Actualitate

Bistriţa, invadată de saşi la zilele oraşului. Ce personalităţi vin şi ce surprize a pregătit Primăria

Primarul Ovidiu Creţu a spus că premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, cetăţean de onoare al Bistriţei, nu au confirmat încă participarea la zilele oraşului. A făcut-o în schimb vicepremierul Liviu Dragnea. În perioada 22-25 august la Bistriţa vor fi prezenţi numeroşi reprezentanţi ai comunităţilor săseşti, episcopi şi primari ai oraşelor înfrăţite.

”Bugetul total al Zilelor Bistriţei  este de 230.000 de lei, anul trecut a fost 180.000. Noi am realizat în Heidenfeld mai mult şi ne-am permis să creştem. Vom realiza sigur intrări-venituri de 200.000, vrem să realizăm 230.000, să acoperim total cheltuielile. Avem suficienţi înscrişi pentru a acoperi, iar ultima zi de înscriere pentru cei care doresc să închirieze spaţii în Heidenfeld este 14 august. Dorim să putem finanţa acţiunile din aceşti bani. Zilele Bistriţei 2013 sunt dedicate unei mari sărbători, împlinirea a 450 de ani de când Biserica Evanghelică a fost reconstruită de Petrus Italus în forma aceasta, pentru că ea are mai bine de 550 de ani. Există o schiţă a ei din 1478, în care arată cu două turnuri stil roman. Am mutat Zilele Bistriţei din iulie în august pentru a da şi mai mare însemnătate acestei sărbători. Deschiderea festivă va avea loc vineri 23 august în teatrul de vară, aşa se numeşte cortul din Piaţa Centrală. pentru că e un dublu eveniment şi va fi mult mai multă lume, nu putem ţine în sala Primăriei. La cort se va lucra şi va arăta ca un teatru de vară”, a spus Creţu într-o conferinţă de presă.

Zilele Bistriţei vor debuta mai devreme cu o zi, joi 22 august, la Muzeul Judeţean: ”Vom organiza câteva lansări de carte, un volum ”Biserica Evanghelică 450 de ani” al prof. Gaiu şi Duda, va fi lansată prima traducere românească a celei mai importante cărţi despre biserică, traducerea făcută de Anca Berendea. Vom lansa şi volumul de memorii al dr. Victor Moldovan, o personalitate proeminentă din păcate prea puţin cunoscută. Va fi şi expoziţia ”Biserici săseşti din Transilvania”, realizată de Iuliana Fabriţius Dâncu, vom avea avea şi momente muzicale la acel prim pas”.

Ovidiu Creţu a afirmat că în perioada respectivă la Bistriţa vor veni foarte mulţi saşi. ”Hotelurile vor fi full atunci, ei vor sosi mai repede. Şi-au anunţat participarea reprezentanţii oraşele înfrăţite. Delegaţiile din Herzogenrath, Zielona Gora şi Wels vor fi conduse de primarii Cristoph von den Driesch, Janusz Kubicki şi Peter Koits. E important că primarii îşi fac timp să vină la Bistriţa. Cu Wels vom face demersurile până la înfrăţire. Cu delegaţia din Wels va veni şi dr. Frank Fritz, o personalitate a saşilor din Austria, are 90 de ani, nu va lipsi nici vicepreşedintele Asociaţiei Comunităţii Saşilor, Werner Henning. Vor participa reprezentanţi de vârf ai asociaţiilor săseşti, inclusiv HOG Bistritz-Nosen, care va ţine adunarea anuală la Bistriţa, de aceea cel puţin 200 de persoane de la HOG Bistritz-Nosen vor fi prezente. Vor veni şi consulul general al Germaniei la Sibiu, Thomas Gerlach, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, Martin Bottesch, fost preşedinte al CJ Sibiu, şi Episcopul Bisericii Evanghelice, Reinhart Guib. Invitaţi de onoare sunt cetăţenii de onoare şi bursierii NOSA. Nu am confirmarea participării domnilor Victor Ponta şi Crin Antonescu, dar la una din zile va participa vicepremierul Liviu Dragnea”.

El a declarat că în fiecare zi de sărbătoare vor fi organizate vizite ghidate pe cele cinci trasee stabilitate cu ocazia proiectului de promovare a oraşului. ”În sala Primăriei va fi expoziţia filatelică ”Barocul în filatelie”, iar vineri delegaţiile străine vor participa la o seară săsească în Heidenfeld, de folclor săsesc. Sâmbătă e ziua Bisericii Evanghelice şi va fi fi oficiată o slujbă arhierească de către Reinhart Guib. Saşii se vor aduna în Piaţa Unirii în costume populare şi vor veni într-un marş până la biserică, este un obicei al lor, va fi o paradă a portului săsesc. În Biserică va fi vernisată şi o expoziţie. La Primărie, ca şi în anii trecuţi, cu oraşele partenere va fi o conferinţă cu tema ”Simboluri şi oameni – valori europene comune”. Seara va avea loc concertul celor trei tenori (Ştefan Pop, Florin Ormenişan, Cristian Mogoşanu), am fi vrut să-i spunem ”Trei tenori bistriţeni”, dar din păcate Ovidiu Purcel nu poate veni. Am fi vrut un concert de vârf la care să vină şi soprana Anita Hartig, dar nici ea nu poate fi aici în 24 august. Seara va fi şi Miss Bistriţa, iar de la 22.00 declanşăm ”Noaptea albă a Bisericii Evanghelice”. Concitadinilor noştri le place viaţa de noapte. Vom pregăti animaţie stradală cu domniţe, cavaleri, jonglerii cu foc, proiecţii de film, lasere, recital de poezie şi muzică. Pentru duminică 25 august pregătim şi un program pentru copii”, a detaliat primarul.

Ovidiu Creţu a adăugat că în 24 şi 25 august în Heidenfeld va fi discotecă în aer liber, de la ora 23.00 (”Sperăm, să fie de succes şi vom perpetua”, iar în 25 august un eveniment ecumenic ”nemaiîntâlnit în România şi în Europa în ultimii 300 de ani”. ”Avem confirmaţi patru episcopi ai bisericilor istorice: Mitropolitul Clujului ÎPS Andrei, Episcopul Evanghelic Reinhart Guib, Episcopul reformat maghiar, Episcopul greco-catolic de Cluj, Florentin Crihălmeanu. Aşteptăm confirmarea unui episcop din partea Bisericii Romano-Catolice. Înaltele feţele bisericeşti vor veni în fruntea unor alaiuri. Seara pe pietonal vor cânta Anda Adam, CRBL, Hara, Taxi, în Heidenfeld va fi folclor românesc, iar închiderea manifestărilor este pe pietonal, la ora 24.00, cu foc de artificii”, a spus Creţu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.