a reuşitchinez Clement Ivanescusă cucerească pieţele Europei, despre dificultăţile pe care compania le-a întâmpinat, dar pe care le-a depăşit cu succes, iar Yang Zhaoyu, prodecan al Institutului Confucius, a explicat cum este predat managementul afacerilor în China, una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii care pune mare accent pe educaţia antreprenorială.

A treia ediţie a „Bistriţa Business” s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Printre participanţi s-au numărat deputaţii PNL Ioan Oltean şi Stelian Dolha, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, directorul Oficiului Registrului Comerţului, Ioan Turc, şeful Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca, alţi şefi de instituţii, numeroşi oameni de afaceri, din mediul politic şi nonguvernamental.

Cristiana Sabău

Bistrita Business 2 Bistrita Business 5 Bistrita Business 4 Bistrita Business 3 Bistrita Business 6 Bistrita Business 7 Bistrita Business 8 Bistrita Business 9

10 comentarii

  • Afacerile sint parca doar firme mari, multinationale si miliardari de carton. Se cam ignora in continuare ca majoritate de afaceri care au ponderea cea mai mare si la impozite si taxe si la numar de angajati per total. Clar ca este mai simplu se ignori afaceri sub 100 de angajait fara putere sa se faca auzite. Bine ca s-a mai intalnit spumea la un eveniment de autolaudare.

    • tatuca iliescu a dat dezlegare la coruptie si s-a furat si se fura inca tara asta,
      oameni de afaceri adevarati nu avem ci cei care s-au imbogatit prin coruptie, afaceri cu statul, sustinere politica.oamenii care muncesc cinstit in propriile afaceri nu rezista sau rezista foarte foarte greu.multinationalele pe spaga sunt sustinute de politic, oricum in tarile lor n-au realiza ce realizeaza in tara noastra. iar intalnirea asta e doar de bifat agenda de activitati si eventual colectari.

  • 5% crestere ec. timp de 10 ani ??? Aoleoooooo…..asta deja nu mai viseaza……asta…..! Am vrut sa spun ceva , dar ma abtin . E mai bine asa. In legatura cu Paul. D si bursa….si cu informarea tinerilor (si nu numai) ..i spun doar asa:lasati-o asa ca macane.ce aveti cu ea ? O zi buna !

  • aceasi atarnatori si agatatori (la politicieni si cei care lucreaza in administratie, ma refer) care stiu doar sa dea sfaturi celor care fac afaceri, si ei traiesc din banu’ public.

    Au reusit sa-i aduca pe Repede si Ivanescu – Viciu trebuia sa ne spuna, pe langa calea spre succes si calea spre insucces – cum a pierdut Teraplastul… sau asta il lasa pe Urite sa explice? :-p

    Actiune politica – se apropie campania electorala din 2016 si trebuie sa stranga bani!!! Sunt curios sa vad cati dintre politicienii cei care au fost aseara in sala, vor apuca alegerile de anul viitor :)))

  • E plin de trepadusi care posteaza fara sa stie despre ce este vorba . A fost o conferinta de succes cu dialoguri si abordari deosebit de vaste si interesante . Din pizma , se gasesc tot felul de Gigi Contra oligofreni care se baga in seama neputandu-si stapani frustrarile si complexele . De aia merge tara asta asa de bine . Nu vom deveni niciodata civilizati .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.