Bistrița culturală își deschide porțile pentru toți cei care doresc să petreacă o seară de neuitat alături de familie, de prieteni și cunoscuți, străbătând orașul la pas sau bucurându-se de activitățile organizate cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor 2025.
”Anul acesta, cu un efort susținut al managerului Alexandru Gavrilaș, am reușit să aducem în jurul Muzeului Bistrița și alte spații culturale din oraș. Este primul an în care am regândit puțin lucrurile pentru că vrem ca Bistrița culturală să fie deschisă publicului. Să vă încălțați comod pentru că la Muzeu veți petrece câteva ore frumoase, dar apoi puteți merge să vizitați Bodo Gallery, Galeria Arcade 24, Casa cu Lei, Casa Argintarului. Vom avea în fața Muzeului bibliobusul Bibliotecii Județene”, ne îndeamnă muzeograful Gela Neamțu de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Pornind de la ideea că Muzeul este al comunității, la evenimentele organizate aici comunitatea este invitată de fiecare dată.
”De reper în spațiul bistrițean este muzica militară a Garnizoanei Bistrița cu care am mai colaborat de multe ori. Lumea așteaptă cu nerăbdare un moment muzical al acestei formații. Ne-am gândit să mai invităm și Fanfara Rodna care este absolut minunată, iar în anii următori vor fi și alte formații. De ce muzică de fanfară? Pentru că îți dă un vibe, altă stare muzica aceasta care vine de undeva din timp. Vor mai concerta și două trupe din Bistrița, Euforia Band și Sadetica”, a adăugat ea.
Toate activitățile din Noaptea Muzeelor au fost gândite sub cupola celor 75 de ani de existență a Muzeului din Bistrița.
”Vrem, prin activități mai relaxante, să ajungă oamenii să cunoască istoria muzeului. Vânătoarea de comori, care a avut mereu succes, va avea anul acesta trei enunțuri. În momentul în care le descoperi, ajungi la camera comorii. Ce vrem să aducem în spațiul public este și imaginea primului director al Muzeului Bistrița, învățătorul Ștefan Dănilă. Vor fi informații despre personalitatea lui, texte scrise de el, în sensul că, dacă ești din Bistrița și îți vorbește cineva despre Ștefan Dănilă, să știi cine a fost”, a adăugat Gela Neamțu.
Între 18:00 și 24:00 va fi organizat concursul ”Găsește urma!”. Participanții vor scana un cod QR și vor vedea imagini vechi, dar și o prefață a ”Repertoriului arheologic al județului Bistrița-Năsăud” scris de Ștefan Dănilă în 1989.
”Eu îi încurajez pe toți bistrițenii să se îmbrace bine, pentru că nu trebuie să ne sperie că e puțin mai frig, să se încalțe comod, să vină la Muzeu de la 18.00. Avem spații foarte frumos aranjate, ateliere, muzică bună, avem operatorii din HoReCa. Vor fi tot felul de preparate culinare gustoase. Cu voie bună, cu o deschidere pe care trebuie să o avem să ne întâlnim, să luăm centrul Bistriței la pas și să avem o seară frumoasă. Se poate și în Bistrița să trăiești evenimentele acestea poate nu chiar ca în marile orașe europene, dar similar”, a mai spus Gela Neamțu.
Evenimentul Noaptea Muzeelor va fi organizat între orele 18.00 și 24.00, iar accesul este gratuit.
Adaugă comentariu