Actualitate

Bistrița nu ar face față unui seism puternic. De ce nu există nicio listă cu imobilele în pericol

Cu o mulțime de case vechi, majoritatea situate în centrul istoric al orașului, și cu un număr mare de apartamente modificate de proprietari în interior fără niciun acord din partea autorităților sau măcar un proiect avizat de specialiști, Bistrița ”nu ar face față unui seism de amplitudine”, a spus primarul Ioan Turc.

Edilul a declarat, într-o emisiune la postul de televiziune AS-TV, că, în ciuda acestui fapt, nu există o listă cu imobilele care ar putea să nu față unui seism întrucât ”științific”, orașul nu se află într-o zonă de risc.

Din fericire, Bistrița nu este într-o zonă cu nivel de pericol seismic și e bine că nu suntem pentru că, acolo unde se întâmplă asemenea lucruri, chiar în țări foarte dezvoltate, repercusiunile sunt întotdeauna majore. Avem, în Bistrița, destul de multe clădiri care cu certitudine nu ar face față unui sesism de amplitudine mare, clădiri vechi, construite cu foarte mulți ani în urmă. Să nu uităm că, și în apartamentele construite începând cu anii 60, s-au făcut tot felul de intervenții. Oamenii au mai demolat, au vrut să își crească confortul interior, ori demolarea unor pereți fără autorizație de construcție, fără un proiect, este de natură să afecteze într-o măsură mai mică sau mai mare rezidența clădirii. Din fericire, municipiul Bistrița și județul Bistrița-Năsăud nu se află într-o zonă cu nivel seismic semnificativ. Nefiind într-o zonă cu risc seismic, nici nu s-a făcut o listă cu clădirile în pericol. S-a apreciat de către cei care se ocupă de aceste probleme că nu este cazul pentru municipiul Bistrița să aibă o listă cu clădiri care ar putea să aibă probleme la un seism. Eu zic să fim optimiști. Totuși, determinabil prin mijloace științifice, Bistrița nu se află în pericol. Nu este o opinie.

În România există trei tipuri majore de subplăci tectonice: Placa Panonică, Placa est-europeană și Placa moesică. Toate trei se întâlnesc în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară.

În mod surprinzător pentru specialiști, în ultimele zile s-au produs cutremure semnificative în județul Gorj. Aici se întâlnesc Placa Panonică și Placa Moesică, care au suferit spărturi de-a lungul timpului.

Experții spun că cele mai recente cutremure s-au produs, pentru că zona se afla într-un proces de reechilibrare. Toată energia acumulată aici a fost eliberată, iar din această cauză au continuat să apară peste 200 de replici mai mici.

În ultimele zile s-a produs aici cea mai mare activitate seismică de când se fac înregistrări în România. Din această cauză, zona va fi reclasificată drept zonă seismică de risc.

Zona Vrancea este responsabilă pentru 90% dintre cutremurele care au loc în România, dar specialiștii vor monitoriza atent de acum înainte și Oltenia.

Etichete

18 comentarii

  • Cu o multime de case vechi Bistrita isi arata de fapt valoarea de BURG Transilvan.
    Nu ar face fata doar cateva cornise si poduri la unele case de pe Dornei, Titulescu Sincai, culmea chiar in fata Primariei care priveste nepasatoare la cum arata zestrea de baza a vechiului oras medieval .
    Nici un primar nu a intreprins nimic, impreuna cu disciplina in constructii, cu Politia Locala etc. toti sunt spectatori si nu aplica legea desi este stipulat clar iar consilierii au votat ca pentru rele tratamente se poate cere un impozit de 500% pana ce proprietarul invata sa isi faca treaba fata de un monument istoric.
    Fara aceste ansambluri vechi Bistrita nu este atractiva pentru turisti. Nimeni nu vine sa iti admire blocurile fie si ele noi.
    Daca domnul Primar se teme de cutremure sa dea ordin sa inceapa marea DEMOLARE incepand cu SUGALETELE si continuand cu tot centrul vechi.
    Il asigur desi nu sunt specialist sa vada harta cutremurelor cu desenul faliilor si v-a constata ca Bistrita nu are treaba la acest capitol.
    In istoria recenta din 1940,1977 la cele doua mari cutremure la Bistrita s-a simtit undeva la 2,5,–3 grade.
    Desigur ca la blocurile cu 10 etaje senzatia si perceptia e alta.
    Casele vechi se sprijina una de alta, au un reazam foarte puternic asa au stiut sasii sa le construiasca, iar administratia si romanii trebuie sa invete altceva din zilele noastre.
    sa faca bine sa inteleaga ca un razboi pustiitor de la vecinii din rasarit este mai apasator si mai sigur ca vine, decat un cutremur major.
    Sa vada cat de bine au fost tintite cu rachete blocurile cu 10 etaje din Bahmut si alte orase ucrainene.
    Sa vada cat de tare au picat cele cu 10-15 etaje la cutremurul din Turcia.
    Fugiti dragi romani cat colo de astfel de imobile .

    32
    43
    • Bălane casele bătrânești din zona veche sunt șubrede. Unele din ele sau prăbușit fără nici-un cutremur, nu mai vorbi prosti.
      Turnul de PIATRĂ nu este relevant fiindcă cum spui tu este altfel construit decât restul caselor.

      30
      7
    • Eliberați Zidul Cetății din gratile de închisoare.
      Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței . Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi daor accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de apărare din parc vor face o buclă agreabilă de plimbare cu biccicleta și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
      https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ

      63
      4
  • Apucati-va domnilor EDILI si trimiteti prin posta si cu Politia la fata locului sesizari cu termene clare de renovare la cladirile cu probleme.
    Faceti naibii odata curat si prin curtile unde sunt coproprietari si unde exista constructii de tip rural, cotete, garaje, lemnarii , boxe etc. adevarate mizerii unde colcaie sobolanii.
    Rog ca vizita sa inceapa pe B-dul Independentei , unde personal am demolat sase(6) la doua imobile dar mai sunt si nu pot de unul singur.

    17
    45
  • Cel mai inalt turn de biserica din piatra finalizat in 1519 este aici la Bistrita si este mostenirea fabuloasa de la sasii nostri .
    Acesta este reperul si raspunsul exact in fata cutremurelor care s-au resimtit din toti acesti ani.
    El ne demonstreaza noua sa nu fim isterici si sa nu mai fabulam nimic la povestile scornite si inventate despre starea orasului in caz de cutremur.
    Este in picioare, falnic si drept si nimeni vreodata nu mai este capabil sa inalte o asa maretie.
    Restul sunt blocuri, urbanism si povesti puse cu furca.

    22
    37
  • Conform specialiștilor din japonia cele mai periculoase blocuri sunt cele cu spații comerciale la parter fara pereți de susținere ( cele din spate de la mol de exemplu). Pot fi ele noi, pur și simplu se rup de la parter. In Japonia nu se mai construiesc astfel de blocuri din anii 90. Bine la cum s-au construit blocurile la noi cu pereți subțiri in caz de cutremur mi-e teamă că tot ce e nou o sa fie la pământ.

    23
    2
  • Pentru impostorii care au treaba cu autorizatia mea le mai transmit odata ca nu e treaba lor si sa doarma linistiti ca situatia este in buzunarul meu si detin controlul la toate actele.
    Aici in acest articol se vorbeste de cutremur nu de Balan si casa lui facuta ca la carte cu acte -n regula cu structura de rezistenta ca la carte cu proiect si poze doveditoare.
    Nu ati vazut voi sakarilor asa ceva , numai daca veniti in vizita sa le cunoastei in am,anuntime.
    Pana atunci invatati si voi cum se citeste un articol si nu va legati de lucruri care nu va privesc.

    8
    36
  • Turism la Bistrița asta da glumă de weekend 🤣. Chiar acum vin de la gară este o îmbulzeală de turiști de nedescris 🤣. Petru a avea turiști trebuie să ai un Aeroport și o Autostradă pentru un City Breack și cu asta sa terminat orice discuție. Nimeni ni o să vină pentru Festivaluri, Concerte și alte parangheli care le poate vedea și în altă parte dacă nu are cum să ajungă aici.

    45
    7
  • Si tu gresesti profund deoarece nu cunosti deloc speta.Nu ma incadrez deloc la nici un Cod Penal ci la codul privind INCOMPETENTA celor care nu stiu citi in acte.
    O zi buna !

    8
    24
  • Mutarea Autogării în Piața Centrală așa cum a fost înainte să o mute comuniști lângă Gară și când Centru Vechi funcționa și așa cum sunt în toate orașele civilizate din Europa este singura soluție de a aduce turiști în Bistrița și de a scoate Centru Vechi din Faliment.

    39
    20
  • Nu prea pricep asta cu teresale restaurantele și barurile că supravețiuesc la limită ?!
    Nu este adevărat sunt restaurante mari în zone bune din Bistrița care funcționează excelent . Problema restasturantelor, barurilor și tereaselor din zona veche este că sunt foarte mici și de aceea nu pot organiza acolo nici-un eveniment. O altă problemă că este foarte greu să ajungi la ele. Mai au o altă problemă că sunt foarte greu de aprovizionat de aceea sunt mari semne de întrebare că produsele care sunt comercializate acolo sunt proaspete și de calitate.

    24
    6
  • E Duminica, si ai putea sa cauti un popa sa-ti citeasca dintr-o carte poate te destepti inainte de a veni peste tine cutremurul sa lasi prostia aici pe pamant ca o grea mostenire.
    Ocupa-te de prostia ta .

    3
    7
  • @ bobiță, Din câte cunosc eu Timișoara are Aeroportul Internațional Traian Vuia și are și Autostradă lafel și Aradul ca a doua opțiune așa că iar ai vorbit în plus.

    8
    6
  • Eu nu înțeleg de unde certitudinea asta a domnului Primar că multe clădiri nu ar face față unui seism de amplitudine mare. Ce înseamnă amplitudine mare pentru domnul Primar? De asemenea de unde certitudinea că multe apartamente ar fi modificate? Ceva date, cifre există la baza acestor afirmații, sau domnul Primar aruncă așa cu vorbe bazate pe presupuneri sau barfe? Doar povești goale ca să aibă și el ce vorbi în emisiune.

    16
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.