Actualitate

Bistriţa Civică: Dezbatere publică ”Pădure-parc Codrişor”. Puteţi să dovediţi că vă pasă

Asociaţia Bistriţa Civică, preşedinte Adrian Florin Chereji, organizează în cadrul proiectului ”Salvăm Pădurea Codrişor”, care are ca scop amenajarea acesteia ca pădure-parc, o dezbatere publică în data de 26 mai, şi continuă campania de strângere de semnături pentru o iniţiativă în Consiliul Local.

afis dezbatere bta civica 26.05.2015”Pădurea Codrişor trebuie să redevină zona de agrement preferată de bistriţeni! Propunem amenajări: trasee pietonale (poteci, alei) cu locuri de odihnă si belvedere; piste pentru biciclete, inclusiv un traseu competitional pentru probe ciclistice de „downhill”; platforme pentru picnic şi a unor zone pentru joacă în poienile de pe platoul de sub coama dealului; parc de aventură cu panouri de escaladă şi alte dotări specifice; plantaţii care să marcheze şi să întărească identitatea traseelor pietonale propuse, Pădurea Codrişor va avea valenţele unui parc dendrologic; pârtii pentru săniuţe; amenajarea falezei râului Bistriţa între Podul Jelnei şi Podul Budacului ca zona de promenadă; legarea de Parcul Municipal cu înca două alei cu punţi pietonale. De beneficiile acestui loc minunat, situat foarte aproape de centrul oraşului nostru, trebuie să se bucure toţi bistriţenii. „Plămânul verde” al oraşului trebuie utilizat de bistriţeni pentru sănătatea lor! Pentru realizarea celor de mai sus avem nevoie de sprijinul bistriţenilor: să semneze pe lista de susţinere a proiectului hotărârii Consiliului Local iniţiat de cetăţeni pentru declararea Pădurii Codrişor ca zonă de agrement „Pădure-parc Codrişor”, să ne ajute să strângem cât mai multe semnături, să participe la dezbaterea publică cu această temă în data de 26 mai 2015, de la ora 17.00, la Teatrul de varăsă participe la şedinţa Consiliului local când se va dezbate proiectul HCL”, precizează Asociaţia Bistriţa Civică.

”Democraţia participativă! Ce concept minunat! Să poţi participa la viaţa comunităţii în care trăieşti, să-ţi poţi exprima opiniile, să poţi face propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitatea ta. Marţi, 26 mai, de la ora 17.00, puteţi să dovediţi că vă pasă de comunitatea voastră. Veniţi la dezbaterea publică privind proiectul Hotărârii Consiliului Local privind amenajarea zonei de agrement „Pădure-parc Codrişor”. E dreptul nostru la sănătate, la aer curat, la mediu înconjurător nepoluat. E dreptul nostru la o viaţă mai bună şi mai demnă!”, spune Adrian Florin Chereji.

Bistriţa Civică a strâns până acum peste 2.000 de semnături pentru susţinerea proiectului de Hotărâre a Consiliului local iniţiată de cetăţeni pentru amenajarea a 37,4 ha zonă de agrement „Pădure-parc Codrişor”, din cele 3.835 de semnături necesare. Bistriţenii cu drept de vot care vor să semneze pentru susţinerea proiectului pot găsi liste la Magazinele „Griga” (pietonal şi Piaţa Mică), magazinele cu articole pentru pescuit de la Big, Piaţa Gării şi Calea Moldovei. În fiecare sâmbătă lângă ştrandul Codrişor (puntea lui Keinzel), ora 12.00,membrii asociaţiei se întâlnescu cu cei care doresc să semneze pentru proiect.

”Prin acest proiect dorim să realizăm mobilizarea şi responsabilizarea bistriţenilor pentru apărarea drepturilor lor privind un mediu înconjurător sănătos. De asemenea, în cadrul proiectului există numeroase activităţi de educaţie civică (atelierele propuse a se realiza în poienile din pădure) precum şi implicarea copiilor si tinerilor în viaţa comunităţii. Reuşita proiectului va consolida spiritul comunitar, în special în rândul tinerilor. Vă aşteptăm la dezbaterea publică a acestui proiect de HCL, veniţi să va exprimaţi părerea pe această problemă importantă pentru oraşul nostru. Aşteptăm sugestii de îmbunătăţire sau completare a documentelor, va aşteptăm să ne ajutaţi cu adunarea de semnături pentru a putea depune la secretarul municipiului proiectul HCL. Vom analiza prevederile propunerii de hotărâre a Consiliului Local precum şi posibile îmbunătăţiri în ceea ce priveşte elementele de amenajare prevăzute în PUZ Codrişor”, este invitaţia asociaţiei.

Pentru a iniţia în CL un proiect de hotărâre privind amenajarea Pădurii Codrişor ca pădure-parc, Asociaţia Bistriţa Civică a demarat o campanie de strângere de semnături. Pentru popularizarea proiectului, a fost organizat concursul ”Copiii bistriţeni sunt talentaţi” urmat de un concert Mircea Baniciu, în 26 mai este dezbatere publică, iar de Ziua Copilului se va desfăşura un alt eveniment în Pădurea Codrişor.

Scopul proiectului ”Salvăm Pădurea Codrişor” este ”restabilirea, prin Hotărâre de Consiliu Local iniţiată de cetăţeni, a destinaţiei iniţiale (pădure-parc) pentru Pădurea Codrişor, în locul defrişării pentru realizarea variantei ocolitoare: ”Prin amenajarea pe întreaga suprafaţă a pădurii a unor puncte de atracţie se va putea valorifica potenţialul urbanistic, peisagistic şi turistic al dealului Codrişor, se va asigura viabilizarea şi creşterea atractivităţii zonei cu participarea cetăţenilor oraşului”. Proiectul prevede amenajarea unor poteci turistice: ”Poteca Veveriţelor”, ”Poteca Stejarilor”, ”Poteca Poienelor”, ”Poteca Bicicliştilor”, ”Poteca Veteranilor”. ”Salvăm Pădurea Codrişor” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

”Avem multe argumente pentru denumirea proiectului Asociaţiei Bistriţa Civică ”Salvăm Pădurea Codrişor”. Vrem să o salvăm: de la uitare (sunt puţini bistriţeni care au cutreierat Pădurea Codrişor şi au ajuns în poienile din vârful dealului); de la sălbăticire (în zona de la baza pădurii vegetaţia este crescută necontrolat, pădurea nu este atractivă pentru plimbări); de la transformarea Pădurii Codrişor în loc de campare pentru nomazii fără adăpost; de la transformarea Pădurii Codrişor în rampă de gunoi” – Bistriţa Civică.

1 plan codrisor bta civica 2 plan codrisor bta civica 3 plan codrisor bta civica 4 plan codrisor bta civica

11 comentarii

  • Dezbaterea publica organizata de Asociaţia Bistriţa Civică (ABC) ,avand tema ”Pădurea Codrişor, pădure-parc” trebuie sa porneasca de la faptul ca nu se mai face aberatia numita „Centura lui Cretu” prin Padurea Codrisor, in valoare astronomica de 174 milioane de euro. In anexa MPGT care conţine srategia de implementare, pentru Bistrita figureaza o centura ocolitoare in lungime de 14,6 km,in valoare de 70 milioane euro,cu doua benzi pe sens, in timp ce varianta lui Cretu prin Padurea Codrisor era doar cu o banda pe sens. Prin urmare banii cheltuiti cu proiectarea controversatei centuri si cu referendum-ul din 2013 s-au dus pe apa sambetei. La paguba respectiva mai trebuie adaugata si blocarea proiectelor de amenajare a dealului Codrisor si a raului Bistrita pe portiunea dintre Podul Budacului si Podul Jelnii. (Vezi: P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill).

  • Modernizarea Strandului Codrisor face parte din ansamblul de agrement oferit de parcul municipal proapat reabilitat. Cu atat mai mult cu cat Strandul este legat de parc prin puntea lui Keinzel, orice interventie de reabilitare trebuie gandita ca un tot unitar. Evident in aceasta viziune unitara trebuie inclusa si Padurea Codrisor. De aceea, nu trebuie aglomerate in incinta strandului locurile pentru picnic dotate cu mese şi bănci, grătare sau locuri pentru ceaun. Acestea pot fi amplasate inafara strandului prin amenajarea Padurii Codrisor dupa modelul de la Schullerwald. De asemenea ar trebui avuta in vedere si asfaltarea drumului de pe malul stang al raului Bistrita situat la poalele Padurii Codrisor cel putin in prima etapa pe portiunea dintre strand si pana prin spatele stadionului unde pe latura dinspre padure sa fie prevazute si locuri de parcare, prin largirea drumului si consolidarea taluzului cu zid de sprijin.

    • Pentru realizarea integrarii parcului reabilitat intr-o zona de agrement extinsa, si a sporirii gradului de functionalitate, legatura intre parcul municipal si padurea Codrisor trebuie facuta nu doar pietonal. In acest sens, ar fi bine ca in viitorul apropiat o parte din circulatia auto sa fie trecuta si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor, intre strandul municipal si Podul Jelnii. Pentru aceasta, ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Aceasta ar crea o fluenta a circulatiei auto dinspre Podul Budacului spre partea de est a parcului, in zona magazinului Liedl si a centrului SPA- Casa Ema.

  • Oare este adevărat? Mă bucur că se discută despre dealul Codrișor în termeni civilizați și cu respect pentru natură. Succes Asociația Bistrița Civică, A.B.C.-ul unui start bun în realizarea acestui proiect! Vă susținem.

    • Mulțumim! Vă așteptăm la dezbaterea publica din 26 mai.

  • Mai sunt două puncte fixe unde se pot semna listele de susținere a proiectului HCL: magazinele „Dynamic Tools” (Stihl, Makita, etc.) Bd. Independenței (BIG) și str. Împaratul Traian. Îi mulțumim d-lui ing. Virgil Petruțiu, care, din America, susține proiectul nostru.

  • Ar fi bine ca dezbaterea cu tema ”Pădurea Codrişor, pădure-parc” sa defineasca traseul viitoarei centuri ocolitoare cu doua benzi pe sens asa cum este prevazut in varianta finala a Master Planului de Transport, punand astfel capat tuturor controverselor legate de distrugerea padurii Codrisor. Asta cu atat mai mult cu cat pe lista priorităţilor infrastructurii rutiere incluse in Masterplanul de transporturi actualizat figureaza un drum expres intre Dej si Bistrita iar prin definitie drumurile expres sunt drumuri naţionale rezervate exclusiv circulaţiei autovehiculelor care nu deservesc proprietăţi riverane şi care au două sensuri de circulaţie cu cel puţin două benzi pe sens, separate de un spaţiu median, şi nu intersectează la nivel nicio altă cale de comunicaţie, iar intrarea şi ieşirea autovehiculelor este permisă numai cu acces dreapta, în locuri special amenajate. Prin urmare reconsiderarea traseului viitoarei centuri ocolitoare a Bistritei este cu atat mai necesar sa fie corelat cu regimul de drum expres. Pe de alta parte, PUG-ul care includea si centura ocolitoare 2Sud aprobat in consiliul local, a ramas fara autorizatia de mediu, in urma unei hotarari judecatoresti prin sentinţa dată de Curtea de Apel Cluj care le dă dreptate contestatarilor centurii prin padurea Codrisor, la 2 pasi de parcul orasului si pe la poarta spitalului TBC. Pacat de banii irositi pe proiectul centurii 2 Sud, pentru care cineva trebuie sa dea socoteala. De altfel, iata ce declara Dorina Tiron pe vremea cand era director- general al CNADNR:
    -„Beneficiarul nu poate să îşi asume acum riscul de a renunţa la Varianta II Sud a centurii ocolitoare Bistriţa, cu atât mai mult cu cât proiectantul, SC IPTANA SA, a încasat deja nişte bani. „Dar, atenţie, noi am plătit nişte bani pentru proiectare. (…).
    ( redactor) – Vreţi să spuneţi că proiectantul a încasat nişte bani până la ora actuală?
    -Păi singur că a încasat, nu-i normal? Doar şi-a făcut treaba până acum. A obţinut avize, autorizaţii aproape de la toată lumea”.
    Numai ca acele avize si autorizatii au fost anulate in instanta, iar acum cineva este bun de plata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.