Actualitate

CSM Bistriţa, deocamdată fără bani de la bugetul local al Bistriţei. Cum s-a spălat pe mâini primarul

Echipa de handbal CSM Bistriţa s-a îmbătat cu apă rece în momentul în care a contat pe 2 milioane de lei de la bugetul oraşului Bistriţa. Primarul Ovidiu Creţu, un adversar declarat al finanţării sportului prin contract direct cu administraţia pe motiv că astfel de situaţii au făcut ca primarii să ajungă pe la DNA, a reuşit să blocheze alocarea de bani către echipa preferată a şefului CJ, Radu Moldovan.

Mai întâi, edilul oraşului nu şi-a asumat în nume propriu iniţierea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care să fie alocaţi bani către CSM Bistriţa, iar după ce consilierii au adoptat de capul lor documentul, funcţionarii nu l-au mai semnat de legalitate. Dacă în cazul secretarului Floare Gaftone e mai puţin probabil că ar fi executat ordinele primarului, Dumitru Cincea- directorul executiv de la Direcţia Administraţie Publică-Juridic, este omul care nu iese din cuvântul şefului său. Ca urmare, Hotărârea Consiliului Local Bistriţa prin care se alocau de la bugetul local două milioane de lei echipei de handbal a CSM Bistriţa nu a fost considerată legală de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud  întrucât nu a fost semnată de legalitate de cei doi. În data de 28 septembrie a.c., Prefectura a trimis o adresă prin care cerea Consiliului Local unele explicaţii şi clarificări. La vremea aceea, primarul Ovidiu Creţu era în concediu, iar la conducerea Primăriei Bistriţa se afla viceprimarul Cristian Niculae. Acesta din urmă a cerut un punct de vedere de la conducerea Clubului Sportiv Muncipal Bistriţa, iar directorul Adrian Moldovan i-a spus că totul este în regulă.

„Am iniţiat acest proiect, toţi consilierii, pentru că dorim să finanţăm echipa de handbal CSM Bistriţa. L-am susţinut şi l-am votat. Am discutat şi cu cei de la CSM, din punctul lor de vedere totul este în regulă în ce priveşte hotărârea noastră. Eu cred că trebuie să mergem mai departe cu acest proiect şi să finanţăm echipa de handbal CSM Bistriţa”, a spus viceprimarul Cristian Niculae în şedinţa de joi a CL.

Cu toate acestea, deşi a trecut o lună de când Prefectura a semnalat că ceva nu este în regulă cu acel proiect solicitând clarificări în 5 zile, Primăria Bistriţa nu a dat niciun răspuns reprezentanţilor Guvernului pe motiv că legislativul se întruneşte abia la finalul lunii octombrie.

„Sunteţi două autorităţi diferite: legislativă, care e Consiliul Local Bistriţa, şi executivă care e Primăria Bistriţa. Nu putem trimite două puncte de vedere diferite din acest corp de clădire. Punctul de vedere al executivului trebuie să fie pe masa deliberativului ca să vedeţi care sunt punctele de vedere ale specialiştilor din Primărie, obligaţi să vă răspundă la întrebările suplimentare în aşa fel încât, în calitate de iniţiatori, să fiţi în cunoştinţă de cauză dacă vă menţineţi, dacă revocaţi actul adoptat. Punctul de vedere al domnului Adrian Moldovan de la CSM – invocat de domnul viceprimar Niculae – nu are valoare juridică. Conform legii, singurul care poate interpreta un act normativ este emitentul, iar CSM Bistriţa nu are această cădere. Primăria finanţează. Este clar că nu discutăm aici cu un cunoscător al dreptului administrativ. Domnul primar vă putea convoca într-o şedinţă extraordinară dacă dorea. Aţi fi putut reveni asupra hotărârii să o îmbunătăţiţi, să o modificaţi sau să o abrogaţi”, a spus secretarul Gaftone.

Primarul Ovidiu Creţu a găsit însă repede ieşirea din situaţie, invocând că secretarul e de vină.

„Aţi primit această adresă de la cel care mi-a ţinut locul, domnul Niculae Cristian în data de 28. Aveaţi obligaţia să contactaţi Prefectura, să spuneţi că şedinţa CL se ţine la sfârşitul lunii octombrie. Dacă domnul prefect solicita 5 zile, trebuia să mă anunţaţi referitor la acest lucru. Dumneavoastră aţi repartizat adresa consilierilor, aţi dat tot felul de recomandări aici, dar trebuia să faceţi nişte lucruri clare şi simple. În cazul în care prefectul solicita să se ţină o şedinţă extraordinară pentru acest lucru, trebuia să îl informaţi pe domnul viceprimar atunci imediat, care, ţinându-mi locul, putea să convoace şedinţa. Nu aţi făcut nimic şi acum veniţi şi spuneţi că trebuia să convocăm cu cinci zile înainte. Eu cred că legătura pe care dumneavoastră trebuia să o asiguraţi nu aţi făcut-o”, a spus Creţu.

În apărarea secretarului a sărit consilierul Ioan Peteleu (PNL): „Nu cred că trebuie să vă hazardaţi în declaraţii că trebuia să răspundă cineva la adresa asta care este clar transmisă către Consiliul Local cu termen de răspuns 5 zile. CL trebuia să fie convocat de cei puşi să îl convoace, nu să îl mai întrebăm pe prefect dacă chiar 5 zile a spus. Cam aşa sună ce a spus primarul mai devreme, iar doamna secretar a fost ghilotinată”.

La rândul ei, Flaore Gaftone a explicat cum au stat lucrurile:  „În data de 28 septembrie, această adresă a intrat în instituţie şi tot în 28 septembrie eu i-am comunicat domnului primar că răspunsul e solicitat în termen de 5 zile şi că nu este convocată şedinţa Consiliului Local. Adresa prefectului nu se adresează secretarului. Au fost situaţii în care prefectul s-a adresat secretarului municipiului. Primarul este singurul care poate convoca CL. Am trimis adresa tuturor consilierilor locali pe mail în ziua când am primit-o, iar 5 zile nu este un termen de decădere, ci de recomandare a prefectului”.

Consilierul Andrei Kozuc (PSD) a început să ţipe că şi o treime dintre consilieri pot convoca şedinţa CL în cazul în care doresc acest lucru. Totuşi, chiar dacă s-ar fi întrunit, aleşii nu ar fi avut ce discuta din moment ce funcţionarii Primăriei Bistriţa nu au explicat de ce refuză să semneze de legalitate respectiva Hotărâre a Consiliului Local.

În aceste condiţii, cu soluţia salvatoare a venit consilierul PNL, avocat Diana Morar: „Ca să ştim ce votăm, ne-ar fi util să ne puneţi la dispoziţie punctul de vedere al Primăriei Bistriţa remis Prefecturii. Dacă nu se poate la această şedinţă, propun să discutăm la următoarea şedinţă. Noi nu avem ce vota acum”. Ca urmare, s-a votat amânarea, iar subiectul va fi reluat cel mai probabil luna viitoare fie într-o şedinţă extraordinară, fie într-una ordinară de la final de lună. Cert este că, între timp, cele 2 milioane de lei rămân tot în puşculiţa Primăriei Bistriţa.

4 comentarii

  • pai au sponsori destui. sau ……nu mai au ??
    au fost minciuni ?
    sa le dea R. Moldovan si aia ai lui din CJ banii . bani personali .
    de ce sa ia de la populatie ???
    nu avem atitea de facut cu ei, mai ales ca uitati ce vremuri ne asteapta.
    parerea mea.

  • Un primar care nu iubeste deloc sportul si ecologia.Banii pentru petreciuri au primit aprobarea din start.Pacat ca acest oras e reprezentat de clubul C.S.M Bistrita.Ar trebui sa se numeasca C.S.J Bistriţa-Năsăud…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.