Actualitate

Bistriţa e plină de praf de la deszăpeziri, şosele cu gropi şi centrale termice

Bistriţa este un oraş plin de praf din cauza centralelor termice de apartament, a gazelor de eşapament, a nisipului şi sării folosite la deszăpeziri, dar şi a stării proaste a drumurilor. Agenţia de Protecţie a Mediului atrage atenţia că vom inhala şi mai mult praf dacă autorităţile vor continua să schingiuiască pomii.

„Este foarte important să ştim că perdelele de vegetaţie sunt prezente. Intervenţia brutală în perdeaua verde de protecţie nu e la locul ei, dar, din punctul meu de vedere e o acţiune de sesizat Gărzii de Mediu, ea având atribuţii de verificare şi control. Noi, Agenţia de Protecţie a Mediului, facem parte din acea comisie de inventariere a copacilor şi de luare a deciziilor”, a declarat Sever Roman, directorul APM Bistriţa-Năsăud. El a declarat că perdeaua de protecţie verde are rolul de a opri praful şi zgomotul.

În municipiul nostru e o mare problemă cu praful, cu PM 10, cu particulele acelea fine, purtătoare de metale grele, pe care le inhalăm cu toţii şi le vedem depuse pe maşinile şi hainele noastre. Mai ales acum, iarna, e cea mai vizibilă perioadă în care PM 10 este prezent. PM 10 provine de la deszăpezirea străzilor cu nisip şi sare, de la degradarea şoselelor şi de la arderile casnice. Odată cu desfiinţarea Proditerm, toată lumea şi-a pus centrale termice pe pereţi, iar din această încălzire casnică rezultă foarte mult praf. În aer, emisiile de dixid de carbon, de dioxid de sulf sunt în limite normale mai ales că e vorba de gaz metan, dar a crescut foarte mult praful”, a declarat Roman.

El a explicat că pe panoul din Piaţa Eminescu e prezentat un indice general de calitate a aerului. În schimb, staţia APM de măsurare a calităţii aerului măsoară şapte indicatori relevanţi pentru calitatea aerului. „Am şi o statistică. Valoarea admisibilă este de 50 de micrograme pe metru cub la praf, la PM 10, şi au fost deja trei depăşiri în primele trei luni ale anului. În 2012, au fost 10, iar în 2011 au fost 15. Nu s-au dublat, nu s-au triplat. Au fost depăşiri pe o perioadă de 24 de ore. Am notificat Garda de Mediu, dar nu a fost cazul declanşării unui plan de gestionare a calităţii aerului. Acela se declanşează în momentul în care în cinci zile consecutive se depăşeşte valoarea unui poluant. Întrucât sunt mai puţin de 35 de depăşiri într-una n nu se merge mai departe pe un plan de gestionare a calităţii aerului prin care să restricţionezi traficul din zona în care s-au constatat depăşirile sau să se protejeze perdelele de protecţie”, a declarat Sever Roman.

În ce priveşte planul Primăriei Bistriţa de a tăia şi anul acesta peste 500 de copaci, Sever Roman a spus că instituţia pe care o conduce nu are instrumentele legale să oprească „măcelul”. Din partea APM, în comisia de inventariere şi tăiere a copacilor face parte Crina Năstase care a explicat că Primăria Bistriţa invocă mereu că are o persoană cu masterat în peisagistică şi aceasta ştie ce face. Totuşi, a spus Crina Năstase, APM nu e de acord cu felul în care sunt tăiate crengile copacilor. Cu toate acestea, instrumentul de pedepsire a celor care mutilează copaci îl are Garda de Mediu. Din câte putem observa, până acum, această instituţie nu a făcut absolut nimic pentru a stopa fenomenul.

Cristiana Sabău

5 comentarii

  • Pai dragii mei, atat APM cat si Garda de Mediu cat si Primaria, toti angajatii acestor institutii sunt platiti din banii publici. Dar daca nu puteti face nimic atunci ce puteti face? Din pacate angajatii acestor institutii au ajuns acolo prin fel de fel de relatii si pile politice. Exemplu: actualul sef al Garzii de Mediu, promovat acolo de prefectul Tinteanu nu are nicio pregatire pentru a conduce o asemenea institutie. L-a pus acolo sef ca nu a mai putut fi viceprimar la Sangeorz Bai.Si exemplele pot continua la peste 90% din angajati. „Traiasca partidele ploitice ar trebui sa strige toata ziua angajatii acestor 3 institutii”.

  • Cel puţin numarul gropilor a scăzut la jumătate! Din 2 gropi mici s-a făcut una mare! Autorităţile se culcă pe o ureche, mulţumite de faptul că iarna a rezolvat cel puţin numărul gropilor!

  • De ce se desfinteaza scoala din Ghinda, atata timp cat sunt conditii foarte bune pentru elevi, rezultate in urma renovarii scolii. S-au investit o gramada de bani in aceasta scoala si acuma elevii trebuie sa faca naveta in Bistrita indiferent cat sunt de mici. Ce intentionati sa faceti in cladirea scolii daca elevii vor fi mutati in scolile din oras? Mai bine sa ii ingramaditi prin scolile din oras, unde profesorii nu reusesc sa-i supravegheze pe toti, de cat sa ii lasati la scoala unde au fost? Ne pare rau pentru ceea ce se intampla.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.