Județul Bistrița-Năsăud a înregistrat performanța negativă de a fi primul din România în ceea ce privește scăderea înmatriculărilor de societăți cu răspundere limitată cu 59,17% față de aceeași perioadă din 2019.
Potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, numărul de firme, inclusiv PFA și societăți comerciale, înființate în ianuarie 2020 comparativ cu aceeași lună a anului 2019 a scăzut cu peste 37%, înființările de SRL înregistrând de asemenea o scădere importantă, de aproximativ 47%. Astfel, din analiza datelor, diferențele procentuale în luna ianuarie 2020 în comparație cu luna ianuarie 2019 sunt:
- înmatriculările de SRL au scăzut de la 13.016 în 2019 la 6.897 în 2020 (aproximativ 47%).
- înmatriculările de PFA au crescut de la 1.872 în 2019 la 2.148 în 2020.
- înmatriculările de Întreprinderi Individuale au crescut de la 659 în 2019 la 662 în 2020.
- înmatriculările de alte entități au scăzut de la 93 în 2019 la 85 în 2020.
Județele care au înregistrat cele mai mari diferențe procentuale în luna ianuarie 2020 au fost:
- Bistrița-Năsăud, care a înregistrat o scădere a înmatriculărilor de SRL de 59,17%.
- Sălaj, care a înregistrat o scădere a înmatriculărilor de SRL de 58,01%.
- Ialomița care a înregistrat o scădere a înmatriculărilor de SRL de 59,17%.
- Vrancea, care a înregistrat o scădere a înmatriculărilor de SRL de 57,71%.
- Dâmbovița, care a înregistrat o scădere a înmatriculărilor de SRL de 56,48%.
Domeniile de activitate economică în care s-au înregistat cele mai mari diferențe procentuale au fost:
- Industria prelucrătoare, care a înregistrat o scădere de 74,27%.
- Industria extractivă, care a înregistrat o scădere de 68,42%.
- Activități de spectacole, culturale și recreative, care a înregistrat o scădere de 63,12%.
- Distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare, care a înregistrat o scădere de 68,42%.
- Sănătate și asistență socială, care a înregistrat o scădere de 52,54%.
În comparație cu anul 2018, mediul antreprenorial în anul 2019 a înregistrat o creștere în ce privește radierea profesioniștilor, dar o scădere în ce privește numărul de înmatriculări, dizolvări și suspendări.
Rata de supraviețuire a unei afaceri în România este de 52,7%.
Cu alte cuvinte, aproximativ 1 din 2 afaceri reușesc să supraviețuiască arată calculele REGnet.ro realizate pe baza datelor ONRC din ultimii 25 de ani.
Birocratia si lipsa de profesionalis a crescut la registru comertului proportional cu scaderea numarului de firme noi. Vedeti aici noua declaratia pentru actionari unde suntem purtati pe drumuri anapoda in loc sa o putem face aceasta noua declaratie online.
Si ghici cine e director la Registrul Comertului Bistrita…. Aaaaaaa Ioan Nelu Turc, candidat la functia de primar al Bistritei. Avea posibilitatea din functia pe care o detine sa faca propuneri si sa gandeasca o debirocratizare a institutiei care sa fie prezentata la nivel mai inalt pentru a se lua masuri. Dar ce sa vezi, e mai simplu sa stai la stat. De asta am tot spus ca acest domn nu a facut absolut nimic pentru nimeni. A stat la STAT ca un ingamfat si plin de el si nu e singurul care are acest comportament. Halal candidat !
Există si o altă explicație: anul trecut funcționa programul Start Up Nation
Foarte multi au deschis firme pt a se înscrie in acest program
Eu cunosc cel putin 20 de persoane care au făcut așa.
Anul acesta programul e doar o poveste. Pt ca guvernul actual nu are bani
Bine că doi ani la rând au fost bani…
Ca si pentru multe alte lucruri.
De altfel instabilitatea politică nu are cum sa încurajeze antreprenorii
Cu legi schimbate in fiecare zi , cu taxe tot mai mari pentru a putea susține puturosul si umflatul aparat de stat , cu controale peste controale , discriminate fata de firmele străine , tratate cu ostilitate de administrația locala , era de așteptat ca aici se va ajunge !
Si acesta e doar începutul !
Dacă vrei să îți meargă bine firma trebuie să cotizezi în campanie pentru partid…indiferent care este el…de preferință cel care de pe val.
Poate ca intr-o zi te va ascunde si pe tine noua securitate , macar la dezalcolizare avand in vedere ce aberatii folosesti.
Si evaziunea fiscală pe care o fac toți cei care nu plătesc impozite la stat ii distruge pe cei care le plătesc .
Ia sa meargă ANAF sa verifice câte bonuri fiscale se dau de 8 Martie la coafor, manichiura si alte înfrumusetari ……..
si la restaurante, care au TVA de 5% !
Și la cabinetele private ale medicilor care îți iau 200 de lei pe o consultație si nu îți dau bon fiscal !
In tara asta, dacă vrei să faci ceva, imediat apar controalele și dau amenzi aberante pt nimic până te falimentează. Nu vă mai ascundeți după deget, acesta e motivul principal. Te prinde greața, prinzi ură pe anaf dsv etc, închizi șandramaua și te cari dracului din țara asta.
Se dă vina pe PNL , dar o bună parte din politicile ce au distrus antrepenoriatul se datorează politicilor PSD.
Cine e nebun să piardă bani şi efort înrr-un sistem stufos , ultrarestricținat şi ultrabirocratic unde 1 antrepenor e pus la mila a 10 funcționari puşi să-l supravegheze şi să-i bage bețe-n roate??
” Bussines Unfriendly ”
Iar rata de inovare nu pare prea interesantă, se importă idei şi afaceri ce sunt clasice, adică la capătul vieții prin alte țări. Mici afaceri familiale legate de construcții, renovări, restaurante, catering, frizerii , florării, patiserii, .tipuri de afaceri legate de consum, nu neapărat ce pot fi disruptive în competiție internațională.
Nu prea auzim de start-uri high tech care să inglobeze expertiză tehnologică de vârf.
A fost mereu la fel, indiferent ce partid a fost la putere.
In tara asta daca se faceau lucrurile bine si cu cap eram acum la nivelul Poloniei dar cum tara a fost si este condusa de mafioti si incompetenti nu se merita nici sa tragi apa de la wc in asta tara. La ce salarii mici sunt in privat fata de ceide la buget…
Oameni buni, tara asta nu este pentru oameni corecti si cinstiti…statul prin reprezentantii sai te desfiinteaza…sa dai mita,sa furi sa nu platesti taxe e normal in tara asta…