În Bistriţa-Năsăud, cei mai mulţi salariaţi lucrează în industrie şi servicii, însă banii pe care îi câştigă sunt puţini, veniturile lor fiind situate sub media regională şi naţională. În tot acest timp, cifra de afaceri în industrie a înregistrat creşteri.
„Orice s-ar spune, din punct de vedere economic, suntem un judeţ industrial. În Bistriţa-Năsăud, indicele producţiei industriale în anul 2016 a avut valoarea de 101%, în timp ce în regiunea de nord-vest de 107,4%, iar în România de 101,7%. Din punctul de vedere al producţiei, suntem undeva aproape de media naţională. Activităţile industriale cu indici de creştere mai consistenţi sunt: fabricarea pieselor pentru mijloace de transport rutier – 116,64%, fabricarea echipamentelor electrice – 105,69%, industria construcţiilor metalice şi de metal – 103,6% şi industria alimentară cu 103,63%. Celelalte activităţi au înregistrat descreşteri”, a spus Mircea Chira, directorul Direcţiei Regionale de Statistică, la şedinţa Colegiului prefectural.
În ce priveşte indicele cifrei de afaceri din industrie, la noi acesta a înregistrat valoarea de 107,9%, în timp ce în regiunea de nord-vest a fost de 107,6% şi la nivel naţional de 104,7%.
„Vârful lunar în dezvoltarea producţiei pe cifra de afaceri măsurată este în luna septembrie când creşterile faţă de septembrie 2015 au fost de peste 15,3% la producţie şi peste 24% la cifra de afaceri din industrie”, a adăugat şeful Statisticii.
În ce priveşte piaţa muncii, în 2016 în Bistriţa-Năsăud au lucrat 64.645 de persoane faţă de 62.308 persoane cu un an înainte, creşterea fiind de peste 8,44%, cea mai mare creştere în comparaţie cu structurile regionale şi naţionale.
„Din luna iulie 2016, numărul mediu de salariaţi din Bistriţa-Năsăud a trecut de 68.000. Avem 1,35% din totalul salariaţilor din România. Pe regiunea de nord-vest, în 2016 reprezentam 9,75%. În Bistriţa-Năsăud ramura preponderentă pe efectivul de salariaţi este industria şi construcţiile. La polulul opus în regiune este Clujul cu pondere preponderentă în servicii din sectorul terţiar”, a explicat el.
În 2016, peste 50% dintre salariaţii judeţului lucrau în industrie şi construcţii. Agricultura a fost extrem de slab reprezentată ca salariaţi, doar 2,3% din totalul acestora muncind în acest domeniu, iar serviciile aveau angajaţi 45,5% din totalul salariaţilor. În 2015, ponderea salariaţilor era în domeniul serviciilor, peste 50%, în timp ce industria şi construcţiile înregistrau sub 50% din totalul acestora.
Potrivit lui Mircea Chira, la sfârşitul anului 2016, în Bistriţa-Năsăud erau şi 4857 de şomeri, mai mulţi faţă de decembrie 2015. „La noi, numărul şomerilor a crescut puţin faţă de regiune şi România. Ca pondere, şomerii din judeţ reprezentau 12,4% din totalul celor din regiune şi 1,16% din România. Rata şomajului a fost sub cea naţională, la sfârşitul anului aceasta fiind de 3,6% faţă de regiunea de nord-vest cu 3,2% şi faţă de România cu 4,8%. În regiunea nord-vest ameliorează rata şomajului judeţele Cluj şi Bihor. Clujul are o rată a şomajului de 2% şi ceva”, a mai explicat el.
Bistriţenii au câştigat anul trecut salarii medii brute de 2143 de lei faţă de anul precedent când au avut 1865 de lei, creşterea fiind de 278 de lei în medie pe lună.
„Această valoare este sub aceea a mediei regionale şi şi mai sub faţă de cea a mediei naţionale. Decalajul acesta ridică foarte multe semne de întrebare: de ce se câştigă mai puţin în Bistriţa-Năsăud faţă de restul României? Trebuie să ne uităm la structura economică a judeţului. Salariile mari sunt în domeniile de vârf cum sunt cercetarea ştiinţifică, transporturile, învăţământul universitar, etc., ceea ce noi, în Bistriţa-Năsăud, nu prea avem şi atunci este oarecum justificat faptul că la noi se înregistrează o medie salarială sub cea naţională şi regională”, a mai spus Mircea Chira.
În Bistriţa-Năsăud erau la sfârşitul lui 2016 un număr de 58.000 de pensionari, în creştere faţă de regiunea de nord-vest şi România unde numărul pensionarilor a început să scadă. Pensia medie lunară în trimestrul patru era de 776 de lei în creştere faţă de 2015 când era 741 de lei.
Cum de avem someri in crestere cand la somaj sunt multe solicitari de la angajatori .
Atata timp cat sunt locuri de munca vacante nu ar trebui acordat ajutorul de somaj.
Cei de la stattistica doar numara si aduna ceea ce primesc, asa ca nu ar trebui sa-si puna semne de intrebare.
Se doresc salarii mai mari ,dar acestea exista doar ca nu apar in statistici.Asa ca nu mai atacati firmele care lucreaza legal si platesc o gramada de taxe si verificati cu atentie restul firmelor, doar au crescut salariile la bugetari deci ar trebui sa cresca si randamentul angajatilor la buget care au ca sarcina controlul .Nu?
O cale simpla :Sa zicem ca d-na stomatolog are un venit declarat 8000 de EURO pe an, dar in anul respectiv a achizitionat o masina de 30000 de EURO, de unde diferenta? De la matusa Tamara?
In privinta locurilor vacante de ce sa vina oameni sa se angajeze la tine daca tu nu-i platesti, nu ai vrea tu sa vina sa faca nunca voluntara saqu sa vina cu bani de acasa?
Platestei bine si o sa ai coada la poarta!!!!!
in toata europa toti alcolosti iau 1000 2000 euro pe luna sa aiba de baut venit minim .
si tu vrei sa pui militia ca pe vremea lu ceasca sa il bage la munca
Asta-i realitatea. Structura ramurilor industriale, enumerate de domnul Mircea Chira,ne arata ca și pentru viitor sunt slabe șanse ca salariul sa crească. Cauzele sunt mai multe.Structura învățământului, calificarea persoanelor care mai rămân în acest județ, poziționarea geografica și multe altele. Situația aceasta este o oglinda a ceea ce au realizat de fapt generațiile de politicieni de după 1990. Ei nu au fost capabili să înțeleagă că numai cu festivaluri, concerte și multa aghiazmă nu poți ridica economic un județ. De agricultura nici nu mai vorbesc.
Exlicatia pentru salarile mici este foarte simpla. Judetul fiind mic toti agangajatori majori se cunosc bine intre ei si sunt intelesi sa dea salari cat mai mici.
Prin urmare oamenii capabili si bine pregatiti nu au cum sa-si gaseasca un loc de munca bine platit pe masura capacitati lor si prefera sa fuga la Cluj sau in Europa acolo unde valoarea este apreciata.
Alta explicatie este si prezenta Leoni care strategia lor ecomomica este sa plateasca forta de munca cat mai putin, (asa vor sa scoata produse ieftine cu care sa domine piata).
fata de alte orase mici, Bistrita are totusi o zona industriala ingrijita, functionala si asigura cate de cat locuri de munca. Problema se pune cand firmele mari trebuie sa trimita impozitele lor la regiuni, si nu raman in judet!!! Este clar ca inca mai avem oameni harnici si constienti ca un salariu chiar si mai mic este mai bun decat nimic! Dar si angajatorii ar trebui sa se uite putin la angajati, sa le ofere ceva mai mult, sa ii fidelizeze si sa nu aiba tot timpul impresia ca angajatii sunt niste roboti. Pana la urma trebuie sa ne invatam ca daca vrem salarii mari trebuie sa oferim si calitate si randament, sa acceptam faptul ca patronii au propriile lor probleme si riscuri, ca nu este usor sa duci in spate o afacere in ziua de azi! In orasele cu salarii mari, si cheltuielile sunt pe masura!!!
Alta cauza sunt asa zisi afaceristi din ‘minoritatile religioase’ care un provaduie si alta fac: tepe si salari minuscule.
Situatia cu salarile mici este din statistica ‘alba’ dar ia faceti voi si niste cercetari la statisticile ‘negre’ unde se primesc bani nedeclarati si o sa vedeti ca nu este chiar asa. S-au faceti alt experiment mergeti in orice localitate din judet cautati 10-20 muncitori cu 120 lei pe zi si o sa vedeti ca nu vine unu fara 150 lei si o mancare si atunci unde-i adevarul ? Sa reduca TRANTORII din parlament darile la jumatate si o sa vedeti cum salarile se dubleaza peste noapte. Statistici de 2 bani!!! nerealiste asta este solutia reducerea darilor la jumatate si totul ar fi vis si ptr. oameni si ptr. GOLANUL de STAT. Atatia trantori pe spatele privatilor!!
Cand va fost bine a-ti zis ca e rau! No amu ca vi rau bine vi?
s-au redus din dari, s-a redus TVA-ul la paine si totusi painea s-a scumpit, si salariile tot mici sunt??? si daca ar fi dari zero, patronii cei mai multi si-ar tine lor tot venitul!!! In Romania inca nu exista oameni de afaceri care sa gandeasca si pentru comunitate, doar pentru ei deocamdata! Cei de la stat la randul lor platesc dari, si cheltuieli tot in tara asta, nu sunt ei vinovatii neaparat.Adevarul este ca nu se munceste…. asa cum in tarile din vest e plin de romani care lucreaza si ei stau pe ajutoare sociale, asa si in Romania, romanii din ce in ce mai putin vor sa lucreze( foarte bun exemplu cu 120-150 de lei pe zi cat nu castiga nici un director) si or veni altii din tari mai sarace sa lucreze pe bani mai putini!
Daca ar fi platiti bine la ‘alb’ nu ar mai lucra la negru. Logic nu?
salarile pensile si venitu minim trebe sa creasca an de an cu 25 % .
asa creste si pibul si daca faceti un calcul va scadea si datoria externa in procente din pib .
de ce ue ne vrea ca si colonie ?
ne vor cu salari mici
Expliatia e simpla: PSD.
La fel ca Teleormanul, judetele conduse de PSD sunt la coada carutei. Votati CIUMA ROSIE!
Mircea, PD-isti actuali PNL-listi au TAIAT SALARILE, ma gandesc ca nu ai uitat intentionat acest lucru. ups! ;o)))
Ca-sa creasca salarile trebuie sa creasca economia. Pentru a creste economia ntrebuie construita o infrastructura reala: o autostrada sau macar o varianta ocolitoare, eventual un aeroport.
poi…in statistici cifra de afaceri a crescut…..si salariile …nu!!!!!!!!!!
Daca muncim lafel si chiar mai mult ca ceilalti din celelalte din UE ar trebui sa fim macar lafel sau mai bine. In schimb pe langa ca suntem platiti sub orice critica si conditile de munca sunt naspa rau.
In schimb cand este vorba de salri suntem coada cozilor.
Cine mai ramane aici sa nu uite becul aprins.
Exista o vorba din popor pe care patroni nostri o neglijeaza ‘Cum ma patesti asa iti dansez’ adica ma platesti prost atunci si muncesc prost.