Actualitate

Bistriţa Civică: Cine ştie istoria oraşului câştigă bani şi un tur al cetăţilor medievale din Transilvania

Asociaţia Bistriţa Civică organizează concursul tip ”cine ştie câştigă” intitulat "Cunosc valorile oraşului meu multisecular?”, care se adresează elevilor din ciclul gimnazial şi face parte din seria manifestărilor dedicate aniversării celor 750 de ani de la prima atestare documentară a oraşului. Înscrierile pentru concursul care va avea ca temă istoria Bistriţei se pot face până în 4 mai.

afis concurs bistrita civica”Scopul concursului este de a implica elevii oraşului în viaţa comunităţii, temele fiind în strânsă legătură cu viaţa în comunitate. Deoarece în anul 2014 se aniversează 750 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bistriţa, tematica concursului din acest an va fi legată de istoria oraşului. Elevii care se vor înscrie la concurs va trebui să studieze lucrări din afara programei şcolare, disponibile la Biblioteca Judeţeană sau la Muzeul Judeţean. Astfel, elevii vor cunoaşte valorile vechiului nostru burg, pe care îl vor îndrăgi mai mult şi, cu siguranţă, vor participa mai activ la viaţa comunităţii în viitor”, a precizat Adrian Florin Chereji, preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică.

”Concursul îşi propune să contribuie la consolidarea conştiinţei civice de apartenenţă la o comunitate cu istorie foarte bogată, stârnind dorinţa de a contribui la dezvoltarea oraşului, de a-l plasa între oraşele de frunte din Transilvania şi din întreaga ţară, să redevină cetatea vestită din nord-estul Transilvaniei”, a adăugat el.

Premiile concursului: locul I – 1.500 lei (500 lei/elev), locul II – 1.200 lei, locul III – 900 lei. Primele trei echipe vor beneficia şi de o excursie de 4 zile, în vacanţa de vară, ”Turul cetăţilor medievale din Transilvania”.

Înscrierile în concurs se fac până în 4 mai la adresa de e-mail contact@bistritacivica.ro, iar concursul va avea loc în 10 mai, de la ora 10.00, în teatrul de vară din centrul Bistriţei.

Această acţiune este finanţată parţial din bugetul local pe anul 2014.

2 comentarii

  • ” BISTRITA 750″. Anul 2014 reprezinta pentru orasul Bistrita un important moment aniversar si anume implinirea a trei sferturi de mileniu de la prima atestare documentara. De aceea, inutiativa Asociaţiei Bistriţa Civică (ABC) de a organiza concursul ”cine ştie câştigă” intitulat “Cunosc valorile oraşului meu multisecular?”, dedicata aniversării celor 750 de ani de la prima atestare documentară a oraşului este cu atat mai laudabila. Concret, este vorba de 16 Iulie 1264, cand apare intr-un document oficial numele de Bistrita. Prin urmare in 2014 orasul Bistrita inplineste 750 de ani de la prima atestare documentara, fapt pentru care ar fi trebuit ca intregul an sa fie declarat anul jubiliar “BISTRITA-750″.
    Cu toate astea, Zilele Bistritei se tin „dupa cum vrea muschii lui Cretu”, in capul caruia este o mare nebuloasa (anul trecut s-au tinut in august). Pe de alta parte, in urma cu cativa ani Cretu a mutat locul de desfasurare a zilelor Bistritei din centrul orasului (cum este in toate orasele care se respecta), in targul de vite de la Viisoara. Revenind la istoria orasului, aceasta este anterioara invaziei tatarilor, astfel ca o mentiune a asezarii apare la 2 aprilie 1241, intr-un document aflat in posesia Manastiri Benedectinilor din Luxemburg, in care se spune ca dupa ce in ziua de 31 martie hoardele tataresti au distrus localitatea Rodna, la 2 aprilie, au cauzat mari distrugeri si localitatii Nosa (la inceputul existentei sale localitatea Bistrita a purtat o perioada de timp denumirea de Nosa). Intr-adevar, prima atestare documentara, care face trimitere la numele de Bistrita, apare la 16 IULIE 1264, intr-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. Ulterior, si anume in 1349 Bistrita este amintita ca si oras sub numele de Civitas Bysterce. Din 1353 orasul Bistrita primeste dreptul de a tine targ anual de 15 zile, in luna august, iar din1366 capata si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldica simbolizeaza comertul. In 1979 orasul Bistrita este declarat municipiu.

  • In legatura cu BULGIUL ANUAL, intr-adevar, in anul la 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile, ceea ce a reprezentat o mare onoare data la acea vreme orasului Bistrita. Targul era cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si acesta s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. De aceea, in acest an jubiliar pentru orasul Bistrita, ar merita sa fie reluata traditia organizarii BULGIULUI ANUAL de 15 zile in a doua parte a lunii august , evident adaptat la zilele noastre. Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Sa nu uitam ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej. In prezent Bulgiul ar putea fi organizat in locatia Oborului de la Viisoara, cunoscuta sub numele de „Heidenfeld”, incepand cu 15 august (de sarbatoarea Sfanta Marie), iar acest lucru s-ar putea face impreuna cu camera de comert si cu directia agricola, care ar putea sa initieze si o expozitie cu standuri de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei, bunaoara in incinta poligonului auto din vecinatate. Ar fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de un grad de ocupare mai consistent. Fara indoiala si Cultura Bistriteana ar putea fi beneficiara a organizarii BULGIULUI ANUAL, prin includerea in programul celor 15 zile a unor manifestari culturale traditionale, dar si a unui targ de carte in Piata Mica din Bistrita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.