Actualitate

”Bistrița e fruntea” la 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România

În Parcul Eroilor din Bistriţa câteva zeci de tineri bistriţeni s-au întâlnit pentru a sărbători prin cântec şi poezie 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România, ziua de 27 martie fiiind declarată sărbătoare națională.

Prof. Florin I. Bojor, organizatorul ”petrecerii culturale”, a menționat:

”Chiar dacă abia azi preşedintele României, Klaus Iohannis a semnat decretul prin care 27 martie devine zi de sărbătoare naţională, tinerii bistriţeni se pare că au fost primii din România care şi-au manifestat în piaţa publică dragostea faţă de basarabeni.

Bistrița e fruntea! La petrecerea naţională de la Bistriţa a cântat aproape toată lumea: atât tinerii de la microfoane, cât şi cei din public, căci cu toţii au primit câte un pliant cu cântecele şi poeziile care se vor interpreta.

Astfel, s-a cântat: Deșteaptă-te, române!, Limba noastră, Odă bucuriei, Măi române, românaş!, Cântec despre Bucovina, Fraţi români din lumea-ntreagă, Eminescu, Tu Ardeal, etc.

S-au recitat poeziile: Cântec despre Transilvania (imnul saşilor), Rugăciunea din urmă – de George Coşbuc, Esenţial de Adrian Păunescu, Limba românească – de Gheorghe Sion, etc.

La final s-a arborat steagul României şi steagul Republicii Moldova şi s-a cântat Trei culori de Ciprian Porumbescu (varianta originală din sec. XIX, nu varianta comunistă).

Invitatul principal al evenimentului a lipsit… Este vorba despre preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon care de Dragobete (24 februarie) a fost invitat la Bistriţa, pentru ca împreună ardeleni şi basarabeni să sărbătorească identitatea lor de români.

Dincolo de orice fel de ideologie, tânăra generaţie prin cunoaşterea reciprocă, prin turism, prin comunicarea virtuală şi prin educaţia păcii îşi va schimba mentalitatea deschizându-se legăturii spirituale şi culturale dintre fraţii de dincolo şi dincoace de Prut.

Tinerii transilvăneni din Bistriţa au fost primii din România care la ceas festiv au aruncat mănuşa unirii pentru tinerii basarabeni, căci unirea dintre România şi Republica Moldova poate fi un vis, dar în contextul destabilizării Europei, e posibil să fie o necesitate!”.

3 comentarii

  • Bei……Moldova este a lu Putin.scurt. Tu crezi ca pe aia(moldoveni),i incalzeste cantul,dansul si poezia ????? Lor le trebuie petrol si gaze ieftine. Dl Bujor…….ginditi putin….ca lumea geme.

  • Sunteți într-o mică eroare. S-a sărbătorit Unirea Basarabiei nu a Transilvaniei cu România. Vă invităm însă de 1 decembrie sa-i amintiți, public, pe toți cei pe care ia-ți enumerat. Nu trebuie să ne ferim de faptul că greco-catolicii au avut un aport substanțial la Unire, dar cred că nu e nevoie de atacuri la persoane care se străduie să cultive patriotismul în rândul tinerilor.

  • Invitatul principal o lipsit pt. ca o servit o OTCA cu URSUL cel mare de la rasarit. S-a dus sa puna la punct reintroducerea limbii ruse ca materie obligatorie in scoli. Astfel se doreste sa se puna stavila limbii ROMANE si aspiratiilor unioniste. Ati vazut ce musafir a fost invitat intr-o tara EUROPEANA ?Asa de viteza a doua, dar sa primesti o figura de ceara din muzeul comunismului parca era prea slugarnic si penibil pt romanii cu verticalitate . Bine ca o stat acasa !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.