(FOTO) Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului internațional de folclor ”Nunta Zamfirei” (28-31 iulie), la care participă ansambluri de dansatori din Singapore, Vietnam, India, Turcia, Serbia, Polonia, Franța, Ucraina, Grecia și, bineînțeles, România, a fost deschisă oficial în prezența primarului Ovidiu Crețu, secretarului de stat în Ministerul Culturii Alexandru Pugna, prefectului Ovidiu Frenț, ministrului pentru Relația cu Parlamentul Viorel Ilie, ambasadorului României în Vietnam, Valeriu Arterni, vicepreședintelui CJ Vasile Puica, viceprimarilor Cristian Niculae și Gelu Muthi, comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Iulian Berdilă, senatorului Ioan Simionca.
”Dragi nuntași, bine ați venit la măritișul celei de-a XXII-a Zamfire. Este o importantă manifestare a folclorului internațional. Noi, românii, am știut să ne păstrăm folclorul, să luăm ceea ce au creat mai frumos strămoșii noștri și să punem apoi în scenă. Ne bucurăm că și în alte părți ale lumii se întâmplă la fel și că an de an beneficiem de prezența unor trupe importante care ne prezintă folclor din toată lumea. Le mulțumesc tuturor că vin să ne prezinte creațiile popoarelor lor. Relu și Orchestra Zuralia au venit să promoveze folclorul romanes și nu numai. Ca în fiecare an, sunt prezente formațiile eșalon Balada și Cununa de pe Someș. Avem invitat la ”Nunta Zamfirei” cel mai bun ansamblu folcloric pe care România îl are, Junii Sibiului, care valorifică folclorul românesc la cel mai înalt nivel. Vă mai amintiți de Doina Armatei, Rapsodia, Ciocârlia, altădată niște ansambluri formidabile, acum avem Junii Sibiului, o formație extraordinară”, a spus primarul Ovidiu Crețu.
”Am dorit să creăm un festival al cărui nume să devină renume. Datele statistice ne arată că Festivalul ”Nunta Zamfirei” este între primele cinci locuri din Europa și în primele opt din lume. Se vorbește frumos despre Bistrița, despre spectatorii bistrițenii, despre ce am croit împreună de-a lungul timpului”, a afirmat directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma.
”Sunt părtaș la bucuria bistrițenilor, care an de an mută capitala folclorului aici la noi. Avem parte de formații venite din țări îndepărtate pentru a aduce momente inedite din folclorul fiecăreia. An de an, la Bistrița vin nuntași de pretutindeni, așa cum descria Coșbuc în ”Nunta Zamfirei”. Anul acesta sunt multe formații care nu au mai fost la edițiile precedente”, a menționat Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii.
Pentru spectacolul de deschidere, au fost invitate Ansamblurile Cununa de pe Someș și Balada, dar și oaspeți speciali: Junii Sibiului și Orchestra Zuralia.
Pe scenă, în tabloul de deschidere conceput de directorul CCM Dorel Cosma, și-a făcut apariția și… George Coșbuc.
În prima zi de festival, înainte de deschiderea oficială, ansamblurile invitate au dat reprezentații în diferite zone din oraș, precum și în Parcul Municipal înainte de spectacolul inaugural.
SÂMBĂTĂ 29 IULIE
ora 9.00: participare la ceremonia dedicată Zilei Imnului Național
ora 20.00 – scena din faţa Palatului Culturii: spectacol susţinut de ansamblurile folclorice din Franţa, Polonia, Singapore, Grecia, Vietnam, Serbia
DUMINICĂ 30 IULIE
ora 12.00: participare la slujba religioasă
ora 20.00 – scena din faţa Palatului Culturii: spectacol susţinut de ansamblurile folclorice din Turcia, Vietnam, India, Ucraina
LUNI 31 IULIE
ora 11.00 – animaţie în diferite zone ale municipiului: Bloc „Lamă” – Ucraina, Piaţa Decebal – Turcia, Piaţa Unicarm – India, Piaţa Independenţei – Vietnam
ora 20.00 – Gala finală: participă grupurile din India, Polonia, Grecia, Singapore, Vietnam, Serbia, Turcia, Ucraina.
Adaugă comentariu